Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑ απέναντι στην πανδημία...ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ συνομιλία με 40 βαθμούς Κελσίου πριν λίγο…  

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 


-Χιλιάδες, εκατομμύρια θα εισέλθουν με το ΜΥΣΤΗΡΙΟ του ΣΤΑΥΡΟΥ στην Ορθοδοξία και με την επιβεβαίωση των προφητευομένων και μην σε παραξενεύει.

Όλοι θα παραμιλούν με τα ζωντανά θαύματα, μας είπε.

- δες παλληκάρι, μου είπε ο γέροντας , τι γίνεται γύρω μας; 

-Βένα μακελειό πέφτουν οχυρά και ξεθωριάζουν φίρμες πνευματικές ή μη.

- από την μια έχουμε την πρόοδο της πανδημίας, την πρόοδο του εμβολιασμού, την πρόοδο του .. και από την άλλη δεν γνωρίζουμε τίποτε για την πραγματική ΠΡΟΟΔΟ…

- γνωρίζεις ότι ο μήνας του Αυγούστου είναι αφιερωμένος στον ΤΙΜΙΟ και ΖΩΟΠΟΙΟ ΣΤΑΥΡΟ του Κυρίου μας και φυσικά στην Υπεραγία Θεοτόκο για αυτό και οι εχθροί τους αυτόν το μήνα παθαίνουν εις τας φρένας τους.

- σήμερα είναι τα Προεόρτια της Προόδου του ΤΙΜΙΟΥ και ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ και ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ μπαίνει με το ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΗΜΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ.

- για ψάξτο και δες ... " 

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΔΕΛΦΟΙ το ψάξαμε….

«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται.

Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την Πρόοδο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, δηλαδή την έξοδο του Ιερού Συμβόλου του Σταυρού από το Παλάτι και τη λιτάνευσή του στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών, καθώς επίσης με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού να απαλλαγούν από κάθε επιδημία και ασθένεια.

Σε αυτό το "φοβερό"   ταξίδι μας βοήθησε τα μάλλα η φιλόλογος  γγελική Τσιραμπίδου

" ναζητώντας τίς ρίζες ατς τς γιορτς φτασα στά χρόνια το Βυζαντίου. 

Στά μέσα το 10ου αώνα βρκα στόν πολυγραφότατο Κωνσταντνο Πορφυρογέννητο μία νδιαφέρουσα μαρτυρία. 

Στό ργο του «κθεσις Βασιλείου Τάξεως» ναφέρει πώς στήν Κωνσταντινούπολη ρχιζε πό τίς 23 ουλίου προσκύνηση το Τιμίου Ξύλου, πού διαρκοσε πτά μέρες. 

Στή συνέχεια, πό τήν 1η Αγούστου καί γιά δύο βδομάδες, γινόταν «Πρόοδος», δηλαδή περιφορά το Τιμίου Ξύλου σχεδόν σ’ λη τήν Πόλη καί τά περίχωρα πρός γιασμό τν πιστν. 

Τήν παραμονή τς Κοιμήσεως τς Θεοτόκου (14 Αγούστου) περιέφεραν τόν Σταυρό το Κυρίου στά νάκτορα καί τέλος, τόν ναπέθεταν στό κκλησάκι τν γίων Θεοδώρων πού βρισκόταν μέσα στό παλάτι.

πίσημη ορτή θεσπίστηκε, πως φαίνεται, ργότερα. 

Τόν 12ο αώνα, στά χρόνια της ατοκρατορίας το Μανουήλ Κομνηνο, ο Βυζαντινοί σώθηκαν πό πιδρομή τν Σαρακηνν μέ τή βοήθεια το Τιμίου Ξύλου. 

κτοτε ορτή ρίστηκε τήν πρώτη μέρα τς νηστείας το Δεκαπενταυγούστου (1 Αγούστου) καί συνοδευόταν πό λιτάνευση (πρόοδο) το τιμίου Σταυρο.

  Πατμιακός κώδικας 266 ναγράφει τι πίσης κατά τήν 1η Αγούστου στή Μεγάλη κκλησία τελετο « Βάπτισις τν τιμίων Ξύλων». 

Σ. Εστρατιάδης σημειώνει: «Κατά τήν μέραν ταύτην ξήγετο κ το σκευοφυλακίου τς μεγάλης κκλησίας τίμιος Σταυρός, περιήγετο νά τήν πόλιν καί ξετίθετο ες διαφόρους ναούς πρός προσκύνησιν καί γιασμόν τν πιστν καί πάλιν πετίθετο ες τό σκευοφυλάκιον».

Ταξιδεύω μέ τόν νο στούς δρόμους τς Πόλης καί βλέπω τήν περιφορά το Σταυρο. 

Ο πιστοί στέκουν στά πλάγια καί κάνουν ελαβικά τό σημεο το σταυρο. 

λλοι συνοδεύουν τήν πομπή μέ κατάνυξη καί προσεύχονται καθώς γιάζεται κάθε γωνιά τς Βασιλεύουσας. 

Καμαρώνεις καί χαίρεσαι γιά τήν ελάβεια τν χριστιανν πού τιμοσαν τόσο ντονα τόν Σταυρό το Χριστο... Σοφά θεσπίστηκε ατή γιορτή. 

κκλησία εχε πείρα τς δυνάμεως το Σταυρο πό τή γέννησή της, πό τά πρτα χρόνια τν διωγμν. 

τσι σέ κάθε δυσκολία τομική συλλογική ο πιστοί προσέτρεχαν πάντοτε στό Τίμιο Ξύλο, πού κατατρόπωσε τόν κοσμοκράτορα το αἰῶνος τούτου, πού νίκησε τό μεγαλύτερο κακό στόν κόσμο, τήν μαρτία...

Σήμερα, στόσο, πόσο ξεθώριασε τούτη γιορτή! 

Κι μως χουμε νάγκη τήν ναβίωσή της περισσότερο πό ποτέ, θαρρ. 

Μπορε σήμερα νά μή γίνονται πιδρομές Σαρακηνν, λλά πατρίδα μας πλήττεται πό χειρότερες πιδρομές. 

Δέν εναι μόνο ο πιθέσεις τν δυνατν, λλά καί ο πουλες χρόνιες διαβρωτικές πιθέσεις κ τν νδον, πού ροκάνισαν τίς ρίζες τς φυλς μας.

Βρισκόμαστε σέ τόσο δεινή θέση... κι ξακολουθομε νά βυθιζόμαστε στήν πελπισία... 

Μά τέλος πάντων, τί συμβαίνει; 

Μήπως στέρεψε δύναμη το Σταυρο; 

παγε τς βλασφημίας! Τότε πο βρίσκεται τό πρόβλημα; 

Μήπως λείπουν ο χριστιανοί πού προστρέχουν στόν Σταυρό το Κυρίου καί προσεύχονται μέ πίστη ταλάντευτη;

στορία μας χει τόσα νά μς διδάξει... πίστη μας εναι τόσο ζωντανή...

(Φώτο από τα ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ που κατά αυτούς κολλούσε ο ιός της ανομίας - ΤΟΝ τρέμουν τον ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ σε όλες τις εκφάνσεις του)

Συνεχίζουμε να διαβάζουμε ...

Στό χέρι μας εναι νά ναβιώσουν κενες ο μέρες πού ο πιστοί δέονταν μέ λη τή θέρμη τς καρδις τους, μέ μπιστοσύνη κουμποσαν λα τά θέματά τους στόν Σταυρό το Χριστο καί παρουσία το Θεο Πατέρα ταν βεβαία, χι γιά νά φέρει τήν παλλαγή πό τά δεινά κατά τό δικό μας θέλημα, λλά γιά νά φέρει τήν κβαση κατά τό γιό του θέλημα καί τό συμφέρον τν ψυχν.

https://www.apolytrosis.gr/index.php/component/k2/item/719-proodos-stavrou

Όταν τελειώσαμε την ανάγνωση των παραπάνω και σε σχέση με αυτά που μας είπε ο σεβάσμιος γέροντας μας ήρθε μια ανατριχίλα και ξεχάσαμε για λίγο τον Καύσωνα τον πραγματικό και τον Πνευματικό και τότε θυμηθήκαμε τα τελευταία λόγια του παππούλη.

«το Μυστήριο του ΤΙΜΙΟΥ και ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΎ όχι μόνο δεν πολεμά την σημερινή πανδημία αλλά θα ξεκλειδώσει κάθε πτυχή της και θα δείξει το μυστήριο της ανομίας που βρίσκεται μέσα σε αυτήν»… 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: