Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Η …ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ... ΔΙΔΑΣΚΕΙ... - ΜΕΡΟΣ 4ο -


Φως της αλήθειας, Μάρτυρας των καιρών, Δάσκαλος της ζωής, είναι η Ιστορία…

Κικέρων 


Η …ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ, κι ας μην διαθέτει φωνή, ειδικά όταν έχουμε ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ !!!

Όπως συμβαίνει στην ..ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ !

Και πιο σημαντικό –για την Ιστορία της Φαρμακολογίας- είναι ότι έχοντες καταγεγραμμένη την γνώση των λαθών, στο παρελθόν, τι κάνουμε εμείς ΤΩΡΑ, στο ΠΑΡΟΝ;;;

Επειδή ζούμε αχαρτογράφητες καταστάσεις πλέον -για όσο το επιτρέπει ο Άγιος Θεός- είναι ΣΟΦΟ και ΠΡΕΠΟΝ –κατά την φτωχή μας γνώμη- να επιστρέφουμε νοητικά στο παρελθόν (πότε - πότε), ΠΡΟΣ παραδειγματισμό ΚΑΙ  συμμόρφωση!!!

Μεγάλη προσοχή συνιστά KAI ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, σε καινούργια φαρμακευτικά ή ιατρικά προϊόντα.

«Οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να εμφανιστούν είτε σε εμάς είτε στους απογόνους μας.

Υπάρχει μια επίσημη καταγραφή στους απογόνους ακόμα και 18 με 20 χρόνια μετά»!!! εξηγεί ο καθηγητής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ας ξαναθυμηθούμε μια λίστα με ορισμένες από τις πιο γνωστές ανακλήσεις φαρμάκων που έγιναν στην ιστορία της Φαρμακολογίας, που ... άφησαν «εποχή»!!! 

Thalidomide : Από Το Φάρμακο ΘΑΥΜΑ Στην Ιατρική Καταστροφή

Η θαλιδομίδη θεωρήθηκε αρχικά ένα ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ, διότι ήταν το μοναδικό φάρμακο –της εποχής του- «ασφαλές» μη-βαρβιτουρικό χαλαρωτικό / ηρεμιστικό και κατά της ναυτίας …

Ανακηρύχθηκε «θαυματουργό φάρμακο» για την αϋπνία, το βήχα, το κρυολόγημα και τους πονοκεφάλους.

Η θαλιδομίδη (από την πλήρη ονομασία της, Ν-φθαλίμιδο-γλουταριμίδη) είναι ένα ανοσορυθμιστικό φάρμακο και λειτουργεί με διάφορους μηχανισμούς, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η διέγερσης των Τ κυττάρων και η μείωση της παραγωγής TNF-α…

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1957 στη τότε Δυτική Γερμανία, υπό την εμπορική ονομασία Contergan...

Το φάρμακο ανέπτυξε και κυκλοφόρησε πρώτη στην αγορά η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Chemie Grünenthal.

Την 1η Οκτωβρίου 1957, η θαλιδομίδη χαρακτηρίστηκε ΜΗ συνταγογραφούμενο φάρμακο και πωλούνταν από το πάγκο των φαρμακείων στη Γερμανία.

Θεωρήθηκε αρχικά ασφαλές ΚΑΙ κατά την εγκυμοσύνη, αλλά το 1961 το φάρμακο αποδείχθηκε ότι ήταν υπεύθυνο για τερατογόνες παραμορφώσεις σε παιδιά, που γεννήθηκαν αφού το έλαβαν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πριν από το 3ο τρίμηνο. 

Τον Νοέμβριο του 1961, η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά λόγω της μαζικής πίεσης του Τύπου και του κοινού…

Παρά τις παρενέργειες, η θαλιδομίδη πωλήθηκε σε φαρμακεία στον Καναδά μέχρι το 1962 !!!!

Στα 4 χρόνια κυκλοφορίας του φαρμάκου, αναφέρθηκαν Παγκόσμια, περίπου 10.000 – 20.000 περιπτώσεις βρεφών από 46 χώρες,  με δυσπλασία των άκρων -φωκομέλεια- τους έλειπαν δηλαδή κατά την γέννηση, τα χέρια και τα πόδια,  από τα οποία μόνο το 50% επέζησαν. 

Μετά από ενδελεχή έρευνα ως αιτία πρόκλησης αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης παρουσιάστηκε η θαλιδομίδη..

Τα νεογνά που εκτέθηκαν στη θαλιδομίδη ενόσω ήταν στη μήτρα παρουσίασαν αναπηρίες στα άκρα, τα οποία είτε δεν αναπτύχθηκαν είτε αναπτύχθηκαν ατελώς.

Εκείνα που επέζησαν, είχαν προβλήματα στα άκρα, τα μάτια, το ουροποιητικό σύστημα και την καρδιά…

Άλλες Σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν σύνδρομο λύσης όγκου, υπερβολικούς θρόμβους στο αίμα, μπορεί επίσης να βλάψει τα νεύρα, προκαλώντας ΜΗ αναστρέψιμη περιφερική νευροπάθεια, πολλές ανεπιθύμητες καρδιαγγειακές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου των καρδιακών προσβολών, πνευμονική υπέρταση και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, όπως συγκοπή, βραδυκαρδία, και κολποκοιλιακός αποκλεισμός, βλάβη στο ήπαρ και σοβαρές δερματικές αντιδράσεις όπως το σύνδρομο Stevens-Johnson, πολύ συχνές  ανεπιθύμητες ενέργειες (στο 10% των ασθενών) που περιλαμβάνουν τρόμο, ζάλη, και περιφερικό οίδημα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης της θαλιδομίδης οδήγησαν στην ανάπτυξη περισσότερο αυστηρών ελέγχων και κανονισμών όσον αφορά τη χρήση και την ανάπτυξη των φαρμάκων.

Η είσοδός του στην αμερικανική αγορά εμποδίστηκε από τον Frances Kelsey του FDA, ο οποίος έλαβε Προεδρικό βραβείο για διακεκριμένη υπηρεσία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επειδή δεν επέτρεψε την έγκριση της θαλιδομίδης προς πώληση στις ΗΠΑ.

Το 1998, το FDA ενέκρινε τελικά τη χρήση της Θαλιδομίδης, από την εταιρεία Celgene, με την εμπορική ονομασία Thalomid για τη θεραπεία μιας επιπλοκής της λέπρας.

Αλλά λόγω της πιθανότητας να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, το φάρμακο μπορεί να διανεμηθεί μόνο υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. 

Το 2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν συνέστησε τη θαλιδομίδη για τη λέπρα, λόγω της δυσκολίας επαρκούς ελέγχου της χρήσης της και λόγω της διαθεσιμότητας ενός νέου φαρμάκου για την λέπρα της κλοφαζιμίνης…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: