Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ... ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ ....Απο το Παν/μιο της Οσάκα. 


Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα με επικεφαλής τον καθηγητή Hisashi Arase και αποτελούμενη από ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο μικροβιακών ασθενειών, το Ινστιτούτο πρωτεϊνικής έρευνας, το Ερευνητικό Κέντρο Immunology Frontier, το κέντρο μολυσματικών ασθενειών και το μεταπτυχιακό σχολείο ιατρικής ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι τόσο τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από τη μόλυνση όσο και τα αντισώματα που αυξάνουν τη μολυσματικότητα παράγονται μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 αναλύοντας αντισώματα που προέρχονται από ασθενείς με COVID-19.

Τα αντισώματα κατά της θέσης δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 παίζουν σημαντική λειτουργία ως εξουδετερωτικά αντισώματα που καταστέλλουν τη μόλυνση SARS-CoV-2 αναστέλλοντας τη δέσμευσή της στον ανθρώπινο υποδοχέα, ACE2.

Τι είναι η ADE;;;

Η ADE εμφανίζεται όταν τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας ανοσοαπόκρισης αναγνωρίζουν και δεσμεύονται σε ένα παθογόνο, αλλά δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μόλυνση.

Αντ’ αυτού, αυτά τα αντισώματα δρουν ως «Δούρειος ίππος», επιτρέποντας στο παθογόνο να εισέλθει στα κύτταρα και να επιδεινώσει την ανοσοαπόκριση.

Η ADE προκαλείται από μια ασθένεια;

Οι περισσότερες ασθένειες δεν προκαλούν ADE, αλλά ένα από τα καλύτερα μελετημένα παραδείγματα ενός παθογόνου που μπορεί να προκαλέσει ADE είναι ο ιός του δάγκειου πυρετού.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού είναι μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις στον κόσμο, μολύνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια και σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Σε αντίθεση με τους ιούς όπως η ιλαρά ή η παρωτίτιδα που έχουν μόνο έναν τύπο, ο ιός του δάγκειου πυρετού έχει τέσσερις διαφορετικές μορφές, που ονομάζονται «ορότυποι»…

Αυτοί οι ορότυποι είναι πολύ παρόμοιοι, αλλά μικρές διαφορές μεταξύ τους θέτουν το στάδιο για την ADE. 

Μπορούν τα νέα εμβόλια COVID-19 να προκαλέσουν ADE;

Μέχρι τώρα ούτε η ασθένεια COVID-19 ούτε τα νέα εμβόλια COVID-19 έχουν δείξει στοιχεία που προκαλούν ADE.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, δεν ήταν πιθανό να αναπτύξουν ADE μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση.

Αυτό ισχύει και για άλλους κοροναϊούς.

Ομοίως, οι μελέτες εμβολίων στο εργαστήριο με ζώα ή στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν βρει στοιχεία ADE.

Αυτό αλλάζει με τη δημοσίευση απο το παν/μιο της Οσάκα στο περιοδικό Cell στις 24 Μαίου, κάτι που ανακοινώθηκε και στην Ιαπωνική τηλεόραση…

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα διαπιστώνουν ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 παράγει όχι μόνο εξουδετερωτικά αντισώματα που εμποδίζουν τη μόλυνση, αλλά και αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση.

προστατεύουν από τη μόλυνση όσο και τα αντισώματα που αυξάνουν τη μολυσματικότητα παράγονται μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 αναλύοντας αντισώματα που προέρχονται από ασθενείς με COVID-19.

Τα αντισώματα κατά της θέσης δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας SARS- CoV-2 παίζουν σημαντική λειτουργία ως εξουδετερωτικά αντισώματα που καταστέλλουν τη μόλυνση SARS-CoV-2 αναστέλλοντας τη δέσμευσή της στον ανθρώπινο υποδοχέα, ACE2.

Από την άλλη πλευρά, η λειτουργία των αντισωμάτων έναντι άλλων θέσεων της πρωτεΐνης ακίδας ήταν άγνωστη.

"Βρήκαμε ότι όταν τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση δεσμεύονται σε μια συγκεκριμένη θέση στην πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2, τα αντισώματα προκαλούν άμεσα μια διαμορφωτική αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας, με αποτέλεσμα την αυξημένη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

 Τα εξουδετερωτικά αντισώματα αναγνωρίζουν το RBD, ενώ τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση αναγνωρίζουν συγκεκριμένες θέσεις του Ν-τερματικού τομέα (NTD)".

"Επιπλέον, η παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση εξασθένησε την ικανότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων να αποτρέπουν τη μόλυνση."

Υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση βρέθηκε σε ασθενείς με σοβαρό COVID-19.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μη μολυσμένα άτομα μπορεί να έχουν μικρές ποσότητες αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση.

Αν και η παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας, απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να εξακριβωθεί εάν πράγματι εμπλέκονται στην επιδείνωση της λοίμωξης στο σώμα.

Με την ανάλυση του τίτλου αντισωμάτων των αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση, μπορεί να είναι δυνατό να ελεγχθεί για άτομα που είναι επιρρεπή σε σοβαρή νόσο.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη εμβολίων που δεν προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση.

"Είναι σημαντικό να αναλύσουμε όχι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση.

Στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθούν εμβόλια που δεν επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση, επειδή τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι μεταλλαγμένων στελεχών στα οποία τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά" , λέει ο καθηγητής Hisashi Arase …

Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: