Σάββατο, 29 Μαΐου 2021

ΤΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030;;; - ΗΧΗΤΙΚΟ -


ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ "ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ", Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ   ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΑΠΟ ΤΟ 1999 !!!


Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το 1999, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του τότε για ΣΗΜΕΡΑ, και αναφέρθηκε απο τότε, τόσο στην παγκοσμιοποίηση, όσο και στην επιστημονική κοινότητα, η οποία όπως δήλωσε, πρέπει να θέσει κάποιους ηθικούς φραγμούς-όρια ώστε να οι έρευνες και οι μελέτες να μην βλάψουν το ανθρώπινο γένος με παρέμβάσεις πέραν από αυτές της φύσης που δημιούργησε και έθεσε ο Θεός.

Βιογραφία

Ο κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 17 Ιανουαρίου 1939 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής Παρασκευαΐδη, προσφύγων.

Η οικογένειά του καταγόταν από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε ηλικία 2 ετών, μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941, η οικογένειά του μετακόμισε για λόγους ασφαλείας στην Αθήνα, όπου ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος έζησε μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο Κοραής και ακολούθως στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων με άριστη επίδοση.

Το 1957, σε ηλικία 18 ετών, ήταν ψάλτης στην Αγία Ζώνη Κυψέλης και εκεί συναντά τον τότε διάκονο Καλλίνικο Καρούσο (μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς), ο οποίος λειτουργούσε στον ίδιο ναό. Εκείνος θα του γνωρίσει τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο).

Σπούδασε Νομικά και Θεολογία...

Διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Νεότατος, μόλις 35 ετών, το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ' όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων.

Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρεις ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι : 

ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. 

Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. 

Τέλος, ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με το λόγο του προκάλεσε αντιδράσεις.

Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά.

Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του :

η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλου…

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες.

Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει.

Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 28 Ιανουαρίου 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

ΠΗΓΗ

ΒΙΝΤΕΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ Κωνσταντίνε.
Ο Αρχιεπίσκοπος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ήτανε κατά την γνώμη μου ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος αγάπησε αληθινά και άδολα αυτό που τάχθηκε να υπηρετεί.
Σεβόμενος τους αγώνες των άξιων προκατόχων του καθώς και τους ήρωες του Έθνους, δεν έπαψε να μιλά και να ελέγχει όλους όσους τολμούσαν να σπιλώνουν την ιστορία και την Ορθόδοξη παράδοση μας.
Είναι ο τελευταίος μια και που μετά τον θάνατο του τα γεγονότα εκτυλίσσονται με ραγδαίους και τραγικούς ρυθμούς βάζοντας το Έθνος και την Ορθοδοξία σε μεγάλη δοκιμασία και μαζί με αυτά σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό.
ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ......
Ήτανε ο λόγος του και το μυαλό του που έβλεπαν μακριά και διαισθανόμενος αυτό που έρχεται, είχε φέρει με τις θέσεις και τις απόψεις του σε πολύ δύσκολη θέση το σύνολο της δημόσιας και πολιτικής σκηνής του τόπου.
Και η εύκολη λύση των πολιτικών αλλά και θρησκευτικών μαφιόζων, έθεσε εαυτόν εκτός μάχης με την εξόντωση του.
Δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση μετά την εποχή Ιερώνυμου εκ των τραγικότερων και πιο προβληματικού επισκόπου, αλλά μετά βεβαιότητος μπορώ να πώ πως ο επόμενος ΑΞΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΣΕΛΓΗΣΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ.
Μέχρι τότε ας οπλιστούμε με δύναμη, πίστη και υπομονή και τα υπόλοιπα θα τα κανονίσει ο Θεός.
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

km58 είπε...

Αδελφέ συνωνόματε, δεν θυμάμαι αν σου ευχήθηκα για τη γιορτή σου ! ΑΝ ΔΕΝ... έστω και τωρα σου εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ και να σε χαίρεται η οικογένειά σου!!! ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΣΕ ΟΣΑ ΣΟΦΑ ΕΓΡΑΨΕΣ... Κοίταξε ΓΥΡΩ ΣΟΥ και δες καλά καλά... Ο αρχιεπίσκοπος όπως και ο πρωθυπουργός και οι βολευτές, είναι δικά μας παιδιά !!!! Μόνο εγώ βλέπω μαυρίλα και πιάνεται η καρδιά μου;;; Και δεν εννοώ μαυρίλα το χρώμα....