Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

(Atomic Energy Organization of Iran via AP)


ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΝΑΤΑΝΖ...


Σαν απόκριση στην επίθεση της Mossad στην πυρηνική εγκατάσταση της Natanz, το Ιράν δήλωσε ότι άρχισε να εμπλουτίζει μια μικρή ποσότητα ουρανίου με 60% καθαρότητα…

Το υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ, και έκανε ένα μικρό βήμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. 

Η ατομική υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον εμπλουτισμό, λέγοντας ότι γινόταν στην εγκατάσταση της Natanz.

Παρά τις αναφερθείσες ζημιές, η κρατική τηλεόραση του Ιράν έστειλε βίντεο αυτήν την εβδομάδα με νεώτερα στην Natanz. 

Το ΒΙΝΤΕΟ περιλαμβάνει μια σύντομη συνέντευξη με έναν ανώνυμο εργαζόμενο, ο οποίος είπε ότι το προσωπικό εργαζόταν όλο το 24ωρο για να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Αυτό που ακούτε είναι ο θόρυβος των μηχανών που λειτουργούν κανονικά. 

Διορθώνουμε όλες τις φυγόκεντρες που έχουν επηρεαστεί και με τη βοήθεια του αφοσιωμένου, άριστου προσωπικού μας, εργαζόμαστε για να διορθώσουμε όλα τα κατεστραμμένα εξαρτήματα », δήλωσε ο εργάτης.

ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Reza Karimi, είναι ο άνθρωπος που εμπλέκεται στην επίθεση της Νάτανζ και κατάφερε να φύγει από τη χώρα προτού συλληφθεί. 

Η έκθεση δείχνει μια εικόνα του υπόπτου και ένα νέο υλικό από το εσωτερικό της πυρηνικής εγκατάστασης.

Το Σάββατο, η κρατική τηλεόραση του Ιράν χαρακτήρισε τον 43χρονο Reza Karimi ως ύποπτο για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας,  λέγοντας ότι έκτοτε εγκατέλειψε τη χώρα. 

Η έκθεση έδειξε μια φωτογραφία σε σχήμα διαβατηρίου ενός άνδρα που αναγνώρισε τον Karimi, λέγοντας ότι γεννήθηκε στην κοντινή πόλη Kashan του Ιράν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ για πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας» και ορκίστηκε εκδίκηση.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ανάμιξή του, αλλά δημοσιεύματα δημοσίων ραδιοφώνων ανέφεραν ότι ήταν επιχείρηση σαμποτάζ από την υπηρεσία κατασκοπείας της Μοssad, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές πληροφοριών. 

Οι New York Times, αναφέροντας ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανέφεραν επίσης ότι υπήρχε «ισραηλινός ρόλος» στην επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Saeed Khatibzadeh, την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε έμμεσα το Ισραήλ ότι προσπάθησε να σταματήσει τις συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας.

ΞΕΝΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: