Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ...Με ποιά λογική όμως;;;


Στο Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να πιστεύουν -ή να θέλουν να πιστέψουν- ότι το LoR που έστειλαν στις ΗΠΑ για τις αμερικανικές φρεγάτες, είναι μία τυπική διαδικασία….

Ωστόσο, έχουν “δαγκωθεί”, γιατί τους περνάει από το μυαλό ότι αυτή η κίνηση ίσως να είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει “πολιτικά” για το σοβαρότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και πολλές δεκαετίες!

Μια απόφαση που θα δεσμεύσει τον ελληνικό Στόλο για τα επόμενα 30 χρόνια. 

Για τις αμερικανικές φρεγάτες που μας προτείνουν έχουν γραφτεί πάρα πολλά και άπαντες στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΝ έχουν σαφή εικόνα.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι στη λίστα των προτάσεων με επιχειρησιακά κριτήρια, οι αμερικανικές φρεγάτες είναι τελευταίες και «καταϊδρωμένες»….. 

Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αποφασίσει ποιο πλοίο του κάνει.

Δεν είναι μυστικό ότι απ΄ όλες τις προτάσεις οι ναύαρχοι έχουν επιλέξει πρώτα τη γαλλική, λόγω όπλων και αμέσως μετά την ολλανδική που τη χαρακτηρίζουν αρκετά ενδιαφέρουσα.

Έχουμε ζήσει κι άλλες περιπτώσεις πρωθυπουργών που είχαν διαβεβαιώσει τους Αρχηγούς ότι θα ακούσουν τις εισηγήσεις τους, αλλά δεν τήρησαν το λόγο τους.

Θα επαναληφθεί το λάθος;

Είναι επίσης γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά μέσω διαρροών από την πρεσβεία σε Έλληνες δημοσιογράφους, εδώ και αρκετούς μήνες έλεγε με βεβαιότητα ότι παρά την αρνητική δημοσιότητα που είχε η πρόταση της Lockheed Martin, ανέμενε το LoR από την ελληνική πλευρά.

Οι διαρροές επαληθεύτηκαν.

Υπάρχει περίπτωση οι Αμερικανοί να έχουν δεχτεί να δώσουν στην Ελλάδα δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, τα οποία χρόνια τα ζητάμε;

Ο κ. PALM πάντως προχθές στο Twitter το είπε ΔΗΜΟΣΙΑ : ΟΧΙ…

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και η αιτία μία :

οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ενοχλήσουν την Τουρκία με την οποία βρίσκονται σε διαδικασία “παζαριού”.

Ακόμη κι αν τα “σπάσουν” με την Άγκυρα και αποφασίσουν να μας δώσουν τα δύο Arleigh Burke, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα δώσουν με τον οπλισμό που θέλει το ελληνικό ΠΝ. Επιπλέον, όπως λένε  στελέχη του ΠΝ είναι τελείως παράδοξο να «φορτωθούμε» φρεγάτες που δεν μας κάνουν λόγω μιας καλής ενδιάμεσης λύσης.

Τέλος έχουμε τα ναυπηγεία, τα οποία ορισμένοι έχουν συνδέσει μόνο με την αμερικανική “λύση”!

Αυτή τη στιγμή αν υπάρχει κάποια ελπίδα για τα ναυπηγεία, αφορά μόνο το Σκαραμαγκά για τον οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον ο εφοπλιστής Θ. Πριόβολος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πριόβολος δεν συνδέει την τύχη του ναυπηγείου με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που έχει πει είναι ότι όποια φρεγάτα κι αν επιλέξει η Ελλάδα, ο Σκαραμαγκάς μπορεί να εμπλακεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τι μένει;

Η …«πολιτική» απόφαση.

Η λογική με την οποία διαχρονικά και διακομματικά αποφασίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τους εξοπλισμούς.

“Κάτι δώσαμε στον έναν, πρέπει να δώσουμε και στον άλλο”!

Πήραν οι Γάλλοι τα Rafale και τώρα πρέπει να πάρουν οι Αμερικανοί τις φρεγάτες;;;

Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα αποδειχτεί για ακόμη μια φορά ότι δεν διδαχτήκαμε τίποτα απολύτως από το παρελθόν.

Το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Ας θυμηθούμε τι έγινε μετά από τα Ίμια.

Τότε που …«ψωνίσαμε» όχι για να εξοπλιστούμε αλλά για να αγοράσουμε…εισιτήριο για την ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Τότε που …μ’ ένα αμερικανικό νεύμα αλλάξαμε την απόφαση μας για αγορά F-15 και παραμείναμε στα F-16. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: