Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...Που κάνουμε Υπακοή...


«Κάνουμε υπακοή στον πνευματικό που μας ζητά να φορέσουμε μάσκα;»

Απάντηση στο ερώτημα :

Κάνω υπακοή στον Χριστό.

Δεν κάνω υπακοή στο οποιοδήποτε πρόσωπο, ας είναι και ιερωμένος, ας είναι και πνευματικός και αρχιερέας.

Όποιος κι αν είναι, και Σύνοδος ακόμα.

Όταν αυτά που μας εντέλλονται δεν είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, το εκπεφρασμένο δια της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως, των Ιερών Κανόνων και των συγχρόνων Αγίων Γερόντων.

Γιατί και σήμερα έχουμε Αγίους ανθρώπους, οι οποίοι όλοι ω του παραδόξου θαύματος είναι κατά της μάσκας.

Οι πραγματικά αγιασμένοι άνθρωποι που γνωρίζουμε σήμερα και ζούνε, όλοι είναι κατά, και το λένε όλοι ότι είναι βλασφημία στο Άγιο Πνεύμα.

Όλους τους Αγιορείτες, τους σοβαρούς και αγίους ανθρώπους που γνωρίζω και τους ρώτησα, αυτό μου είπανε.

Δεν επιτρέπεται αυτό.

Λοιπόν.

Τότε κάνουμε υπακοή.

Όταν συμφωνεί αυτό που μας δίδεται ως εντολή με αυτό που εκφράζεται διαχρονικά 2 χιλιάδες χρόνια από την Εκκλησία, μέσα απ’ τις Άγιες Γραφές, μέσα από τους Αγίους Πατέρες, μέσα από τους Ιερούς Κανόνες, μέσα από την Ιερά Παράδοση και, ξαναλέω, και μέσα από τους σύγχρονους Αγίους.

Γιατί πολλά πράγματα ενδεχομένως δεν υπήρχαν τότε.

Τότε δεν είχανε ας πούμε αυτές τις γνώσεις που έχουνε σήμερα. 

Για αυτά τα δεδομένα τα ιατρικά.

Δεν είχαμε τότε τέτοια θέματα αλλά έχουμε τους σύγχρονους Αγίους που μας δείχνουν τον δρόμο, τι να κάνουμε και σ’ αυτά τα θέματα, τα μοντέρνα ας πούμε, που προκύπτουν, τα ηθικά διλήμματα.

Η υπακοή λοιπόν γίνεται στον Χριστό και όχι σε ανθρώπους.

Όταν ο άνθρωπος μας διδάσκει κάτι αντίθετο με τον Χριστό δεν κάνουμε υπακοή.

Είναι πολύ απλά τα πράγματα.

Ξεκάθαρα.

Θα μου πείτε, πως ξέρουμε τι λέει ο Χριστός, τί λένε οι Άγιοι, τί λέει η Παράδοση;

Ε ! αυτό οφείλουμε να το ξέρουμε.

Πρέπει να το ψάξουμε να το βρούμε.

Να το μάθουμε και όχι να εμπιστευόμαστε έτσι αβασάνιστα και να λέμε ελαφρά τη συνείδηση, «εγώ κάνω υπακοή στον πνευματικό μου».

Ναι.

Ο πνευματικός σου σε ποιόν κάνει υπακοή;

Κάνει στον Χριστό;

Μήπως δεν κάνει στον Χριστό;

Εκεί είναι το πρόβλημα.

Καταλάβατε;

~ Ιερομόναχος Σάββας Αγιορείτης~

Ανώνυμος εκπαιδευτικός

ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντίνε.
Αναρωτιέται κάποιος αφελής....
Μήπως τελικά θα πρέπει να ΕΞΕΛΘΟΥΝ των ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ όλοι όσοι το παίζουν ΔΙΠΟΡΤΟ φορώντας μάσκα εντός των ναών;;;
Φοράω την μασκούλα μου εντός του ναού να προφυλαχθώ από τον κωρονοϊό.....κοινωνάω κιόλας και ότι από τα δύο πιάσει....
Μήπως για εύλογο χρονικό διάστημα οι έχοντες αμφιβολίες περί ΘΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΧΑΡΙΤΟΣ να μείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα εκτός Εκκλησίας και να τους γίνει κατήχηση εκ νέου;;;;
Διότι επί προσωπικού την ημέρα των ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ έζησα πρωτόγνωρες καταστάσεις εντός ναού.
Μπαίνοντας ο ΄΄ψεκασμένος΄΄ χωρίς μάσκα σε ναό την ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΦΡΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ βρέθηκα αντιμέτωπος με εικόνα η οποία μόνο θλίψη προκαλεί...7.30 το πρωί περίπου τριάντα άτομα εντός του ναού όλα με μάσκα!!!
Έκανα το λάθος και μπήκα χωρίς μάσκα λοιπόν και κάποιοι εκ των πιστών μαζί με την νεωκόρο με έκαναν αυστηρή παρατήρηση υποχρεώνοντας με σε αποχώρηση.
Και αναρωτιέμαι από πόσο ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΓΙΟΠΑΤΕΡΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ μπορεί να καταλαμβάνονται αυτού του είδους οι πιστοί...
Μήπως τελικά πρέπει να αποχωρήσουν πάραυτα όλοι αυτοί οι οποίοι προσβάλουν την Ορθοδοξία και την παράδοση αιώνων;;;
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

ΕΛΛΗ είπε...

Συμπληρώνω κι εγώ με τη σειρά μου,το περιστατικό με τον ιερέα, που διέκοψε τη θεία λειτουργία για να καταφερθεί εναντίον αυτών που δε φορούσαν μάσκες και να απαιτήσει την έξοδό τους εκ του ναού.Έγινε ο οίκος του Θεού ιδιοκτησία των φαρισαίων-αρχιερέωνΤι να πω ξανασταυρώνουμε τον Χριστό

km58 είπε...

Καλησπέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στους δυο σας!!! ΣΗΜΕΡΑ ήμουνα ΠΑΡΩΝ σε ανάλογο περιστατικό στην ΝΕΑ ΜΟΥ ΕΝΟΡΙΑ... Στην άλλη ΑΚΡΗ ΤΗς ΠΟΛΗΣ μου μεν, αλλά είναι επιλογή μου… δε !!! Οι 3 ιερείς του Ναού ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ με όλη τη σημασία της λέξεως… ΔΕΝ έχουν «σταματήσει» από τον Μάρτη… Σήμερα ήμασταν ΟΛΟΙ κι ΟΛΟΙ 9 άτομα στη Θ. Λειτουργία και προσφέρθηκαν να γνωριστούμε κερνώντας με καφέ προς τιμήν τους!!! Έμεινα πάνω από 1 ώρα και είπαμε πολλά… Αλλά έζησα και κάτι που θα σας ενδιαφέρει… Και οι 9 της Θ. Λειτουργίας ήμασταν ΧΩΡΙΣ φίμωτρο… Λίγο πριν την Θ, Κοινωνία ήρθε ένας κύριος με κάτασπρο υφασμάτινο φίμωτρο που δεν το έβγαλε ούτε όταν φίλησε το χέρι του ιερέα για να πάρει το αντίδωρο… Επειδή ήθελα να προσκαλέσω τον ένα ιερέα που συμπάθησα ήδη λόγω της ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ του στο σπίτι μου για καφέ, τον πλησίασα και πριν του πω κάτι, ήρθε ο μασκοφόρος… Τον γνώριζε και του είπε ο ιερέας : Μασκούλα ….. Αντώνη;;; Φοβάμαι πάτερ δεν βλέπεις τι γίνεται;;; του έιπε ο μασκοφόρος… Με αυτή την απάντηση ο ιερέας άλλαξε ύφος του χαμογέλασε, τον ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ και δεν του είπε ΤΕΛΙΚΑ απολύτως τίποτα… Σεβάστηκε τον ΦΟΒΟ του… Αυτό είναι το ΔΙΔΑΓΜΑ αδέλφια μου ! ΔΕΝ έχουμε άλλη λύση…. Και ο γέροντάς μου ο Αγιορείτης το καλοκαίρι που του ανέφερα το πρόβλημα στην ενορία μου από συμμαθητή μου ιερέα, που χωρίς φίμωτρο ΔΕΝ μπάινεις στο Ναό, μου το ξεκαθάρισε : ΔΕΝ κάνεις Ομολογία Πίστεως επειδή δεν φοράς Μάσκα… που ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ… Έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, αλλά θα είναι σαφώς πιο δύσκολα… με το ΝΕΟ ΕΤΟΣ… ΑΛΛΑΞΕ ΕΝΟΡΙΑ αν θέλεις και μπορείς… Εδώ που ζω, γνωρίζω αρκετούς ιερείς παλληκάρια… Κάποιοι έχουν πρόβλημα με τους επιτρόπους, που προγγίζουν τους Πιστούς… Πρόσφατα κι άλλος ιερέας είπε ελάτε, αλλά επειδή οι επίτροποι θα σας βάλουν χέρι, μπαίνοντας να πείτε ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΗ… Τα γράφω όλα αυτά για να καταλάβετε, ότι ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ και ΦΟΒΙΚΟΥΣ και να ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΡΑ, όσο είναι εφικτό… Προτιμήστε την ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ και όχι την φιλονικία… Και είμαι βέβαιος ότι ο μισθός σας ΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ !!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ !!! Πολύς κόσμος εγκατέλειψε την εκκλησία, όπως μας είχε προορήσει ο σεβασνιώτατος κ. Νεόφυτος, προσπαθούμε επομένως να ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ Η ΑΙΤΙΑ να φύγουν κι άλλοι… Ας τους ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ο Θεός… με τον δικό του τρόπο… Ελπίζω να ΜΗΝ σας απογοήτευσα !

km58 είπε...

ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ στη συζήτηση σήμερα είπαν ότι ΕΧΩ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ στο θέμα μάσκα, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ... που δεν φοράτε... ΟΜΩΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ... ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ... ΔΙΑΚΡΙΣΗ ! Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ... Υπ' όψιν η παλιά ενορία μου είναι 3' με τα πόδια... και τώρα ταξιδεύω 20' με το αυτοκίνητο στην άλλη άκρη της πόλης... που ΚΑΤΑ ΤΥΧΗΝ απο εκεί κοντά έρχεται και ο ΨΑΛΤΗΣ και ο ιερέας που ανέφερα πριν ο ΗΡΕΜΟΣ... ΤΥΧΑΙΑ;;;

km58 είπε...

Και κάτι που ξεχασα... Ο Ψάλτης σήμερα και εγω ως ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ημασταν απο την παλια ενορία μου... και κάποιος ιερεας το ανέφερε και έπεσε το γέλιο... αλλά στην ουσία ηταν πικρό γέλιο... Διότι όπως ανέφερε η ενορία αυτή εχει 3000 ενορίτες .. Οι 1500 δουλεύουν, περίμενε σήμερα έστω το 10% όσων δεν ΔΟΥΛΕΥΑΝ... δηλ. 150 άτομα στο Ναό... Και πήγαμε 9 εκ των οποίων οι 2 ξένοι.... ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ !!! Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι τη Κυριακή ειδικά ήμασταν πάνω απο 200... ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ !!!