Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

Βασιλόπιτα Πολίτικη φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με τα χεράκια μας !

 βασιλόπιτα πολίτικη



Η πολίτικη βασιλόπιτα δεν είναι αφράτη σαν τσουρέκι ούτε είναι κέικ. Είναι επίτηδες σφιχτή σαν ..κακομαθημένη αλλά ..γευστικότατη !!!


Υποθέτω ότι ένα μέρος του χαρακτήρα της γεύσης προέρχεται από τα υλικά και ένα άλλο από το πολύ κανάκεμα. 
Γιατί ακριβώς περί κανακέματος πρόκειται, μιας και όπως θα δείτε στην εκτέλεση, η ζύμη  μένει «φασκιωμένη» όλο το βράδυ στα ζεστά για να φουσκώσει.
Αν την κάνετε, να είστε επιμελείς και κυρίως να μην βιάζεστε. 
Ο χρόνος που θα ασχοληθείτε με τη ζύμη όπως και αυτός που θα την αφήσετε στην ησυχία της, περιμένοντας να διπλασιαστεί, είναι το ίδιο σημαντικός. 
Καλή επιτυχία!
Υλικά (για 1 βασιλόπιτα πολίτικη)
1 κιλό αλεύρι
4 αυγά κτυπημένα
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. λάδι
20 γρ. μαχλέπι
20 γρ. μαστίχα
αυγό και σουσάμι για το άλειμμα
βασιλόπιτα πολίτικη

Για τη μαγιά
25γρ. μαγιά φρέσκια
1/2 φλ. γάλα χλιαρό
1-2 κ.σ. αλεύρι
βασιλόπιτα πολίτικη
Διαλύετε τη μαγιά:
Pίχνετε τη μαγιά στο γάλα και την ανακατεύετε να διαλυθεί, προσθέτοντας το αλεύρι.
Την αφήνετε σε ζεστό μέρος (π.χ. στο φούρνο, στους 40-50 βαθμούς C) για 1 ώρα να φουσκώσει.
Ετοιμάζετε τη ζύμη: 
Bάζετε σε λεκάνη το αλεύρι και όλα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς, ανακατεύετε και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Ανάλογα με τη δύναμη που έχετε και το μέγεθός σας, ο χρόνος αυτός ποικίλει.
Υπολογίστε ωστόσο τουλάχιστον 10-15 λεπτά.
Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε της λίγο γάλα.
Κάνετε τη ζύμη μπάλα και  την τακτοποιείτε ωραία μέσα στη λεκάνη.  
Σκεπάζετε και φασκιώνετε τη λεκάνη πρώτα με πετσέτα, μετά από πάνω με κάτι πιο ζεστό (τύπου κουβερτάκι ή ριχτάρι) και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 6 ολόκληρες ώρες.
Σημείωση:
Μπορείτε να είστε «δημιουργικοί» σχετικά με το ζεστό μέρος που θα τοποθετήσετε τη φασκιωμένη λεκάνη με τη ζύμη.
Πάνω σε καρέκλα, δίπλα στο καλοριφέρ είναι μια ιδέα, με την προϋπόθεση ότι αυτό λειτουργεί.
Αν επίσης, κάνετε ζύμη για περισσότερες από μία βασιλόπιτες, ο χρόνος που απαιτείται για το φούσκωμα θα είναι μεγαλύτερος.
Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να υπερβάλλετε κατά μισή ώρα παρά να περικόψετε το χρόνο και να μη φουσκώσει η ζύμη σας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Ψήστε τη βασιλόπιτα: 
Ανοίξτε τη ζύμη που πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στη λεκάνη και ζυμώστε την ξανά για 10 λεπτά.
Πλάστε τη σε μπάλα και πιέστε την ελαφρά στο πάνω μέρος.
Τοποθετήστε τη σε ταψί με λαδόχαρτο, αλείψτε την με το αυγό και πασπαλείψτε με σουσάμι.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά.
Η βασιλόπιτα θα πρέπει να ροδίσει ωραία και να γυαλίζει.
Σερβίρισμα: 
Μην ξεχάσετε, πριν την φέρετε στο τραπέζι για πανηγυρική κοπή, να βάλετε από κάτω το νόμισμα ή το φλουρί και να το κάνετε αυτό χωρίς …ζαβολιές. 
Ιδανικά, θα πρέπει ούτε εσείς να ξέρετε την ακριβή του θέση  
Και προς θεού, μην το βάλετε στο κέντρο της πίτας, γιατί δεν θάχει καθόλου πλάκα να πέσει το φλουρί σε όλους!
Τέλος, πρέπει να το πω κι αυτό: 
το πιο νόστιμο κομμάτι είναι εκείνο που ξεχνάει ο ευγενής Άγιος στο δίσκο, για να το βουτήξετε στον καφέ σας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: