Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Ο … ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ... ΔΙΣΚΟΥ...

Ο Ηλιος έχει 28πλάσια βαρύτητα από η Γη: Ολα όσα δεν γνωρίζατε για ...


Γράφει ο Κοσμάς Σεραφετινίδης 
Ιατρός


Τί να την κάνω εγώ τη φιλοσοφική αναζήτηση, η την οντολογική ερμηνεία της ψυχωσης, κι ολα αυτα τα περίεργα που γράφεις Πές μου τί είναι η αντιγήρανση, και πόσο «κοστίζει» το να κάτσω στον ήλιο να μαυρίσω, που είμαι σαν ξεπουπου λιασμένη  κότα…η Κατίνα μας έχει λύσει όλα τα προβλήματα της, και της έμεινε αυτό της αντιγήρανσης.
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για αντιγήρανσης
Η αναγέννηση του δέρματος που γερνάει, αυτο που ακούει στο βαρυγδουπο ονομα.. αντιγήρανση αποτελεί μια μεγάλη βιομηχανία προϊόντων και υπηρεσιών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση  στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία(UV) και, ιδιαίτερα, στην UVB , δηλαδή..την ακτινοβολία του μικρότερου μήκους κύματος, που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα,δίνει στο δέρμα μία άγρια όψη
Το πότε θα εμφανιστεί, αυτό το φαινόμενο στο δέρμα, καθώς και η έντασή του, εξαρτώνται από τη δόση της ακτινοβολίας αλλά και απ τη γενετική προδιάθεση του καθενα μας.
Η αιτία της βλάβης, η οποία, για προφανείς  εμπορικούς λόγους ονομάστηκε φωτογήρανση, βρίσκεται στο κολλαγόνο, αλλά η διαδικασία έχει γίνει μόνο μερικώς κατανοητή .
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για αντιγήρανσης
Η UV ..αναγκάζει τις ίνες του κολλαγόνου να δημιουργούν μεταξύ τους μοριακές διασυνδέσεις κάνοντάς τες λιγότερο ελαστικές,  αλλά  δεν  γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας.
Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι το ανεμοδαρμένο look της καλλονής πάνω στον βράχο, με τα ξέπλεκα επιμελώς μαλλιά, το διάφανο φόρεμα, και το επιστημονικό μακιγιάζ, είναι κατι που μπορεί να επιτύχει η πρώτη χαζούλα ονειροπαρμένη..
Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο είναι κάτι το διαφορετικό επειδή ωφελεί πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Το βασικό όμως είναι ότι η συγκεκριμένη δράση του ήλιου, δεν έχει τελικά τίποτα να κάνει με τη διαδικασία της γήρανσης. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αντιγήρανσης 
Το κύριο χαρακτηριστικό της γήρανσης του δέρματος είναι:η απώλεια κολλαγόνου που είναι κύριο συστατικό του δέρματος.
Αυτό εξηγεί και τη λέπτυνση του δέρματος μετο πέρασμα του χρόνου  Η απώλεια ανέρχεται στο 1% ετησίως,για όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής και είναι η ίδια και για τα δύο φύλα.
Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες φαίνεται να γερνούν ταχύτερα από τους άντρες είναι ότι διαθέτουν λιγότερο κολλαγόνο, Κατίνα μου, και μην παραπονείσαι που ο Σαράντης εχει δέρμα σαν τον κ…του μωρού, οπως λές, ζηλευοντας 
Αυτή η άδικη διαφορά, ισοδυναμεί ήδη με γήρανση 15 ετών.
Η απώλεια κολλαγόνου με την ηλικία , είναι γενετικά προκαθορισμένη.
Δεν έχει να κάνει με την UV..και συμβαίνει εξ ίσου σε όλα τα μέρη του δέρματος, καλυμμένα και ακάλυπτα. 
 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα
Τι κάνουν όμως οι.. αντιγηραντικές κρέμες;
Κατ’ αρχάς σας… μειώνουν τον προυπολογισμό, κυριολεκτικά ανευ λόγου και στη συνεχεια. 
Απλώς ερεθίζουν το δέρμα, προκαλώντας μια ιδιοτυπη φλεγμονή, που με τη σειρά της προκαλεί πρήξιμο του δέρματος, το οποίο κρύβει τις ρυτίδες Δεν υπάρχει τίποτα που να αναστρέφει την απώλεια   του κολλαγόνου.
Η γήρανση του δέρματος, λοιπόν, δεν οφείλεται  στην UV και δεν μπορεί να υπερνικηθεί από τα προϊόντα της βιομηχανίας καλλυντικών, κι απλά ξοδεύετε χρηματα (που δεν έχετε) για αγορά  placebo… ελπίδας… ονείρου.
Μια εκκωφαντική  απειλή ειναι ο καρκίνος του δέρματος σημείο αντιλεγόμενο.
Το επιχείρημα που ακούγεται, είναι ότι τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του, έχουν ως αιτία την ηλιακή ακτινοβολία.
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για αντιγήρανσης
Μεχρις εδώ καλά, ομως Τι συμβαίνει  στην πραγματικότητα;
Το 95% των καρκίνων του δέρματος είναι ι:
Βασικο-Κυτταρικά Και Ακανθοκυτταρικά Επιθηλιώματα  σε σχέση 5 προς 1 μεταξύ τους τα οποία, παρόλο που ονομάζονται καρκίνοι είναι λειτουργικά καλοήθη.
 
Δεν εξαπλώνονται και δεν σκοτώνουν. 
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους καρκίνους δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος το 1 εκατοστό και η τοπική «εκτομή» τους,είναι σε ποσοστό 95-99% επιτυχής. 
Όσα υπολείμματα του «καρκίνου» παραμένουν, εξαφανίζονται από μόνα τους και  οι λίγες υποτροπές αφαιρούνται εύκολα.
Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες, και συνήθως είναι συνέπεια κάποιων άλλων νόσων. 
Έτσι, παρότι ο καρκίνος του δέρματος είναι όντως ο συχνότερος είναι κι ο λιγότερο επικίνδυνος.
Ο τελευταίος στη λίστα των θανάτων. 
Το πρόβλημα είναι τεχνικό: 
αυτά τα καλοήθη επιθηλιώματα ονομάζονται καρκίνοι, όχι λόγω της κλινικής συμπεριφοράς τους, αλλά επειδή  κάτω από το μικροσκόπιο έχουν μία συγκεκριμένη εμφάνιση.
Αν τώρα, ο καρκίνος του δέρματος είναι το.. δόλωμα,  το μελάνωμα είναι το αγκίστρι.
Είναι ο λιγότερο συχνός από τους καρκίνους του δέρματος αλλά (υποτίθεται ότι…) τα περιστατικά του έχουν αυξηθεί.
Για την αύξηση αυτή κατηγορείται η UV. 
Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και καλείται να ελέγχει τακτικά το δέρμα του, παρόλο που η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής θεωρείται αμφίβολη.
Οι περισσότεροι έχουμε απλές ελιές και ακόμα πιο πολλοί  έχουμε: σμηγματορροϊκές..υπερκερατώσεις, 
 
οι οποίες μεγαλώνουν, γίνονται όλο και πιο μαύρες, προκαλούν φαγούρα και μπορεί να.. ματώνουν, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το μελάνωμα. 
Οι δερματολογικές κλινικές, είναι γεμάτες με ασθενείς, που ανησυχούν γι αυτές τις τελείως αθώες κηλίδες.
( μια βολτα απ το ειδικό Νοσοκομείο ένα πρωϊνό, αλλα και στα απογευματινα, ακριβα, ιατρεία θα σας πείσει..) 
Χρειαζόμαστε σαφείς απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: 
Είναι πραγματική η αύξηση των περιστατικών μελανώματος, και ποια η σχέση του με την υπεριώδη ακτινοβολία;
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι αβέβαιη.
Το βέβαιο είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι αναφορές  για μελανώματα, που μπορεί να μην είναι …
Η διάγνωση της κακοήθειας ενός μελανώματος είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τον παθολογοανατόμο  που κοιτάζει με το μικροσκόπιο.
Στο παρελθόν αποτελούσε κοινό τόπο για τους παθολογοανατόμους να αναφέρουν οριακά ή ελάχιστα ύποπτα ιστολογικά ευρήματα ελιών.
Η εμπειρία από τις εκβάσεις αυτών των περιπτώσεων δίδαξε ότι δεν επρόκειτο για κάτι το ανησυχητικό και τίποτα το κακό δε συνέβαινε στους ασθενείς. 
Ολο το κακό ξεκίνησε απ την Αμερική όπου οι αιτήσεις αποζημιώσεων για ιατρική αμέλεια, άρχισαν να υπαγορεύουν μία πιο αμυντική πρακτική, τα ίδια ακριβώς ευρήματα, χαρακτηρίζονταν πλέον ως ύποπτα, χωρίς να υπάρχει μπροστά η λέξη οριακά.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε και δε χρειάστηκε πολύς καιρός πριν τα καφετιά σημάδια που κάποτε χαρακτηρίζονταν καλοήθη αποκτήσουν ένα νέο χαρακτηρισμό, δηλωτικό του ενδεχόμενου  πρώιμης κακοήθειας. 
Με τον καιρό, αυτό προχώρησε σε.. πιθανότητα και τελικά σε βεβαιότητα.
Με άλλα λόγια, οι ελιές έμειναν οι ίδιες, η διάγνωση όμως άλλαξε. 
Το σημαντικότερο ομως είναι το γεγονός ότι ενώ τα περιστατικά μελανώματος έχουν αυξηθεί, αυτό δεν έχει συνοδευθεί από αντίστοιχη αύξηση των θ α ν ά τ ω ν .
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ετήσιος αριθμός μελανωμάτων στις γυναίκες αυξήθηκε μεταξύ 1980 και 2002 κατά 250%, ενώ η θνησιμότητα αυξήθηκε λιγότερο από 30% και έκτοτε βαίνει μειούμενη. 
Ο λόγος γι’ αυτή τη φαινομενική βελτίωση,δεν έχει να κάνει με το ότι διαθέτουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά με το ότι ο αριθμός των καρκίνων έχει διογκωθεί λόγω του νέου κύματος μελανωμάτων. 
Αυτά τα μελανώματα θεραπεύονται σε ποσοστό 100% επειδή εξαρχής δεν ήταν κακοήθη. 
Ήταν μελανώματα «στο χαρτί», καλοήθεις ελιές που αναβαθμίστηκαν.
Όμως ο πιο, ας πουμε αμφιλεγόμενος, είναι ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μελάνωμα.
Να δούμε τη σχέση μεταξύ UV ακτινοβολίας και επιθηλιωμάτων.
Προκαλούνται από την ακτινοβολία. 
Τι θα γίνει όταν πεθάνει ο Ήλιος; | Patras Events
Υπάρχει άμεση συσχέτιση κρουσμάτων  ανάμεσα στο μέρος του σώματος που εμφανίζονται και στο ποσό της ακτινοβολίας που αυτό δέχεται, αλλα και του γεωγραφικού πλάτους στο οποίο ζουν οι πάσχοντες, αλλά και Τίποτα απ’ αυτά δε συμβαίνει με το μελάνωμα. 
Τα μελανώματα είναι δύσκολο να παραχθούν πειραματικώς. 
Εκδηλώνονται προσοχή. στον κορμό των ανδρών στα πόδια των γυναικών και στις.. πατούσες των Αφρικανών, κάτι που προφανώς δε μπορεί να εξηγηθεί με βάση την έκθεση στον ήλιο.
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερη από αυτήν των UV-εξαρτώμενων καρκίνων και, αντίθετα με τα επιθηλιώματα.
Δεν Υπάρχει Απόδειξη ότι τα.. αντηλιακά προστατεύουν από τα μελανώματα
Ομως οι αποδείξεις που αφορούν την επίδραση της UV στο δέρμα είναι εκπληκτικά ξεκάθαρες.. 
Παρ’ ότι η ακτινοβολία UV είναι η κύρια αιτία των επιθηλιακών καρκίνων του δέρματος, οι οποίοι είναι λειτουργικά καλοήθεις, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, ότι αποτελεί την κύρια αιτία του κακοήθους μελανώματος. 
Κι ερχόμαστε στην καρδιά του προβλήματος
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν με την έκθεση στις UV και τα αντηλιακά; 
Η ξεκαθαρη απάντηση που αποστομώνει την Κατίνα, αλλά και κάθε …. Κατίνα, είναι ότι σε ήπια κλίματα (σ.σ. όπως αυτό της Ελλάδας) πέρα του … να αποφεύγουμε τα εγκαύματα, και να μην κοιτάμε κατάματα τον ήλιο, ποιός ..ηλίθιος άλλωστε θα τόκανε,  Δεν Έχει Σημασία Τι Κάνουμε, επειδή ο κίνδυνος από την έκθεση είναι ασήμαντος.
Φυσικά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πόσο ήλιο αντέχουν χωρίς να πάθουν έγκαυμα και οι γονείς τους πρέπει να σιγουρευτούν ότι η έκθεση των παιδιών γίνεται βαθμιαία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εμφάνιση του προστατευτικού μαυρίσματος. 
Αυτό είναι πιο καίριο σε παιδιά με.. πυρόξανθα μαλλιά και φακίδες, τα περισσότερα εκ των οποίων πρέπει να προσέχουν να μην υποστούν ηλιακά εγκαύματα σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. τώρα πόσα απ τα παιδιά μας ανηκουν σ αυτή την κατηγορία, είναι μαλλον ακαδημαϊκο ερώτημα, και θυμίζει το χαρακτηριστικό τραγουδι του Λουκιανού Κηλαηδώνη…
Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;
Αν και τα αντηλιακά θα ελαττώσουν το σχηματισμό των επιθηλιωμάτων, δεν έχει αποδειχτεί ΚΑΙ ότι ελαττώνουν τα μελανώματα, και μην ψάχνετε για δείκτες κι άλλα ευφυολογήματα..
Το πιο καλό και σημαντικό απ όλα τα παραπάνω, καλή μου, αθυρόστομη Κατίνα, είναι πως … Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε σχετικά με τα αφανή οφέλη από την έκθεση μας στον υπέροχο, καπριτσιόζο, λαμπρό Ελληνικό ήλιο, αλλά και στους μηχανισμούς του άνοσου συστήματος μας.
Στην εξαιρετική βελτίωση της διάθεσης και τη φημολογούμενη ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Η υπέρ το δέον αποφυγή του ήλιου και η χρήση αντηλιακών δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του φυσικού μαυρίσματος, του αντηλιακού της φύσης, και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ηλιακών εγκαυμάτων. 
Το δόγμα λέει ότι κάθε μαύρισμα είναι σημάδι δερματικής βλάβης. 
Η χρωστική των μελανο κυττάρων, είναι ένα σύστημα προστασίας από την υπέρμετρη έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, το οποίο εξελίχτηκε πολύ πριν την έλευση των αντηλιακών!!!
Ελάτε μα τα «συμμαζέψουμε».
Ο ήλιος, ό,τι και να σας λένε, είναι από … πολύτιμος μέχρι αναντικατάστατος..
Μην τον αφήνετε ανεκμετάλευτο.
Βγείτε το πρωϊ απ το «καταφύγιό» σας, και περπατείστε έχοντας μαζί σας ένα 750ml καθαρό αποχλωριωμένο νερό.
Γυρίστε σπίτι και ξαπλώστε για λίγο, ή και κοιμηθείτε για 10-20 λεπτά.
Μετα σηκωθείτε και κάντε  τις δουλειές σας.
Τρώτε απλά φαγητά, θαλασσινό αλάτι, καυτερό μπούκοβο όσοι μπορείτε και ψάρια … πολλά ψαρια  δεν μπορω να»ξεκολλησω» απο τα Ω3 λιπαρά..
Εχουμε νοστιμες ντομάτες και…κρεμμυδια..
Χαρείτε τη ζωή και τον δικό μας ήλιο, κι αφήστε την γκρίνια  δεν έχω… δεν προφταίνω… μονο εγώ δουλευω σ αυτό το σπίτι…
Ο άνδρας μου δεν νοιάζεται για τίποτα… έχω γίνει χίλια κομμάτια… τα φάρμακα… οι λ/σμοι..η ΔΕΗ..κλπ
Τίποτα απ όλα αυτά δεν έχει την παραμικρή αξία..
Αλλωστε εσεις τωρα πια ξέρετε..
Χαίρεσθε τον ήλιο χωρίς φόβο και ηλίθιο πάθος…
Χαίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: