Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ : EXOYME ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΙ ΟΜΩΣ…...ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ… ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ...


Γράφει ο Δρ Κοσμάς Σεραφετινίδης
Μιλώντας με μια φίλη, της πρότεινα να βγή στην όμορφη και ηλιόλουστη βεράντα της, και να απολαύσει τον  υπέροχο ήλιο, με έναν όρο, μετά το μεσημέρι και για μόνο 10 λεπτά, που είναι αρκετά για να δώσει τη δυνατότητα στον οργανισμό της, να συνθέσει την πολύτιμη βιταμινη D… 
Η επαρκής έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία UV-B εμποδίζεται απ το γυαλί, τα ρούχα, τη χρήση αντηλιακών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συννεφιά. 
Το μουρουνέλαιο είναι μια πηγή, ομως για 2-3 μηνες μονο, μια κι οι λιποδιαλυτες βιταμινες επιβαρυνουν το συκώτι.
Η αβιταμίνωση D, ασυνήθης πλέον στο δυτικό κόσμο, αλλά συχνή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην Αφρική, την Ασία,και την Ν. Αμερική, προκαλεί στα παιδιά ραχίτιδα λόγω διαταραχής μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου,με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται μαλακά, ευλύγιστα και υφίστανται, λόγω μειωμένης ακαμψίας, χαρακτηριστικές παραμορφώσεις.
Η διαταραχή αυτή του οργανισμού είναι ασυνήθιστη σε τροπικές περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και στις αρκτικές περιοχές, όπου καταναλώνονται πολλά ψάρια.
Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25 (OH)D.
Η υπερβολική κατανάλωση προβιταμινών D μπορεί να προκαλέσει μη άμεσα σχετιζόμενες παρενέργειες στον οργανισμό όπως η αύξηση του ασβεστίου.
 
Οι ωφέλιμες ιδιότητες  του ήλιου ωστόσο, δεν σταματούν εδώ αλλά παρατείνονται μέχρι  τα βαθιά γεράματα, αφού δύο άλλες μελέτες φανερώνουν  ότι η έκθεση στον ήλιο μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά στα άτομα προχωρημένης ηλικίας.
Η πρώτη  μελέτη  για τις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου  σε ηλικιωμένους προέρχεται από το βρετανικό πανεπιστήμιο Warwick και έγινε σε 3000 άτομα > 50 ετών, ενώ η δεύτερη φέρει το αδιαμφισβήτητο κύρος του πανεπιστημίου Harvard,  στην άλλη όχθη  του Ατλαντικού.
Εξαιτίας της φυσικής φθοράς του οργανισμού, και  της έλλειψης ποικιλίας στην διατροφή οι ηλικιωμένοι ,  συχνά υποφέρουν από ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και γι’ αυτό και ειναι σοφό να κάθονται στον ήλιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα  κι από  30 λεπτά  τη φορά, ώστε να επωφεληθούν από τις ευεγετικές  ιδιότητες του.
Στις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου συγκαταλέγεται και η ισχυρή αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D, αφού πληθαίνουν οι  επιστημονικές ενδείξεις πως η έλλειψη βιταμίνης D ενοχοποιείται για την εμφάνιση  καρκίνου  στο μαστό, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες.
 
Πρόσφατα δε, στις ωφέλιμες ιδιότητες του,  προστέθηκε άλλη μια που αφορά την αυτοάνοση ασθένεια της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς  μελέτες του Πανεπιστημίου  Harvard συσχέτισαν την έλλειψη βιταμίνης D με ηυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της.
H βιταμίνη D, στην οποία  κυρίως οφείλονται οι ωφέλιμες ιδιότητες του  ήλιου, σχηματίζεται στο δέρμα από την προβιταμίνη της με την επίδραση της (UV) ακτινοβολίας.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον οργανισμό  είναι καθοριστικός, γιατί  συντελει στη δημιουργία του οστού, μαζί  με τα φωσφορικά άλατα και το ασβέστιο, το  ηλιακό φάσμα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, και βοηθά στις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως είναι η ακμή, το έκζεμα και κυρίως στην ψωρίαση.
Πλήθος σοβαρών μελετών «πιστώνουν» στη  βιταμίνη D, που παράγεται όταν καθόμαστε στον ήλιο και  καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες. 
Ισως τώρα η μικρή επίπτωση των καρδιοπαθειών στους κατοίκους  περιοχών με πολύ ήλιο να οφείλεται σε μειωμένη εμφάνιση κατάθλιψης, αφού γνωρίζουμε ότι το στρες και η κατάθλιψη εντείνουν τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά  επεισόδια.
Ναι στον ήλιο, όλοι συμφωνούμε, αλλά χωρίς υπερβολές, καθώς....
Ο ήλιος δημιουργεί και καρκίνο στο δέρμα είναι και  επικίνδυνος για τα  μάτια. 
Προσοχή λοιπόν, στην αλόγιστη έκθεση.
Οι ιδιότητες του ήλιου είναι ιδιαίτερα έντονες στην ψυχική μας διάθεση.
Ετσι λοιπόν όταν ο ήλιος λείπει, στην ανθρώπινη συνείδηση, το περιβάλλον γίνεται αυτόματα κακό και εχθρικό, καθώς κρύβει φόβο και απειλές.
Αντίθετα το φως του ήλιου είναι καλό, φιλικό και χαρίζει ευεξία μαζί με χαρά.  
Η έλλειψη Ηλίου και του λαμπρού φωτός, που αυτό μας χαρίζει, ωθεί στην καταθλιψη, γι αυτό, οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών, κατά την διάρκεια του χειμώνα που η μέρα περιορίζεται σε ελάχιστες ώρες.
Αντίθετα, ο ήλιος και το φως του βοηθούν στην αναγέννηση της ψυχής.  
Ο ήλιος  προκαλεί  στον οργανισμό μια πλημμύρα –κυριολεκτικά- φυσικών οπιούχων των ενδοκαναβινοειδών, εγκεφαλινών ενδορφινών που ερεθίζουν την επιθυμία για ζωή, χαρίζουν ευφορία και απομακρύνουν τις σκιές  και την αγωνία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτές τις έμμεσα  ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου, είναι η βελτίωση των ενδοκρινολογικών  προβλημάτων κατά την θερινή περίοδο.
Επιβάλλεται λοιπόν να χαιρόμαστε τον ήλιο και το φως του,  όπου κι αν είμαστε κι ας σταματησουμε επι τέλους την παράκρουση με τα αντιλιακά….
Χαίρετε.
ΣΧΟΛΙΟ : Να γιατί μας έκλεισαν ΜΕΣΑ 2 ολόκληρους μήνες οι νεοταξίτες… Γιατί όπως γράφαμε τότε, ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΦΟΡΟΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: