Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019

«Σε παύση η Συμφωνία των Πρεσπών»!!!!Το ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι σκοπιανοί μέσω του προέδρου τους ... Στέβο Πενταρόφσκι!!!


Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha, ότι η μελλοντική εφαρμογή της Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε αναμονή, έως ότου επιτραπεί στα Σκόπια να ανοίξουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ…
Του Ιωάννη Νασιούλα*
Η εξέλιξη αυτή κλονίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εναντιώθηκε προσχηματικά στην επικύρωση της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και δηλώνει έκτοτε σε όλους του τόνους πως θα τη σεβαστεί και ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε πως υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης ή συνολικής λύσης.
Μείζον θέμα ανακύπτει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας των Σκοπίων και τον επερχόμενο Πρωθυπουργό να αμφισβητούν τις Πρέσπες, πώς νιώθει που είναι πια ο μόνος που «σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ»;
Ήδη φωνές στην Ελλάδα ζητούν την παραίτηση Μητσοτάκη, την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με βάση το άρθρο 41, την προκήρυξη εκλογών με ζητούμενο τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών από επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο Πενταρόφσκι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ, αυτό συνιστά ένα σημαντικό νέο πλήγμα στην επιβαλλόμενη αλλαγή ονόματος.
Ο Ζάεφ άρχισε να εφαρμόζει την εγχώρια ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», παρά το άρθρο της Συνθήκης της Πρέσπας που συνδέει την εφαμρογή του με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.
Το σοκ από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να έχει προκαλέσει άγχος στην κυβέρνηση των Σκοπίων (και της Ελλάδας).
«Μιλώντας για το σύνολο του πακέτου, εφαρμόσαμε ήδη το νέο όνομα στο εσωτερικό και μπορώ να σας πω ότι ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς», είπε ο Πενταρόφσκι στον Alpha.
Ο Πενταρόφσκι επέμεινε ότι ολόκληρος ο σκοπός της συμφωνίας ήταν να απεμπλακεί η ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και τόνισε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο να βλέπουμε και πάλι τις συνομιλίες να βαλτώνουν.
«Θέλαμε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου κόμματος, VMRO-DPMNE, ο διεθνής γραμματέας του Τίμκο Μουκούνσκι, επίσης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, κατέστησε σαφές ότι η συνθήκη της Πρέσπας θα αμφισβητηθεί από τα Σκόπια.
Ο Μουκούνσκι, ο οποίος αρνείται να χρησιμοποιήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ότι θα γίνει ευκολότερο να αλλάξει σε «Μακεδονία», όταν η πΓΔΜ βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΣΧΟΛΙΟ Διαχειριστή : Μήπως τώρα να θυμηθούμε -όσοι βιαζόμασταν να κατακρίνουμε και να χλευάσουμε τους Αγίους μας- τι μας προείπε ο Άγιος Παΐσιος;;;
Ο Άγιος Παΐσιος είχε απαντήσει σε όσους με αγωνία τον ρωτούσαν για την προκλητική στάση των Σκοπίων και τη βούλησή τους να καπηλευτούν το όνομα της Μακεδονίας μας.
Ο Αγιορείτης μοναχός παρομοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα που είναι κτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες, που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων, και που φυσικό είναι κάποτε να καταρρεύσει.
Έλεγε μάλιστα περιπαικτικά στους ανήσυχους Έλληνες, που τον ρωτούσαν με περισσή αγωνία, και τα εξής εύθυμα σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και τις ενδόμυχες επιδιώξεις τους:
«Βρε παιδιά… Ο τσιγγάνος αν βάλει φουστανέλα γίνεται τσολιάς»;
Μια φορά μάλιστα ο Άγιος Παΐσιος επικαλέστηκε και τον Άγιο Πατροκοσμά τον Αιτωλό στο θέμα της Μακεδονίας.
Ήταν όταν και πάλι ρωτήθηκε τι άραγε θα γίνει με την τύχη της ελληνικότατης αυτής περιοχής και τότε ο Γέροντας είπε τα εξής:
«Το είπε και ο Άγιος Κοσμάς. Φως φανάρι είναι! Αυτοί ούτε δύναμη έχουν ούτε δίκιο έχουν. Πολλά χωριά θα καταστραφούν, αλλά στις τρεις χώρες μια θα μείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: