Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Ιερα Σκητη Αγιου Βασιλείου - ΒΙΝΤΕΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ Ι. ΣΚΗΤΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...Ανάμεσα στα Κατουνάκια και την Κερασιά, σε υψόμετρο 700 μ., είναι κτισμένος οι μικρός ναός του Αγίου Βασιλείου.
Η φύση της Σκήτης του Αγίου Βασιλείου είναι σκληρή, τραχειά, κι απαρηγόρητη.
Τόπος έρημος κι απόκρημνος σε μια κακοτράχαλη πλαγιά κάτω από το όρος Καρμήλιο.
Χαράδρες απότομες, απόκρημνες κι απλησίαστες που ξεχύνονται με πρωτογονισμό κι αγριότητα και ρίχνουν τα κράσπεδά τους με ορμή ως τη θάλασσα.
Βράχια και πάλι βράχια κι ανάμεσά στα βράχια θάμνοι και φρύγανα αγωνίζονται να ξεμυτίσουν κι να αντικρίσουν το φως.
Ξηρή κι άνυδρη, τα δέντρα σπάνια, σχεδόν ανύπαρκτα.
Οι πέτρες ψήνονται κάτω από τον καυτό καύσωνα κι οι γυμνοί βράχοι αχνίζουν από την «επίθεση» που δέχονται από τις καυτερές ακτίνες του ήλιου.
Να γιατί ο Άγιος Βασίλειος θεωρείται η έρημος της ερήμου του Αθω.
Θυμήθηκα ακόμη ότι ένας παλαιότερος Αγιορείτης Γέροντας ονόμασε την έρημο του Αγίου Βασιλείου ως το «πτωχοκομείο» της ερήμου του Αγίου Ορους, ίσως για την ξηρή άνυδρη, απαρηγόρητη, σκληρή, τραχειά και άνικμον φύση του.
Και σίγουρα ο Αγιος Βασίλειος είναι το υλικό πτωχοκομείον της ερήμου του Αθω, αλλά συγχρόνως είναι και πλούσιο πνευματικό ταμείον με μεγάλη πνευματική προσφορά και παράδοση.

Η Σκήτη του Αγίου Βασιλείου στο Άγιο Όρος είναι προσκολλημένη στην απότομη πλευρά του βουνού, του οποίου η κορυφή, 200 μ. πάνω από τη Σκήτη, στεφανώνεται από τη μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Αμέσως μετά την χαράδρα των Κατουνακίων, μια μεγάλη πλαγιά, προϊόν κατολισθήσεων και κατακρημνίσεων, φτάνει μέχρι την θάλασσα.
Σήμερα σώζεται μόνο το παλαιό Κυριακό και 6 Καλύβες.
Εδώ ασκήθηκαν μεγάλοι επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί και άγνωστοι, πνευματικοί αγωνιστές :
Ο Όσιος Παίσιος Βελτιτκόφσκυ, ο μοναχός Γεράσιμος Μενάγιας, ο Γέροντας Ιωνάς ο Ρουμάνος, ο παπα - Μακάριος, οι Γέροντες Λεόντιος, Δανιήλ και Θεοφύλακτος, ο παπα-Γεράσιμος ο Πνευματικός, οι Κρητικοί Γέροντες Χερουβείμ και Δαμασκηνός και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο νηπτικός Γέροντας Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης με τη συνοδεία του και ο Γέροντας Αβιμέλεχ ο μετέπειτα Μικραγιαννανίτης και φυσικά εδώ ασκήτεψε ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής…
Αποτέλεσμα εικόνας για γερ, ιωσηφ ησυχαστησ
Σήμερα μονάζουν γύρω στους 10 μοναχούς...
Από τον Άγιο Βασίλειο ξεκινά μονοπάτι που καταλήγει στη Σκήτη της Αγίας Άννας, και περνάει από τα Κατουνάκια και τη Μικρή Αγία Άννα.
Σήμερα, οι αγιογράφοι – μοναχοί που εγκαταβιώνουν στη περιοχή παρασκευάζουν εξαιρετικές χειροποίητες αγιογραφίες με φόντο καθαρά φύλλα χρυσού, οι οποίες ακολουθούν πιστά την αγιορείτικη τεχνοτροπία…
Τηλ. Επικοινωνίας : 23770-23317

Δεν υπάρχουν σχόλια: