Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ !Προφήτης Σαμουήλ
Βιογραφία
Ο Προφήτης Σαμουήλ γεννήθηκε στην Αρμαθαίμ Σιφά στο όρος Εφραίμ, από τη φυλή του Λευΐ.
Ήταν γιος του Ελκανά και της Άννας, η οποία ήταν στείρα και δια της προσευχής ο Θεός της χάρισε παιδί, τον Σαμουήλ, που τον αφιέρωσε στο Θεό για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.
Ο Σαμουήλ όταν μεγάλωσε, υπηρέτησε τον Κύριο και έγινε μέγας προφήτης και κριτής του λαού δικαιότατος.
Αυτός έχρισε βασιλείς, το Σαούλ και το Δαυίδ, προφήτευσε 40 χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.
Ας αναφέρουμε, όμως, μερικούς οικοδομητικούς λόγους του, που ξεφώνησε στο λαό του Ισραήλ, αλλά ισχύουν και για τους λαούς κάθε εποχής.
Λέει λοιπόν: «ἐὰν φοβηθτε τν Κριον κα δουλεσητε ατ κα κοσητε τς φωνς ατο κα μ ρσητε τ στματι Κυρου κα τε κα μες κα βασιλες βασιλεων φ᾿ μν πσω Κυρου πορευμενοι· ἐὰν δ μ κοσητε τς φωνς Κυρου κα ρσητε τ στματι Κυρου, κα σται χερ Κυρου φ᾿ μς κα π τν βασιλα μν» (Α' Βασιλειών, ιβ΄ 14-15).
Δηλαδή, αν φοβάστε και υπολογίζετε τον Κύριο, και Τον λατρεύετε και υπακούετε στα προστάγματα Του, και δεν αντιδράσετε προς αυτά που σας παραγγέλλει ο Κύριος, και ακολουθείτε σταθερά και σεις και ο κυβερνήτης που σας κυβερνά το δρόμο που σας υποδεικνύει ο Κύριος, σας λέγω όλα θα πηγαίνουν καλά.
Θα έχετε την ευλογία του Κυρίου.
Αν όμως δεν υπακούσετε στα προστάγματα του Κυρίου, τότε θα πέσει επάνω σε σας και στον κυβερνήτη σας, βαρύ το χέρι του Κυρίου και θα τιμωρηθείτε.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Προφήτης Σαμουήλ συνέγραψε τα Α' και Β' Bασιλειών (στην εβραϊκή βίβλο τα δύο αυτά βιβλία είναι ενωμένα και φέρουν το όνομα του).
Το δε κέρας του Σαμουήλ το οποίο είχε το λάδι με το οποίο χρίστηκε βασιλέας ο Δαβίδ βρισκόταν στην Kωνσταντινούπολη, στην Mονή την καλουμένη Mυριοκέρατον.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Σαμουήλ ίδρυσε το μυστηριακό τάγμα των Εσσαίων.
πολυτκιον  (Κατέβασμα)
χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
κ στείρας βλάστησας, δικαιοσύνης καρπός, προφαίνων τν μέλλουσαν, εεργεσίαν μίν, Σαμουλ θεσπέσιε θεν ερατεύσας, παιδιόθεν Κυρίω, χρισας ς Προφήτης, Βασιλες θείω μύρω. Κα νν τν σ εφημούντων, μάκαρ μνημόνευε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό για τους Ρσσαίους από πού προκύπτει;

Ανώνυμος είπε...

ήθελα να γράψω "Εσσαίους"