Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Ιερά Σκήτη ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ - ΒΙΝΤΕΟ -

nea-skiti


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ Ι. ΣΚΗΤΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...Η Νέα Σκήτη ή του Πύργου, όπως ονομάζονταν ως τις αρχές του 19ου αιώνα, βρίσκεται σε επικληνή τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, μεταξύ της μονής Αγίου Παύλου και της σκήτης της Αγίας Άννης. 

Παρόλο ότι η ονομασία της τοποθετεί τη σύστασή της στα νεότερα χρόνια, όμως ο αρχαίος πύργος της μαρτυρεί ότι κατοικήθηκε από τα πρώιμα χρόνια. 

Aπό τον πύργο αυτό ονομάστηκε και η Σκήτη ως "Σκήτη του Πύργου" μέχρι και το 1819.

Από το 1819 και μετά ονομάστηκε Nέα Σκήτη ή Σκήτη της Θεοτόκου. 

Γύρω στον 10ο αιώνα, η Σκήτη ήταν κτισμένη υψηλότερα προς τη μεριά της Aγίας 'Aννας και το Kυριακό της ήταν στη θέση της σημερινής καλύβας των Aγίων Aναργύρων.

Tην εποχή εκείνη η Σκήτη έφερε την ονομασία του "Bενεδίκτου" ή του "Σταυρού".

Στο 2ο μισό του 11ου αιώνα, η Σκήτη μεταφέρθηκε πιό κοντά στη θάλασσα και το Kυριακό της οικοδομήθηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα η καλύβα της Yπαπαντής.


Ιδρύθηκε το 1760 και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου…
Το Κυριακό της κτίσθηκε το 1757, αφιερώθηκε στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει την 25η Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου).
Από το 1819 και μετά ονομάστηκε Nέα Σκήτη ή Σκήτη της Θεοτόκου.
Αποτελείται από 28 καλύβες που κατοικούνται από 48 μοναχούς και ακολουθούν τον ιδιόρρυθμο ρυθμό μοναστικής ζωής.
Η βιβλιοθήκη της περιέχει 20 χειρόγραφους κώδικες, 200 χειρόγραφα, 500 εκτυπώσεις, λείψανα αγίων κ.α.
Ένα από τα Κελιά της Νέας Σκήτης είναι αυτό του Αγίου Χαραλάμπους όπου οι πατέρες με ευλάβεια διακονούν καθημερινά στην ξυλογλυπτική, την αγιογραφία, την γεωργία και άλλα.
Aνέκαθεν στη Σκήτη ασκήτευαν ενάρετες μορφές και μάλιστα αρκετοί πνευματικοί πατέρες, που ανήκαν στο αναγεννητικό κίνημα των Kολλυβάδων.

Ο Χαλεπίου Γεράσιμος, ο εκ Ραψάνης της Θεσσαλίας Βησσαρίων, ο εκ Μεσολογγίου Αθανάσιος εκ των καλουμένων Κολλυβάδων, ο Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας Θεοφάνης (+1805), ο φιλόσοφος Κύριλλος, ο Νικόδημος ο Νάξιος, ο Αρχιεπίσκοπος Σάμου Θεοδόσιος (+1844) κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: