Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Προβοκάτσια στον Περσικό...

Τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν


Η Μόσχα προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα...


Στο φόντο των σχεδίων των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα εργαστεί ώστε να αποφευχθεί το «χειρότερο σενάριο».
Ήδη προειδοποιεί Ουάσιγκτον και συμμάχους της να αποφύγουν απερίσκεπτες εξάρσεις στην περιοχή.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ όπως η αποστολή επι πλέον χιλίων στρατιωτικών στην περιοχή του Περσικού κόλπου, δεν συμβάλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης, εκτιμά ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής.
Η Ρωσία ήδη εργάζεται πάνω στο θέμα αποφυγής του «χειρότερου σεναρίου», δηλ. μιας στρατιωτικής ρήξης που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή η οποία έγινε πολλές φορές στο παρελθόν κέντρο στρατιωτικών συγκρούσεων.
Ως γνωστό, ο ως τώρα «εκτελών χρέη» Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, πριν δηλώσει παραίτηση και αποσυρθεί, ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή χίλιους επι πλέον άνδρες με τη διευκρίνηση ότι η κίνηση δεν στοχεύει στην αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά έχει να κάνει με την εξασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκεί!
«Ενδιαφέρουσα» προσέγγιση τα περί συμφερόντων... Τορπιλίζονται δυο τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο που πάει για την Ιαπωνία, παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον να μην αγοράζει κανείς από το Ιράν και πριν ακόμα κατακάτσει ο...καπνός από τις εκρήξεις βγαίνει ο ΥΠΕΞ, Πομπέο, και ρίχνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο...Ιράν!
Με τι στοιχεία;
Στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, (κάτι σαν εκείνα που έδειχνε το 2003 ο Κόλιν Πάουελ στον...ΟΗΕ!)...
Άρα, το Ιράν φταίει, τέλεια και παύλα!
Αφού είναι έτσι, η Ουάσιγκτον είναι... αναγκασμένη να υπερασπιστεί (κάνει άμυνα δηλαδή), τα συμφέροντα της από την ιρανική...επιθετικότητα!
Εκεί στον...Περσικό!
Η Μόσχα επιδείχνει τεράστια αποθέματα υπομονής και εγκράτειας και στο ζήτημα αυτό.
Εργάζεται προς αποφυγή μιας γενικότερης σύρραξης και το κάνει και με τις δυο πλευρές.
- Το σκληρό αμερικανικό πρέσινγκ έναντι του Ιράν το μόνο που κάνει είναι να το εξωθεί προς την κατεύθυνση της εξόδου από τη Συμφωνία για τη ματαίωση του πυρηνικού του προγράμματος, εξηγεί ο Κοσατσόφ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε και συζήτησε διεξοδικά το θέμα αυτό με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι, στα πλαίσια της Συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στο Μπισκέκ της Κιργκιζίας.
Εκεί ο Ιρανός διαβεβαίωσε το Ρώσο συνομιλητή του-το οποίο εμπιστεύεται και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις-ότι το Ιράν παραμένει στα πλαίσια της Συμφωνίας που έχει υπογράψει, παρά τη μονομερή και αδικαιολόγητη αποχώρηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η παραμονή δεν μπορεί να είναι μόνιμη όταν η άλλη πλευρά όχι μόνο πιέζει αλλά δείχνει σημάδια καθαρά... πολεμικής, στρατιωτικής προετοιμασίας!
Υπάρχει και ένα ακόμα λεπτό αλλά πολύ ενδιαφέρον στοιχείο γύρω από το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών που τόσο πολύ φαίνεται να...κόπτονται οι αμερικανοί.
Η συμπεριφορά του Τραμπ έναντι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ, η «εγκαρδιότητα», με την οποία του συμπεριφέρεται μετά τις επιτυχημένες εκτοξεύσεις και την ξεκάθαρη εικόνα απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου πριν από ενάμισυ χρόνο, αποτελεί σαφή απόδειξη ότι τα πυρηνικά είναι η μόνη εγγύηση για κάθε χώρα ώστε να αποφύγει αμερικανική επίθεση ενάντια της!
Και αυτό, εκτιμά ο Κοσατσόφ, είναι το χειρότερο σημάδι κατά του συστήματος μη διάδοσης των πυρηνικών.
Υπό αυτή την έννοια και όσο οι Ιρανοί δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο δημιουργίας πυρηνικής βόμβας, η Ουάσιγκτον θα αναζητεί τρόπους και προφάσεις να επιτεθεί.
Ο κίνδυνος επίθεσης θα παραμένει πιθανός μέχρι η Τεχεράνη να δημιουργήσει τη βόμβα προς την οποία την ωθεί η αμερικανική απειλή.
Πολλοι σήμερα εκτιμούν ότι η αμερικανική επίθεση στο Ιράν είναι ζήτημα χρόνου...
Ο κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πράγματι πολύ υψηλός.
Στη Μόσχα εξετάζουν το θέμα από στρατιωτικής πλευράς σε συνδυασμό με την εκάστοτε εσωτερική αμερικανική συγκυρία.
Παραμένει ανοικτός ο πιθανός τρόπος δράσης της Ουάσιγκτον.
Μια επιχείρηση εντυπωσιασμού με εναέριους βομβαρδισμούς -προσφιλής μέθοδος δράσης των... άκαπνων αμερικανών- είναι μια επιλογή.
Ωστοσο, ανατροπή του καθεστώτος σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται σχεδόν αδύνατη.
Καταστροφή κάποιων χώρων όπου βρίσκονται εργαστήρια παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, επίσης αποτελεί ημίμετρο.
Οι χώροι που βρίσκονται διασκορπισμένα τα εργαστήρια που ασχολούνται με την πυρηνική βόμβα, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, είναι πάνω από 150 και πολλοί  από αυτούς βρίσκονται σε απόκρυφες ορεινές περιοχές, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και σε βαθιά απομόνωση...
Επίγεια επιχείρηση η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να επιχειρεί.
Εν όψει εκλογών ποιος λογικός υποψήφιος θα άντεχε να δεχτεί εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φέρετρα;
Πόσο δε που ο Τραμπ ήρθε στην προεδρία με σύνθημα την επιστροφή των αμερικανών στρατιωτών από άλλες περιοχές του κόσμου.
Στη Μόσχα υπάρχουν και αναλυτές που θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να πάει πέρα από τις βαρύγδουπες φραστικές απειλές και εκβιασμούς.
- Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ζάμπλουτος και οι πλούσιοι συνήθως είναι θρασύδειλοι, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής, Σεμιόν Μπογκντασάροφ.
Βέβαια παραμένει ανοικτό το θέμα κατά πόσο ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ ελέγχει την κατάσταση και έχει εστίες...αντίστασης στις επιλογές που κάνει το...βαθύ κράτος;
Απομένει να δούμε κατά πόσο η προβοκάτσια στα στενά του Ορμούζ θα έχει συνέχεια.
Η Μόσχα ξεκαθάρισε τη θέση της που δεν είναι στενά ωφελιμιστική αλλά συνάδει με το γενικότερο αίσθημα ειρηνικής εξόδου από κάθε κρίση.
Και όπως έδειξε και η κατάσταση στη Συρία, η φωνή της, φωνή ήρεμης δύναμης και ανερχόμενης ξανά ισχύος, εισακούγεται από όλο και περισσότερους παίκτες στο πολύπλοκο παζλ της Μέσης Ανατολής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: