Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019

Το δικό μου debate... για τις πολεμικές αποζημειώσεις των Γερμανών...

Deutschland NS-Zeit Zwangsarbeiter Entschädigung von NS-Zwangsarbeitern beendet (picture-alliance/AP Photo)


Τζανής Γκούσκος
Οικονομολόγος- Συγγραφέας


Το δικό μου debate...
Πριν από κάνα μήνα περίπου, Μεγάλη Βδομάδα, κλήθηκα κι' έδωσα μια συνέντευξη στο διεθνές RT (Russian Today) σχετικά με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. 
Τα γραφείο τους στην Ελλάδα είναι στην αρχή της Λ. Συγγρού και η λήψη έγινε απ' ένα στούντιο, πάνω απ' τον 8ο όροφο στην ταράτσα με φόντο την Ακρόπολη,  εκεί που συνεντευξιάζονται και άλλοι … «ειδήμονες» που δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά δίνουν συνετύεξεις για το θεαθήναι… μεταξύ αυτών και ο Βαρουφάκης...
Με ενημέρωσαν ότι σε αντίλογο, υπήρχε ένας Γερμανός ιστορικός στον οποίο θα γινόντουσαν οι ίδιες ερωτήσεις και οι τεχνικοί θα έκαναν το λινκ μετά, υπό τύπου debate. 
Μία απ' τις ερωτήσεις που δέχθηκα ήταν, αν θεωρώ σωστό να απαιτεί η Ελλάδα αποζημιώσεις δεδομένου ότι αυτό εγείρει αξιώσεις και από άλλα κράτη όπως π.χ. από Πολωνία και Ισραήλ, κάτι που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη γερμανική οικονομία. 
Απάντησα ως εξής : 
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί μόνον αποζημιώσεις, επανορθώσεις και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαίων, αλλά και τα κατοχικά δάνεια, τα οποία αφορούν σε μετρητά και προϊόντα που απέσπασε η Γερμανία απ' την Ελλάδα στην περίοδο της Κατοχής και ανέρχονται σήμερα στα 400 περίπου δισεκ. ευρώ, τα οποία η Γερμανία, αν και είχε συμφωνήσει στην καταβολή τους, ουδέποτε τα εξόφλησε. 
Αυτό για τη Γερμανία συνιστά άρνηση καταβολής δανείου και, κατά την ίδια λογική, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα για το δημόσιο χρέος της, κάτι που θα έβαζε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τη γερμανική οικονομία και την ευρωζώνη με ευθύνη της Γερμανίας. 
Όσον αφορά την Πολωνία, πολύ σωστά κάνει ο πρόεδρος Ντούντα και εγείρει αξιώσεις, διότι ούτε και στην Πολωνία αποκατέστησαν οι Ναζί τις καταστροφές που προκάλεσαν.
Όσον αφορά το Ισραήλ, ...μα δεν υπήρχε κράτος του Ισραήλ τότε, ώστε σήμερα να έχει σήμερα κρατικές αξιώσεις όπως η Ελλάδα και η Πολωνία!... 
Ωστόσο, οι όποιες απαιτήσεις από πλευράς Ισραήλ, αφορούν ατομικές αποζημιώσεις των Εβραίων που υπέστησαν διωγμούς απ' τους Ναζί, κάτι ανάλογο με τις ατομικές απαιτήσεις Ελλήνων ιδιωτών για τους διωγμούς, τα εγκλήματα και τις καταστροφές που υπέστησαν απ' τους Γερμανούς κατακτητές.
Κι' ενώ, η Γερμανία αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των Εβραίων και συνεχίζει ακόμα και σήμερα μέσω των κληρονόμων τους, για τους Έλληνες ιδιώτες δεν έπραξε το ίδιο, αντιθέτως αρνείται πεισματικά την καταβολή τους με διάφορα προσχήματα, κάτι που κάνει και για τις άλλες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα, δηλ. τις επανορθώσεις, την επιστροφή των κλεμμένων αρχαίων και τα κατοχικά δάνεια.»
Δέχθηκα κι' άλλες αφελείς (αλλά εξ' ίσου ύποπτες) ερωτήσεις, όπως π.χ.,
....μα δεν φοβάστε ότι, με την ίδια λογική που εσείς ζητάτε αποζημιώσεις απ' τη Γερμανία, μπορεί για τον ίδιο λόγο, να απαιτήσει το ίδιο και η Τουρκία απ' την Ελλάδα για τον πόλεμο του 1920 που χάσατε;;; 
Όπως καταλαβαίνεται, απάντησα καταλλήλως και σ' αυτό, όχι μόνο με επιχειρήματα (Συνθήκη Λωζάνης, των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στην Τουρκία κλπ), αλλά, και ως να ήμουν σ' ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων απέναντι στον Ερντογάν,
αναφέρθηκα στην παραβίαση των όρων της Λωζάνης από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά το αυτοδιοίκητο Ίμβρου και Τενέδου. 
Υ.Γ. (1) Περιμένω το link από το RT και θα κάνω ανάρτηση. 
Υ.Γ. (2) Προχθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, έκανε αναφορά στις απαιτήσεις Ελλάδας και Πολωνίας, στο ίδιο μοτίβο της συνέντευξης που έδωσα.
Καθόλου τυχαίο.
Ενοχλούνται.
Κάποιοι στην Ελλάδα μιλάμε με επιχειρήματα και δεν έχουμε βαρίδια για να μας εκβιάσουν.
Υ.Γ. (3) Δεν κατεβαίνω υποψήφιος σε τέτοιες τεκλογές.
Ίσως σε κάποιες άλλες, όπου ο πήχης θα μπει πολύ πολύ ψηλά, εκεί δηλ. που μας αξίζει….
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: