Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019

Συνελήφθη ο Julian Assange - Τον πέταξαν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο...

Η στιγμή που ο Τζούλιαν Ασάνζ συλλαμβάνεται από την αστυνομία


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή της WikiLeaks, καθώς συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο μετά την απόφαση του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασυλίας του.
Στην ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας αναφέρεται ότι «ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην πρεσβεία του Ισημερινού».
Δείτε τη στιγμή που ο Ασάνζ σύρεται έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού:
Όπως διευκρίνισε, «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρέσβη, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ».
Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.
Είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Αυστραλός θα εκδοθεί στη Βρετανία. Ο Ισημερινός διέψευσε αρχικά λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να αποστερήσει από τον Ασάνζ το καθεστώς ασυλίας, αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη.
Σε μια πρώτη αντίδραση, το WikiLeaks κατηγόρησε τoν Ισημερινό για «παράνομο» τερματισμό του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ. 
Ο Ασάνζ έγινε γνωστός παγκοσμίως το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ορισμένα εκ των οποίων αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: