Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Νυχτερινή βάρδια για 1,30 ευρώ!!!!Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει ένας γιατρός σε μια εφημερία σε Ελληνικό Νοσοκομείο, για 1,30 € την ώρα...


«Ήρωες με τη λευκή μπλούζα», χαρακτηρίζει τους γιατρούς που εφημερεύουν στα δημόσια νοσοκομεία ένας απλός ασθενής.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλο, ο κ. Γιώργος Σμοκοβίτης περιγράφει το ωράριο του εφημερεύοντος νοσοκομειακού γιατρού.
Το Iatronet.gr παραθέτει την επιστολή, αναγνωρίζοντας ότι οι καταγγελίες για διαφθορά και «φακελάκι» δεν αφορούν ολόκληρο το ιατρικό σώμα.
Υπάρχουν ακούραστοι «εργάτες», οι οποίοι αγωνίζονται - υπό αντίξοες συνθήκες - για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου:
Ο γιατρός, εργαζόμενος ως «εργάτης υγείας» αμείβεται για συνεχές ωράριο - από τις 8 το πρωί μίας μέρας, όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα, έως την άλλη μέρα το μεσημέρι - επί 32 ώρες συνεχώς για 42 € καθαρά.
Τρία μεροκάματα και ένα νυχτερινό.
Συνεχές ωράριο στο νοσοκομείο.
Δηλαδή, 1,30 € την ώρα.
Ο νυχτοφύλακας καρδιοπαθούς (1,30 € την ώρα) με 9,5 € ολόκληρο νυχτοκάματο.
Όλη τη νύχτα, 9,5 €
Με τόσα τον αμείβει το δημόσιο - κρατικό νοσοκομείο.
Στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα… 2013-14…
Γαλέρες
Δουλεμπόριο «στις... γαλέρες, να τραβάνε κουπί στο καράβι της Υγείας». 
Ήρωες, υποκλίνομαι μπροστά σας.
Νέοι και παλιότεροι γιατροί, πριν σας βάλω τις φωνές στους διαδρόμους «που είστε, ρε, που τα παίρνετε και δεν με εξετάζετε αμέσως».
Υποκλίνομαι.
Το εννοώ. 1,30 € την ώρα για να έχει την ευθύνη ζωής και θανάτου κάθε ασθενούς.
Τόσο κοστολογείται σήμερα η ευθύνη ανθρώπινης ζωής και υγείας.
Αλλά, αυτό «το πλεόνασμα πληβείων, δούλων νοσοκομείων» σε ποιο... «ισοδύναμο» για την «υγεία» του συστήματος θα αναδιανεμηθεί.
Δεκαπέντε χρόνια από τα καλύτερα χρόνια της νιότης επενδύει κάθε γιατρός και κάθε γιατρίνα, για να μάθει να εξετάζει στα ιατρεία και να θεραπεύει στα νοσοκομεία.
Για να αρχίζει να παίρνει, μετά από 15 χρόνια, 1,30 € την ώρα εξειδικευμένης δουλειάς, ακόμη και νυχτερινό.
Νυχτερινή βάρδια όλη νύχτα, να θεραπεύει καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κάθε ασθένεια.
Ευθύνη
Να έχει την ευθύνη όλων των ασθενών, κάθε είδους ασθένειας, για να... πάρει 9 € και 50 λεπτά το νυχτερινό (για οκτώ ώρες) καθαρά.
Μόνο για έναν καφέ της παρηγοριάς για να μπορεί «να στανιάρει, να βγάλει τη νύχτα».
Τις νύχτες προσφοράς του γιατρού και ολοήμερης τζάμπα ντροπής του συστήματος.
Για να σώσει ζωές ανθρώπων.
Δεν ξέρω αν γίνεται μελό μια περιγραφή πραγματικότητας που την προσπερνάμε όλοι, σαν να έγινε το πιο συνηθισμένο «έγκλημα καθημερινότητας».
Που δεν μας αφορά ούτε αυτό, αλλά ο γιατρός για να μπορεί να προσφέρει σε όλους, σε όλα τα νοσοκομεία πρέπει να ζήσει, να επιβιώσει, να υπάρχει.
Μπορεί μόνο με έναν καφέ να ζήσει, να εξακολουθήσει να υπάρχει ως άτομο με ζωή έστω, χωρίς αξιοπρέπεια εργασίας;
Το... σύστημα υγείας μπορεί με μόνο έναν καφέ να λειτουργήσει;
Γιατί όχι;
Εδώ όλα γίνονται.
Γιατρός δεν είμαι (ούτε τα παιδιά μου).
Ψήφο δεν ζήτησα, ούτε ζητώ, ούτε για μία ούτε για... είκοσι μία θητείες.
Το ελάττωμα και δικαίωμα του πολίτη ασκώ.
Δημόσια να μιλώ.
Ακόμα... Σήμερα για την Υγεία.
Αύριο για έναν... καφέ στα... ταφεία το ίδιο αξίζει, όσο κι η αμοιβή ενός γιατρού σε εφημερία...
ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ λίγα, αυτά τα χρήματα.
Όμως τόσα δεν παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι? Για τους άλλους εργαζόμενους είναι πολλά?
Άλλοι έχουν την φροντίδα της καθαριότητος για να είμαστε υγιείς, άλλοι την παιδεία των παιδιών μας, άλλοι ξυπνούν στις 4:00 το πρωί για να μας ετοιμάζουν το ψωμι.
Ποιο από αυτά τα επαγγέλματα είναι άχρηστο ή υποδεέστερο?
Δεν λογίζεται το να παίρνεις 3 και 60.... και ο γιατρός να σου ζητά 500ρικο....
Κάποτε πρέπει να μπει ένα μέτρο σε όλα. Πρέπει να ξαναβρούμε την χαρά της προσφοράς, της εργασίας, της μάθησης, της συντροφιάς. Το χρήμα δεν φέρνει ατομική ευτυχία. Το χρήμα το χρησιμοποιούν μερικοί ως μέσον εκμετάλλευσης των υπολοίπων.
Η ιατρική δεν είναι επάγγελμα, όπως δεν είναι και το διδασκαλικι.
Απλά οι γιατροί να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για να ζουν όμορφα και με τις οικογένειές τους, να τρώνε στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χρόνο να βλέπουν και τα παιδιά τους.

km58 είπε...

Αδελφέ ΑΝΩΝΥΜΕ, μια επισήμανση : Ο γιατρός της νυκτερινής βάρδιας στο Νοσοκομείο, γιατί γι' αυτόν γράφτηκε το άρθρο, δουλεύει χωρίς να ζητάει φακελάκι (σε πληροφορώ απο μέσα και όχι στη θεωρία) διότι συνήθως είναι ειδικευόμενος -ο ειδικός σίγουρα δεν πληρώνεται με 1.30 €- παίζει με τη ζωή και το θάνατο σε πολλές περιπτώσεις και οι συνθήκες δουλειάς -απο 12-16 ώρες συνεχώς ανάλογα το Νοσοκομείο, δεν πληρώνονται, ούτε βελτιώνονται... 30 χρόνια Ιατρικός επισκέπτης και ΔΕΝ άλλαξε τίποτα. Γιατί στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε... Να προσθέσω δε, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα άλλα επαγγέλματα που ανέφερες, ότι ένας γιατρός βγαίνει για δουλεία σαν επιστήμονας μετά τα 35 του χρόνια... αφού έχει διαβάσει -θέλει δεν θέλει- τόνους βιβλία και έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα.... Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που πρέπει να σεβόμαστε και αφορά τον ΜΕΣΟ ΟΡΟ κυρίως των ειδικευομένων ιατρών... Διότι και στους ειδικευόμενους υπάρχουν και οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ που είναι για τα μπάζα... Τα περισσότερα παιδιά όμως κυριολεκτικά θυσιάζονται για τον συνάνθρωπο, γιατί ακριβώς το βλέπουν σαν λειτούργημα -τουλάχιστον όσο είναι στην ειδικότητα-... Κοντά στους γιατρούς φυσικά βάζω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και τις αδελφές νοσοκόμες που ίσως τραβάνε και χειρότερο "ΚΟΥΠΙ" ειδικά τις νυκτερινές βάρδιες... ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!