Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Θυσία η πρωθυπουργία για να περάσει το Brexit...Το τελευταίο της χαρτί παίζει η Μέι. «Αντάρτικο» από 11 υπουργούς της.


Από τη Θεανώ Καρούτα 
Τη δική της «Εβδομάδα των Παθών» θα περάσει τούτες τις μέρες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που εισήλθε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας της από την Ε.Ε. εν όψει της 12ης Απριλίου. 
Η Μέι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV News, είπε την Κυριακή σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν τη δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση! 
«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Iαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις - Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, συμπεριλαμβανομένου του backstop, που μισούν» έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον, προσθέτοντας όμως πως από την πλευρά των βουλευτών δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη προς τα λεγόμενα της πρωθυπουργού. 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε χθες πως το γεγονός ότι η Βρετανία μπορεί να μη φύγει από την Ε.Ε., αν δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία της Μέι, θα συνιστούσε μια συνταγματική κρίση και μια κρίση της δημοκρατίας. 
Η Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο, συγκάλεσε χθες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου μεθοδεύουν παρασκηνιακά την απομάκρυνση της Μέι από την πρωθυπουργία εντός των επόμενων ημερών, εξωθώντας τη σε παραίτηση. 
Πάντως, χθες το απόγευμα διεξήχθη ακόμα μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το Brexit, η οποία αναμενόταν να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει βουλευτές και κόμματα, με στόχο να διευκρινιστούν τα βήματα που θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο από την Ενωση. 
Την ίδια ώρα, ο Πιερ Μοσκοβισί διεμήνυε προς το Λονδίνο πως υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος από την Ε.Ε., ιδίως μετά την παράταση χρόνου που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μέι την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: