Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

Όταν βλέπαμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Σερβία και δεν ξέραμε ότι έρχεται η σειρά μας ..

Αποτέλεσμα εικόνας για 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1999


24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1999


Πριν από 20 χρόνια τέτοια ημέρα, το ΝΑΤΟ άρχιζε τους βομβαρδισμούς στην Σερβία!
Βομβαρδισμοί στην Ευρώπη, ποιος να μας το ‘λεγε…
20 χρόνια μετά η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπάρναβιτς απευθυνόμενη στους Δυτικούς “σωτήρες” λέει:
«Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ το 1999, ήταν λάθος άλλων, κι όχι των Σέρβων που στα τέλη του εικοστού αιώνα έγιναν θύματα εκείνων με τους οποίους είχαν συμμαχήσει σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους…
Για χάρη του κοινού μας μέλλοντος, καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν το λάθος, της επίθεσης τους κατά αθώου πληθυσμού…
Η Σερβία δεν μπορεί να δέχεται μαθήματα από κανέναν για τα δικά της λάθη , επειδή η χώρα τα γνωρίζει…
Η Σερβία πρέπει να προσπαθήσει να συγχωρήσει, επειδή η στροφή προς το μέλλον, η εταιρική σχέση και η συνεργασία αποτελούν τον μόνο τρόπο για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας», είπε προσθέτοντας:
«Η Σερβία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους φίλους που ήταν στο πλευρό της στις πιο δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες με εκείνους που την βομβάρδισαν το 1999».
Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους φίλους της Σερβίας;
Ο κόσμος χωρίς καμία αμφιβολία ήταν στο πλευρό της.
Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν πολύ απασχολημένη με το χρηματιστήριο και απλά ακολουθούσε πιστά όσα Γερμανοί και ΝΑΤΟ επέβαλλαν.
Οι Γερμανοί επέστρεψαν το 1999 και βομβάρδισαν μέσω ΝΑΤΟ τα Βαλκάνια σε δύο χώρες των οποίων δεν είχαν καλοπεράσει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και οι Παρτιζάνοι του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία δεν φοβήθηκαν τους ναζί και τους πολέμησαν μέχρις εσχάτων.
Το 1999 παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι τους βομβαρδισμούς στην Σερβία .
Δεν περιμέναμε ότι 10 χρόνια μετά θα ερχόταν η σειρά μας… με οικονομικούς βομβαρδισμούς αυτή τη φορά…
Για την Ιστορία :
Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999, και διήρκησαν 78 ημέρες.
Συμμετείχαν 19 χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με 1.150 αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 2.250 επιδρομές εναντίον 995 στόχων.
Εκτοξεύτηκαν 420.000 βλήματα, 1.300 πύραυλοι, 37.000 βόμβες διασποράς ενώ χρησιμοποιήθηκαν και βλήματα που έφεραν στην κεφαλή απεμπλουτισμένο ουράνιο, κυρίως στο Κόσοβο και στο νότο της Σερβίας.
Τουλάχιστον 80 εξ αυτών, πάντως, βρήκαν λάθος στόχο και σκότωσαν αθώους ανθρώπους.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, υπολογίζεται ότι κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 462 στρατιώτες και περισσότεροι από 2.000 άμαχοι.
Οι υλικές ζημιές υπολογίστηκαν, από καθηγητές της σχολής Οικονομικών σπουδών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, γύρω στα δύο ΑΕΠ εκείνης της περιόδου, δηλαδή 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η σερβική πλευρά, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές 25.000 κτήρια, αχρηστεύτηκαν 470 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων και 595 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας ενώ βομβαρδίστηκαν 44 γέφυρες εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Το ένα τρίτο του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής καταστράφηκε ενώ τέθηκε έκτος λειτουργίας μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης με την χρήση βομβών γραφίτη (Blackout bomb).
Καταστράφηκαν τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στο Πάντσεβο και το Νόβισαντ, και δεκάδες αποθήκες υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ζημιές υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: