Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Απλά Μαθήματα Οικονομικών για απλούς Πολίτες ...Για να ΜΗΝ παραπονιόμαστε ότι ΔΕΝ γνωρίζαμε... και για να μην μας πιάνουν "κώτσους", τα παρτάλια...


Απλά Μαθήματα Οικονομικών : τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το ξινόλαδο...!
Ξέρω ότι δεν πολυγουστάρετε τα οικονομικά και με το δίκιο σας έτσι σκατά που τα ‘χουνε κάνει...!
Από την άλλη, κάποιοι πρέπει να τα παρακολουθούμε και να τα σπάμε σε φραγκοδίφραγκα, για να μην νομίζουν ότι μας έπιασαν κώτσους τα …παρτάλια!
Σας παραθέτω μια παράγραφο από τη σχετική δημοσίευση για να πάρτε λίγο "μάτι"....
Σίγουρα δεν θα καταλάβετε και πολλά πράγματα, αλλά θα το σπάσω σε φραγκοδίφραγκα όπως είπαμε, γιατί, ο σκοπός ενός οικονομολόγου είναι να απλοποιεί τα πράγματα, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός απ' όλους, κυρίως δε απ' αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, όπως πχ ένας αγρότης σ' ένα καφενείο ενός χωριού.
1) Πάμε λοιπόν πρώτα στην παράγραφο:
«Υπενθυμίζεται ότι το προτεινόμενο από την ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή του συνόλου των καταγγελμένων δανείων) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, που έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV).
Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις).
Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβασθεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς.
Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).
Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, το SPV θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης. Θα εκδοθούν τρεις τάξεις τίτλων (senior, mezzanine, junior/equity).
H κατώτερη τάξη τίτλων (equity) θα καλυφθεί από τις τράπεζες (με συμμετοχή της καθεμιάς που δεν θα υπερβαίνει το 20%) και το Ελληνικό Δημόσιο.»
2) Πάμε τώρα στο "ντεσού" της υπόθεσης:
2.1 Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν κόκκινα δάνεια 40 δισ. ευρώ για να μην ...χρεοκοπήσουν!
2.2 Αυτά θα μεταβιβασθούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και στην αξία ισολογισμού των τραπεζών, δηλ. στην ονομαστική τους αξία, π.χ., θα μεταβιβαστεί ένα δάνειο των 100 χιλ. το οποίο χρωστάει τώρα 50χιλ. αλλά έχει απ' πίσω του (υποθήκη) ένα ακίνητο 150 χιλ.(σε τιμές αγοράς όπως αναφέρεται).
2.3 Το "μετά από προβλέψεις" δεν ισχύει.
Οι προβλέψεις είναι οι ζημιές που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες και αυτές έχουν απαλλαχθεί απ' την φορολογία των κερδών τους.
Όλες αυτές τις μεταβιβάζουν με κέρδος 100% στο SPV των τοκογλύφων.
2.4 Συγχρόνως με την μεταβίβαση των "κόκκινων δανείων" στον SPV, οι τράπεζες μεταβιβάζουν και την "αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ύψους 7,4 δισ. ευρώ". 
2.5 Τι είναι αυτό;;;
Είναι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι τράπεζες στο δημόσιο για τα κέρδη τους και απ' το 2014 τους δόθηκε αναβολή για 20 χρόνια (Χαρδούβελης), δηλ. είναι λεφτά του Δημοσίου που τσόνταρε με δάνεια και χρεώθηκε ο ελληνικός λαός!
2.6 Εδώ τα κερατιάτικα:
«η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του Ελληνικού Δημοσίου»...
δηλ. αυτά που δεν είσπραξε το Δημόσιο απ' τις τοκογλυφικές τράπεζες, θα τα πληρώσει μέχρι δεκάρας στους τοκογλύφους του SPV! 
2.7 Σε ποιους;;;
...μα στους υποτίθεται «επενδυτές» που θ' αγοράσουν τις τιτλοποιήσεις (των δανείων), όπου ξανά το Δημόσιο, δηλ. ο ελληνικός λαός θα τσοντάρει τα ρέστα του. 
Ελπίζω να το διαβάσατε μέχρι τέλους... και να ΜΗΝ σπάσατε τον ΗΥ σας...
Πατήστε στην ΕΙΚΟΝΑ για το άρθρο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: