Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Διχογνωμία καθηγητών για την επέκταση 6 ν.μ. στο Ιόνιο!!!!Διαφορετικές απόψεις εκφράζουν καθηγητές στην Ελλάδα σχετικά με τη βούληση της Κυβέρνησης να επεκτείνει τα ναυτικά μας χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης ΜΟΝΟ...

ΤΥΧΑΙΑ;;;


«Πρόκειται για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στη θάλασσα, για έδαφος της χώρας», εξήγησε στον News 24/7 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, αναφερόμενος στην προαναγγελία Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ενώ διευκρίνισε ότι «αυτήν τη στιγμή τα σύνορα της Ελλάδας είναι στα 6 ναυτικά μίλια και ανακοινώθηκε ότι θα πάει στα 12». 
Ο καθηγητής είπε ότι αυτήν τη στιγμή περίπου το 40% του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο και την Κρήτη το ποσοστό αυτό στη Μεσόγειο θα φτάσει στο 70%.
Τόνισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ήταν πολιτική στρατηγική της χώρας για χρόνια και ότι δεν πρόκειται για ιδέα του Νίκου Κοτζιά.
Όπως είπε η επέκταση γίνεται στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο, γιατί εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι τόσο παράλογη ούτως ώστε να απειλήσει για το Ιόνιο.
Κατά τον ίδιο η επέκταση έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία, καθώς το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με την Τουρκία και αμφισβήτησης της ελληνικής απόφασης από την Άγκυρα.
«Για μένα είναι σαν να ανοίγουμε την πόρτα του τρελοκομείου», ανέφερε για την ενδεχόμενη επέκταση στο Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά, καθηγητές όπως ο κ. Μάζης, δήλωσαν την αντίθεσή τους με την απόφαση αυτή. Συγκεκριμένα ο κ. Μάζης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ότι είναι αντίθετος με την επέκταση των μιλίων ΜΟΝΟ στο Ιόνιο, διότι έτσι είναι σαν να δέχεσαι τις απαιτήσεις που αξιώνει η Τουρκία στο Αιγαίο.
«Η τα επεκτείνεις παντού ή πουθενά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.
Στο θέμα παρενέβη με άρθρο του στα «Νέα» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντα με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση μέχρι τα 12 ν.μ., αναφέροντας:
«Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ.».
Η τουρκική αυτή απειλή χρήσης βίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται προφανώς στις θαλάσσιες περιοχές που ενδιαφέρουν την Τουρκία, η οποία στο μεν Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας έχει 6 ν.μ., αλλού όμως (Μαύρη Θάλασσα και το μεγαλύτερο μέρος της Αν. Μεσογείου) η χωρική της θάλασσα έχει επεκταθεί στα 12 ν.μ.
O ίδιος αναρωτιέται:
«Γιατί άραγε επί τόσα χρόνια η Ελλάδα, υπό διάφορες κυβερνήσεις, δεν προέβη σε μερική επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και ευρύτερα σε περιοχές εκτός τουρκικού ενδιαφέροντος;
Προφανώς για να μην αποδεχθεί τον τουρκικό ισχυρισμό περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και να μη διαφοροποιήσει την άσκηση της κυριαρχίας της από περιοχή σε περιοχή είτε για λόγους "νομικούς" είτε για λόγους "πραγματικούς"».
Ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι «η προαναγγελία, υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες και μετά από παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, της μερικής επέκτασης στα 12 ν.μ. εκτός του Αιγαίου και του κρίσιμου τμήματος της Ανατολικής Μεσογείου, δεν προσφέρει πρακτικά τίποτα, ενώ συνιστά -δυστυχώς και ανεξαρτήτως προθέσεων- αποδοχή και ενίσχυση του βασικού τουρκικού ισχυρισμού περί "ειδικών συνθηκών" και προσχώρηση στην τουρκική πρακτική του διαφοροποιημένου μήκους των χωρικών υδάτων.
Τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για μικροκομματικά ή ενδοκυβερνητικά παίγνια.
Το εθνικό συμφέρον είναι πολύ απαιτητική υπόθεση».
ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ : Διαβάζοντας το προηγούμενο άρθρο του καθηγητή Θ. Καρυώτη με τις πλήρεις επιστημονικές εξηγήσεις του καθώς είναι ΕΙΔΙΚΟΣ στο θέμα, θα πρέπει να καταλαβαίνει πλέον ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής, ποιός «κ. καθηγητής» παίζει τον «λαγό» των πολιτικών τρωκτικών του ψευτορωμαίϊκου… και αφ' ενός παραπληροφορεί εσκεμμένα τον πολίτη, αφ' ετέρου, συνδράμει στην διαχρονική προδοσία του ψευτορωμαίϊκου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: