Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Ούνα φάτσα – ούνα ράτσα, η ενέργεια σαλάτα και η πολεμική εμπλοκή …Τραβιάτα – ξώφαλτση…

Φώτο απόVolcano Times Magazine


Καλά δεν άκουσαν, δεν ήξεραν;
Γιατί μας ανακατεύουν;
Παλαιότερη δήλωση των ΗΠΑ « όποια χώρα συνεργασθεί στην διέλευση αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα επικρέμεται άνωθεν της  πλάνο μελλοντικών κυρώσεων» κάπως έτσι διατυπώθηκε πολλές φορές από επίσημα χείλη.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Για την Ιστορία…
είπαμε και εμείς να ξανανοιχτούμε με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και καταλήξαμε με τα μνημόνια των τοκογλύφων αγκαλιά.
Είπε και ο σουλτάνος να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια με τονTurkish Stream και βλέπει τον πληθωρισμό να απογειώνεται, την τουρκική λίρα να προσγειώνεται στα χαμηλά και το ψωμί να ανατιμάται.
Νάσου και η Ιταλία θέλει να το παίξει πρωτοπορία στην ενέργεια και…
 « Η Ιταλία τρομάζει τους αναλυτές - Μπορεί να προκαλέσει κραχ στις αγορές τον Αύγουστο;»
« Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας και προειδοποιούν ότι πιθανόν να προκαλέσει το επόμενο κραχ στις αγορές…
Ο εφησυχασμός δεν είναι μια έννοια που ταιριάζει στις αγορές και αυτό έγινε αντιληπτό για άλλη μια φορά την Παρασκευή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 3%, με τις αγορές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού, αψηφώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση Conte εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Δεν αποκλείουν μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, να ξεσπάσει μια νέα… αυγουστιάτικη κρίση στις αγορές, με αφορμή την Ιταλία.
Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η μεγάλη κρίση στη Ρωσία ξέσπασε στις 17 Αυγούστου 1998, ενώ και η κρίση των subprimes στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 2007.
Δυσοίωνες οι οικονομικές προοπτικές
Την ίδια ώρα, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας είναι δυσοίωνες, καθώς η ιταλική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Ιταλίας (ISTAT).»  http://bankingnews.gr/index.php?id=378105
Σήμερα τα πάντα παίζονται και δρομολογούνται από  τα ενεργειακά παιχνίδια.
Με το που δρομολογήθηκε ο σχεδιασμός και  η συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας με  τον Turkish Stream και η τυχόν διέλευση του από την Ελληνική επικράτεια μέσω Δυτικής  Θράκης – Μακεδονίας, από τον Δεκέμβριο του 2017 επισημάναμε, ότι αυτό θα έχει καταιγιστικές εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο Βορειοηπειρωτικό γιατί οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν και όντως ..τα είδαμε όλα.
Σήμερα που δρομολογείται η ενεργειακή αυτάρκεια της Ιταλίας με ρωσικό φυσικό αέριο, τι άλλο συγκλονιστικό θα δούμε και θα αντιμετωπίσουμε;
« Κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο χερσαίο τμήμα (760 χλμ. περίπου) του αγωγού Poseidon, της ελληνο-ιταλικής κοινοπραξία IGI Poseidon στην οποία μετέχουν ΔΕΠΑ 50% και Edison 50% και προορίζεται να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία.
Είναι ουσιαστικά ο South Stream 2 και είναι η μοναδική ελπίδα να αποκτήσει η Ιταλία άφθονο και σε χαμηλό κόστος φυσικό αέριο και να μπορέσει να ανταγωνιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο την Γερμανία που «απολαμβάνει» ήδη τον Nord Stream 1 και ετοιμάζεται να ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του Nord Stream 2.
Ο έτερος αγωγός TAP με το φυσικό αέριο (που θα έρθει) από το Αζερμπαϊτζάν, εκτός του ότι είναι μικρής χωρητικότητας εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον επαρκεί το κοίτασμα Σαχ  Ντενίζ για να τον διατηρήσει «ζωντανό».
Kαι αντίθετα με τον ΤΑΡ, ο South Stream 2, θα πληρώνει «ζεστό» χρήμα ως τέλος διέλευσης από την Ελλάδα, ενώ φυσικά θα υπάρχει και προνομιακά χαμηλότερη τιμή.Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν Στέφανος Λαμπίρης
http://www.pronews.gr/oikonomia/energeia/704030_katatethike-i-meleti-gia-ton-south-stream-2-kai-allazei-tis-energeiakes
Όλα φαντάζουν όμορφα και αναπτυξιακά και μακάρι να ήταν αλλά δεν είναι  αγγελικά πλασμένα, ενώ από πίσω τους κρύβονται οι δαίμονες της πλεονεξίας των ισχυρών γεωπολιτικών παικτών, που δεν νοιάζονται αν τσαλαπατηθούν έθνη βλ. Ιστορία- σύνορα και την πληρώσουν αθώοι την νύφη.
Η τουρκία και τα ΣΤΕΝΑ σήμερα είναι το κρισιμότερο παγκοσμίως σημείον των ενεργειακών διαδρομών.
Αν οι ΗΠΑ αντιδράσουν και ο σουλτάνος μείνει με την μπουκιά στο στόμα θα ξεσπάσει πάνω μας.
Σήμερα οι σχέσεις ΗΠΑ και τουρκίας είναι στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού , πιο κόκκινο δεν έχει.
Λέτε κάποιοι να την  ερεθίσουν σφόδρα και τότε θα γίνουν όλα σαλάτα (μπερδεμένα)  λέγοντας στους φίλους μας Ιταλούς…
-una faccia una razza– πρώτα ενεργειακή σαλάτα και ύστερα πολεμική εμπλοκή  La traviata, δηλαδή «η παραστρατημένη»- ξώφαλτση
ΣΤΩΜΕΝ καλώς αδελφοί
Μόνο ο Μεταμορφωθείς Σωτήρας Χριστός μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και να μας σώσει από αυτό που έρχεται.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: