Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Το ΝΑΤΟ κατέλαβε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μητρόβιτσα και περικύκλωσε τους Σέρβους της πόλης! - ΒΙΝΤΕΟ -Προειδοποιητικό μήνυμα του Βελιγραδίου σε KFOR και Κοσοβάρους – Απαντες σε ετοιμότητα.
Σε πολεμική επιφυλακή βρίσκεται ο Σερβικός στρατός σε όλη την επικράτεια λόγω των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο.
To NATO προχώρησε σε άμεση εμπλοκή υπέρ των αλβανόφωνων του Κοσόβου και εναντίον των Σέρβων καταλαμβάνοντας καίριες και στρατηγικές θέσεις στον σερβικό θύλακα της Μητρόβιτσα  παίρνοντας τον έλεγχο του υδροηλεκτρικού σταθμού της πόλης απειλώντας έτσι τους Σέρβους με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ανακήρυξη αυτονομίας.
Η δύναμη της KFOR που προχώρησε στις ενέργειες αυτές αποτελείται από Αμερικανούς στρατιώτες δείχνοντας έτσι ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ στην περιοχή με κίνδυνο να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με σερβικές δυνάμεις και γνωρίζοντας ότι πλέον η Ρωσία είναι σε θέση να υπερασπιστεί το Βελιγράδι αντίθετα με το 1999 που οι ρωσικές ΕΔ βρίσκονταν σε καθεστώς διάλυσης.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν όλες τις θέσεις που οδηγούν από το Ζούμπιν Πότοκ στο χωριό Γκάζιβόντα.
Η Γκάζιβόντα είναι η μεγαλύτερη (τεχνητή) λίμνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός που ελέγχονταν από τους Σέρβους της Mητρόβιτσα.
Τα μέλη των KFOR έχουν αποστολή την προστασία του με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.
Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης και σε ενδεχόμενη παύση του υδροηλεκτρικού σταθμού, τα αμερικανικά στρατεύματα από νωρίς το πρωί τοποθετήθηκαν στην είσοδο του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Γκάζιβόντα, ενώ άρχισαν συγχρόνως περιπολίες γύρω από τη λίμνη.
Παρά, όμως, τις προειδοποιήσεις, η κατάσταση είναι ήρεμη και δεν σημειώθηκε μέχρι χθες κανένα περιστατικό. 
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν ανακοινώσει ότι θα κηρύξουν μια μορφή αυτονομίας, αλλά φαίνεται ότι τους σταμάτησαν οι εκκλήσεις του προέδρου της Σερβίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ανοικτή επιστολή του, τους ζήτησε να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα εναντίον τους.
Σε πολεμική φυλακή βρίσκεται ο Σερβικός στρατός σε όλη την επικράτεια λόγω των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο. 
Οι σερβικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται προληπτικά μεν, αλλά σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση δε, καθώς η ένταση στη περιοχή διαρκώς αυξάνεται.
Μετα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα, οι Σέρβοι πλέον ετοιμάζονται και θα απαντήσουν όπως πρέπει, εφόσον χρειαστεί.
Ετσι λοιπόν το Βελιγράδι στέλνει διττό μήνυμα τόσο προς την KFROR, όσο και προς τους Κοσοβάρους.
Ο σερβικός Στρατός τα τελευταία χρόνια έχει περάσει πλέον σε νέο επίπεδο. 
Η αναδιάταξη των μονάδων του σερβικού στρατού επέφερε μια θεμελιώδη αλλαγή κατά την οποία, οι μισές σερβικές μονάδες έχουν προσανατολιστεί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο σερβικός Στρατός που τελούσε σε αναδιοργάνωση από το 2006 με την δημιουργία έξι Ταξιαρχιών «προσάρμοσε» τα νέα σχέδια σε αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία που αποσπάστηκε το 1999 δια της βίας με τον πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Δύο από αυτές τις σερβικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και δύο τεθωρακισμένες είναι ήδη αναπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.
Οι ταξιαρχίες αυτές οργανώνονται σε κλασσικούς συμβατικούς σχηματισμούς με 10 τάγματα η καθεμία.
Οι δύο άλλες Ταξιαρχίες, μία Ταξιαρχία πυροβολικού και μία ειδικών δυνάμεων, έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή.
Από τις έξι Ταξιαρχίες, η δεύτερη βρίσκεται στο στρατόπεδο «Jovo Kursula» που βρίσκεται στο Kraljevo, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.
Η τρίτη τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πεζικού έχει αναπτυχθεί στην ιστορική πρώην βυζαντινή πόλη Νις ( Ναισό), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Η τέταρτη μηχανοκίνητη Ταξιαρχία πεζικού έχει μετακινηθεί στην πόλη ο Vranje, αλλά εκτός από την πόλη αυτή αναπτύσσονται επίσης νέοι στρατώνες στο Bujanoc.
Η στρατιωτική βάση «Jug» (Νότια) είναι η πιο σύγχρονη στη Σερβία και βρίσκεται στη θέση Cepotine κοντά στο Bujanoc, μόλις 8-9 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή η στρατιωτική βάση είναι χτισμένη σε μια έκταση 33 στρεμμάτων και αποτελείται από 66 εγκαταστάσεις, με τις ικανότητες στρατωνισμού 1000 επαγγελματιών στρατιωτικών.
Οι Αμερικανοί προχωρούν έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας και εκδίωξής της από τα Βαλκάνια. Εν πολλοίς το έχουν καταφέρει και οι μόνοι που τους χαλάνε τα σχέδια είναι οι Σέρβοι και οι σερβικοί πληθυσμοί σε Κόσοβο και Βοσνία.
Η Σερβία έχει απομείνει ο μόνος σύμμαχος των Ρώσων στα Βαλκάνια αλλά οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι περικυκλώνοντάς την και με την μέθοδο των συνεχών ταραχών και της συνεχούς φθοράς από τις εντάσεις με τους αλβανικούς πληθυσμούς θα μπορέσουν στο τέλος να την αναγκάσουν να ενταχθεί και αυτή στο ΝΑΤΟ για να μην χάσει άλλα κομμάτια του εθνικού της «κορμού».
Στην Σερβία όπως και στην Ρωσία έχουν πλήρη γνώση των αμερικανικών σχεδιασμών και βρίσκονται σε μόνιμη επαγρύπνηση. Ξέρουν ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν νέες κρίσεις σε Μιτρόβιτσα και Πρέσεβο.Δεν υπάρχουν σχόλια: