Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Θα έπρεπε να προηγηθεί η σοβαρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και μετά οι παροχές απο τους παραπαίοντες Π.Φ.Α.
Λάθος μήνυμα στις αγορές η παροχολογία...Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θέτει σε προτεραιότητα την έξοδο στις αγορές και λόγω Ιταλίας και τουρκικής λίρας, τα σχέδια για έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου μετατίθεται για το 2019.
Ξεκάθαρα λάθος μήνυμα στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς επενδυτές με το σχέδιο παροχολογίας που ετοιμάζει και θα ανακοινώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 
Ακόμη και εάν διαθέτει πλεόνασμα τέτοιας κλίμακας που να επιτρέπει παροχές οι αγορές θα ανέμεναν από την ελληνική κυβέρνηση σοβαρότητα. 
Πότε θα ήταν κατάλληλος ο χρόνος για τις παροχές; 
Πιθανότατα θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να περάσουν ορισμένοι μήνες, να υπάρξει αρχές 2019 και δεύτερο σημαντικό κύμα αναβαθμίσεων της ελληνική οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s, Fitch, DBRs και όταν σφραγιζόταν η σταθερότητα και η συνέπεια… τότε να προχωρήσει στις πρώτες μεταμνημονιακές παροχές. 
Τι σημαίνει σοβαρή αναβάθμιση; 
Σημαίνει η Ελλάδα να βρεθεί τουλάχιστον στην ζώνη ΒΒ από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να περάσει ένα μήνυμα ότι ακολουθεί την γραμμή των αγορών και σέβεται τους επενδυτές. 
Η κυβέρνηση όμως βιάζεται, καθώς αντιμετωπίζει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στο μικρόκοσμο των επερχόμενων εκλογών. 
Ο πολιτικός λαϊκισμός για μια ακόμη φορά υπερτερεί των εθνικών συμφερόντων. 
Η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει στο …εσωτερικό, ότι η Ελλάδα όντως βρίσκεται στην μεταμνημονιακή εποχή, οπότε ως ανεξάρτητη οικονομία μπορεί να διαμορφώνει την οικονομική της πολιτική… 
Ακόμη και εάν θεωρητικά οι παροχές εγκρίνονταν από την ΕΕ, οι αγορές δεν θεωρούν σοβαρή αντιμετώπιση λίγες ημέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να ανακοινωθούν παροχές ενάντια στις βασικές δεσμεύσεις. 
Μια σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους κόπους και τις θυσίες των ελλήνων 8 χρόνια, δεν θα έκανε αυτό που θ’ ανακοινώσει στη ΔΕΘ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παροχές… αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η επιτήρηση συνεχίζεται και οι δανειστές προσεχώς θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα για αξιολόγηση. 
Δεν δείχνει σοβαρότητα, συνέπεια και δεν βοηθάει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα η παροχολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Αντί η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να περιμένει την επιβεβαίωση από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να περάσει το μήνυμα της σταθερότητας, που θα μεταφραζόταν και σε καλύτερες αποδόσεις στα ομόλογα, επιλέγει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, για τους ψηφοφόρους της…. 
Τα ψίχουλα που θα διατεθούν δεν θα στηρίξουν την κοινωνία, αλλά σίγουρα θα πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδος στις αγορές.
Μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ότι η bull market τελειώνει προσεχώς....τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο υποτιμητικής κερδοσκοπίας…, αλλά ποιός νοιάζεται … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: