Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Ισραήλ, Ιράν περπατώντας στην άκρη του γκρεμού...Αναλύει ο Ron Ben-Yishai

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!


Ο IDF και η Ιρανική δύναμη Quds συνεχίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι, περπατώντας στην άκρη του γκρεμού.
Η επίθεση με πυραύλους που στόχευαν τις ισραηλινές βάσεις στα υψώματαλ του Γκολάν από τους ιρανούς επαναστατικούς φρουρούς την Τετάρτη το βράδυ ήταν αποτυχία. 
Αντίθετα, οι Ισραηλινοί διενήργησαν επιδρομές τιμωρίας σε δεκάδες ιρανικούς στόχους υποδομής στη Συρία για αντίποινα.
Οι Ιρανοί φαινομενικά σκόπευαν μια περιορισμένη επίθεση που δεν θα είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένα αντίποινα του IDF, αλλά θα τους επέτρεπε απλώς να διασώσουν την εθνική υπερηφάνεια τους….
Παρά την Ιρανική πυραυλική επίθεση - οι Ισραηλινοί  δεν υπέστησαν καμία απώλεια ζωής ή περιουσίας και όλοι οι ιρανοί πυραύλοι, είτε αντιμετωπίστηκαν, είτε έπεσαν στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν - ο IDF απάντησε δυσανάλογα, σύμφωνα με την "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ το δόγμα "όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατού.
Περίπου δύο ώρες μετά την Ιρανική επίθεση, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν προκαθορισμένες αεροπορικές επιδρομές, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών του ιρανικού στρατού στη Συρία.
Ο διοικητής της δύναμης Quds των Επαναστατικών Φρουρών, Qasem Soleimani, θα χρειαστεί πολύ χρόνο και … χρήμα για να ανακτήσει τις βάσεις, τις θέσεις πληροφοριών και τις θέσεις υλικοτεχνικής μονάδας που καταστράφηκαν κατά την απεργία. 
Η ιρανική κοινή γνώμη δεν θα είναι ικανοποιημένη.
Η "πολιτική κόκκινων γραμμών" του Ισραήλ αναφέρει ότι οποιαδήποτε επίθεση στην κυριαρχία της θα αντιμετωπιστεί με μια άμεση αντίδραση
Μπορεί να στοχεύσει οποιαδήποτε ιρανική μεταφορά όπλων υψηλής τεχνολογίας, που θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του Ισραήλ ή ενδέχεται να παρεμποδίσει την ελευθερία λειτουργίας του IDF · και η χρήση μη συμβατικών όπλων - πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών - κατά του Ισραήλ δεν θα γίνει ανεκτή.
Μια παρόμοια πολιτική της κόκκινης γραμμής όσον αφορά τα αντίποινα του Ισραήλ υπάρχει στο νότο, στο μέτωπο της Γάζας.
Μια άλλη ισραηλινή κόκκινη γραμμή το βράδυ της Τετάρτης ήταν η καταστροφή της Συριακής αεράμυνας, που στόχευσε τα Ισραηλινά αεροσκάφη γιατί επιτέθηκαν σε ιρανούς στόχους. 
Δεν χτυπήθηκαν ισραηλινά αεροσκάφη, αλλά το Ισραήλ κατέστρεψε 5 συριακές αντιεροπορικές συστοιχίες επιφανείας-αέρος.
Αυτό που είναι επιπλέον σημαντικό από την καταστροφή των αντιαεροπορικών συστοιχιών της Συρίας, ήταν ότι το Ισραήλ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ στην πτώση ενός ισραηλινού F-16 απο τις αρχές του έτους...
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΣΑΝΤ ΠΟΥΤΙΝ
Η Ισραηλινή επιδρομή προοριζόταν επίσης να υποδείξει στον Πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ, αλλά και στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία, θα βλάψει τα ζωτικά συμφέροντά τους...
Η συνεχής αντίδραση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο έδαφος της Συρίας, θα στρεβλώσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του αιματηρού εμφύλιου πολέμου της Συρίας και θα καθυστερήσει περαιτέρω τον Assad να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου ή περισσότερων από τη Συρία και την ανοικοδόμηση της χώρας.
Η "επίθεση εκδίκησης του ιρανικού επαναστατικού στρατού Quds", αν και πολύ περιορισμένη και ανεπιτυχής, ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας…
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ιρανοί απέτυχαν και το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν υπέστη ζημιές και δεν ενδιαφέρεται επίσης για μια επικίνδυνη επιδείνωση στον πόλεμο στο βόρειο μέτωπο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι Ισραηλινοί έπληξαν τους Ιρανούς αρκετά σκληρά ώστε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο. 
Ωστόσο, η επιτυχής επιδρομή πρέπει να απέδωσε ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση….
Ο Σολεϊμάνι και οι Ιρανοί μπορούν τώρα να ισχυριστούν ότι έχουν εκδικηθεί για τους άνδρες τους που σκοτώθηκαν σε προηγούμενες (υποτιθέμενες) ισραηλινές εναέριες επιδρομές, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί, ώστε να μην παραβιάσουν άλλες κόκκινες ισραηλινές γραμμές…
Η παλαιστινιακή κατάσταση λαμβάνεται στα υπόψη...
Κατά πάσα πιθανότητα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Στρατού, θα έλαβαν υπόψη τα επόμενα εκρηκτικά γεγονότα την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, της ημέρας Nakba ταυτόχρονα με την έναρξης του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Σε ένα σενάριο όπου η σύγκρουση με το Ιράν στο βορρά σέρνεται, ίσως ακόμη και να σπείρει σενάρια προς τον Λίβανο…
Οι Ισραηλινοί μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα στο βορρά, στο νότο, στη Δυτική Όχθη και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο…
Αν και ο IDF είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο και να πολεμήσει έναν τριπλό πόλεμο (μαζί με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο), δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιθυμία να ξεκινήσει ένας μακροχρόνιος πόλεμος με μαζικές απώλειες και σημαντικές οικονομικές ζημίες. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό ελήφθη υπόψη, όταν το Ισραήλ σχεδίασε την απάντησή του στην αποτυχημένη όπως απεδείχθη, πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Από την άλλη πλευρά, ήταν σαφές στους ισραηλινούς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, ότι εάν το Ισραήλ έδειχνε αυτοσυγκράτηση ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν, θα διέλυε την Ισραηλινή αποτρεπτική δύναμη έναντι του Ιράν. 
Ως εκ τούτου, η καλύτερη λύση για όλα τα μέρη θα ήταν η Ρωσία να αναλάβει τη θέση υπεύθυνου και να μεσολαβήσει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.
Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να εγγυηθεί στο Ισραήλ ότι το Ιράν θα σταματήσει τις προσπάθειές του να εγκατασταθεί στη Συρία, τουλάχιστον για λίγους μήνες, καθώς και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ….
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση θα ηρεμήσει και ίσως θα καταστεί δυνατή μια σταθερότερη συμφωνία. 
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το Ιράν ενδιαφέρεται να μην επιτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, προκειμένου να μην επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, επιδεινώνοντας έτσι τις σχέσεις τους με την Ευρώπη και τη Ρωσία και καταστρέφοντας την οικονομία τους...
Τι ακριβώς συνέβη την Τετάρτη το βράδυ;
Περίπου τα μεσάνυχτα, η «δύναμη Quds» της Επαναστατικής Φρουράς προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια επίθεση εκδίκησης εναντίον των βάσεων πρώτης γραμμής του IDF στα υψωματα του Golan. 
Κανένας ισραηλινός δεν χτυπήθηκε και κανένας από τους 20 πυραύλους που πυροδοτήθηκαν από σιίτες μαχητές δεν προσγειώθηκε στο ισραηλινό έδαφος.
Ο «σιδηρούς θόλος του Δαυίδ» αντιμετώπισε 4 από τις ρουκέτες πάνω από τα Συριακά Όρη του Γκολάν. 

Τα υπόλοιπα δεν βρήκαν στόχο, και έπεσαν στα σύνορα της Συρίας…
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας. 
Στο παρελθόν, όλες οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία πραγματοποιήθηκαν από ιρανούς πληρεξούσιους… κυρίως της Χεζμπολάχ, αλλά υπήρξαν επίσης περιπτώσεις πιστών στο συριακό καθεστώς, αλλά ενερτου στο Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ αντέδρασε καταστρέφοντας τους εκτοξευτές ή τους χειριστές τους στη Συρία.
Η τελευταία επίθεση διεξήχθη από ιρανούς αξιωματικούς, γεγονός που παρουσίασε διλήμματα στους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας:
θα έπρεπε το Ισραήλ να ανταποκριθεί, σύμφωνα με την πολιτική της "κόκκινης γραμμής", να χτυπήσει τους Ιρανούς, αλλά να κινδυνεύσει με περαιτέρω κλιμάκωση ή να αγνοήσει το περιστατικό ελπίζοντας ότι οι Ιρανοί θα κλείσουν μόνοι τους το θέμα…
Το Ισραήλ επέλεξε την πρώτη λύση, ΜΗ θέλοντας να διακινδυνεύσει διάβρωση του στρατιωτικού αποτρεπτικού παράγοντα, και αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι το βόρειο μέτωπο θα παραμείνει τεταμένο….
Όταν οι Ιρανοί έστειλαν ένα ένοπλο UAV στο Ισραήλ στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το αεροσκάφος και απάντησαν καταστρέφοντας το κέντρο διοίκησης, και σκότωσαν τους Ιρανούς που είχαν τον έλεγχο. 
Στην επόμενη αψιμαχία, ένα Ισραηλινό F-16 καταρρίφθηκε από αντιεροπορικό  της Συρίας και το Ισραήλ σε απάντηση, κατέστρεψε 3συριακές αντιαεροπορικές συστοιχίες που στόχευαν τα αεροπλάνα του…
Οι επαναστατικοί φρουροί Quds ενδιαφέρονταν να σβήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου, όταν οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιβάλουν εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν. 
Επιδιώκουν επίσης να αποφύγουν τις απώλειες των ανδρών τους, καθώς πυροδοτούν την ιρανική αντιπολίτευση στις αποτυχίες της κυβέρνησής τους στη Συρία, για την υποστήριξη του καθεστώτος Assad κατά του Ισραήλ.
Όταν οι άνδρες του Soleimani άρχισαν να σχεδιάζουν την εκδίκησή τους εναντίον του Ισραήλ για την επιδρομή του στην αεροπορική βάση T-4, σχεδίαζαν επίθεση επιφανειακή εναντίον βάσης του IDF στο βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο διοικητής της δύναμης Quds και ο διοικητής του Ιρανικού Συνασπισμού, ανέθεσαν την αποστολή σε μια κοινή δύναμη μελών Ιρακινών-Σιιτών πολιτοφυλακών που έλαβαν οδηγίες από τους ειδικούς πυραύλων της Χεζμπολάχ…
Οι μονάδες αυτές δεν κατάφεραν να εκτελέσουν την αποστολή τους, πιθανώς λόγω των ισραηλινών επιδρομών τις τελευταίες ημέρες. 
Ως εκ τούτου, οι Επαναστατικοί Φρουροί αποφάσισαν να εκτελέσουν άμεσα την επίθεση, παρά τους κινδύνους και τις διεθνείς επιπλοκές…
Προφανώς, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, οι Ιρανοί επέλεξαν ρουκέτες μικρής εμβέλειας που είναι πιο εύκολο να κρυφτούν και να μετακινηθούν κρυφά. 
Οι εκτοξευτές τους είναι μικροί και δύσκολα μπορούν να ανιχνευθούν από τον αέρα ή από αισθητήρες εδάφους.
Τέτοιες ρουκέτες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με χρονοδιακόπτη και τηλεχειρισμό από αυτοσχέδιους εκτοξευτές που είναι θαμμένοι στο έδαφος. 
Τα δύο μειονεκτήματά τους, όμως, είναι η έλλειψη ακρίβειάς και το γεγονός ότι οι κεφαλές τους περιέχουν μόνο 40 κιλά TNT.
Παρόλα αυτά, τέτοιες ρουκέτες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές και απώλειες ζωής, αν χτυπήσουν χωρίς προειδοποίηση ισραηλινές βάσεις. 
Λόγω της ευκολίας στην απόκρυψη τους, οι Επαναστατικοί Φρουροί κατάφεραν να πυροδοτήσουν τις ρουκέτες, αλλά - όπως αναμενόταν - η ισραηλινή αεράμυνα, κυρίως ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome), τους εμπόδισαν να χτυπήσουν οποιουσδήποτε Ισραηλινούς στόχους.
Τώρα τι έπεται;;;
Μετά τη σκληρή απάντηση της προχθεσινής νύχτας στη Συρία, το Ισραήλ θα αποφασίσει πόσο περαιτέρω επιθυμεί να αμφισβητήσει τους Ιρανούς, έως ότου αποφασίσουν να εγκαταλείψουν πια τις δολοφονικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να τερματίσουν μόνοι τους την αντιπαράθεση…
Διαφορετικά, θ’ αρχίσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ και το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων στο Λίβανο….
Ένα τέτοιο σενάριο είναι ανεπιθύμητο και για τις δύο πλευρές, αλλά είναι εξ ολοκλήρου πιθανό να συμβεί στη σημερινή εκρηκτική ατμόσφαιρα.
Εν τω μεταξύ, ο IDF και η δύναμη Quds συνεχίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι περπατώντας στην άκρη του γκρεμού, ΑΝΤΙ να αποφύγουν τον γενικευμένπ πόλεμο. 
Το ερώτημα παραμένει, για πόσο περισσότερο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;;;

Δημοσίευση σχολίου