Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

ΠΡΟΒΛΕΨΗ : Το Ιράν θα παραιτηθεί από την πυρηνική συμφωνία, θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό...ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ DEBKA
Η Τεχεράνη θα αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, επανεκκινώντας τον εμπλουτισμό των πυρηνικών καυσίμων και αυξάνοντας την επιθετικότητά της σε σύγκρουση με το Ισραήλ. 
Η ιρανική ηγεσία κατέληξε σε αυτές τις αποφάσεις την Πέμπτη 10 Μαΐου, όταν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, κατέστρεψαν αρκετά στρατιωτικά της περιουσιακά στοιχεία, στην περιοχή της Δαμασκού, αναφέρουν οι αποκλειστικές πηγές πληροφοριών της DEBKAfile. 
Αυτά τα βήματα ακολουθούν τα στρατηγικά σχέδια που είχε καταρτίσει η Τεχεράνη για την πιθανότητα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το πυρηνικό σύμφωνο του 2015. 
Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν, φαίνεται ότι η Τεχεράνη θα επιλέξει τη στιγμή της εγκατάλειψης της πυρηνικής συμφωνίας και θα ξεκινήσει πάλι τον εμπλουτισμό υψηλού επιπέδου ουρανίου ενόψει της προειδοποίησης του Προέδρου Donald Trump, ότι αυτή η δράση θα αντιμετωπίσει «πολύ σοβαρές συνέπειες».
Υπό το φως της στρατηγικής του Ιράν, οι ΗΠΑ, αφού εγκατέλειψαν την πυρηνική συμφωνία, την Πέμπτη ζήτησαν από τον πυρηνικό παρατηρητή του ΙΑΕΑ να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. 
Η Ουάσινγκτον προτίθεται να διατηρήσει ανεξάρτητους παρατηρητές στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν για όσο διάστημα επιτρέπονται…
Οι πηγές του DEBKAfile περιγράφουν τα κίνητρα πίσω από τα επόμενα βήματα του Ιράν:
1) Η Τεχεράνη δεν πιστεύει, ότι η μαζική επίθεση του Ισραήλ στις ιρανικές βάσεις της Συρίας, τις εγκαταστάσεις πυραύλων, τα κέντρα υλικοτεχνικής στήριξης και άλλα στρατιωτικά κέντρα στα νότια της Δαμασκού την Πέμπτη το βράδυ -που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση από τον πόλεμο Yom Kippur - προκλήθηκε από την πυροδότηση των 20 ρουκετών των Ιρανών Qods, στο Γκολάν λίγες ώρες νωρίτερα…. 
Οι Ιρανοί στρατηγοί είναι πεπεισμένοι ότι είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων, από τη διοίκηση Trump και την κυβέρνηση Νετανιάχου ως η πρώτη πράξη μιας μεγάλης κοινής εκστρατείας…
2) Η Τεχεράνη αποκλείει η Ευρώπη μπορεί μόνη της, να διατηρήσει το πυρηνικό σύμφωνο, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η ανάπτυξη και παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του και να περιοριστεί η στρατιωτική του συμμετοχή στη Συρία και την Υεμένη. 
Ο Ρουχάνι αντιμετώπισε τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι κανένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα προσχωρήσει στις νέες κυρώσεις του Προέδρου Trump, είτε άμεσα είτε έμμεσα. 
Και μάλιστα, όπως μίλησαν, νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ περιορίστηκαν σε έξι άτομα και τρεις εταιρείες με δεσμούς με το Ιρανικό Επαναστατικό Φρουρό Σώμα (IRGC). 
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις στόχευαν όσους είχαν διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα, χρηματοδοτώντας την «κακοήθη δραστηριότητα» του. 
Η κεντρική τράπεζα του Ιράν βοήθησε το IRGC να αποκτήσει πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ μέσω "ενός δικτύου ανταλλαγής νομισμάτων μεγάλης κλίμακας", ανέφερε. 
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι και τα έξι άτομα ήταν Ιρανοί. 
Αυτή η διαταγή εξήλθε από την Ουάσιγκτον λίγες ώρες αφού το Ισραήλ κατηγόρησε τους Al Qods ότι ξεκίνησαν την επίθεση με τις 20 ρουκέτες, στα υψίπεδα του Golan…
Οι ηγέτες του Ιράν δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το κατά πόσο η ΕΕ είναι σε θέση να παράσχει αυτές τις εγγυήσεις και παίζουν με τους ευρωπαίους ηγέτες σε μια επίδειξη διπλωματίας για να κερδίσουν χρόνο για να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τις εκστρατείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
3) Η Τεχεράνη αναμένει ότι οι επόμενοι γύροι αμερικανικών κυρώσεων θα είναι εξαιρετικά σκληροί και περιεκτικοί. 
Εάν η πίεση αναγκάσει το Ιράν να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της θα προτιμούσαν να μην ξεκινήσουν απο το αδύναμο σημείο που βρίσκονται σήμερα. 
Πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες υπέρ τους με στρατιωτική κλιμάκωση. 
Όταν ο Ρουχάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν δεν θέλει "νέες εντάσεις" στην περιοχή, στην ουσία κέρδιζε χρόνο, ώστε το Ιράν να κάνει τις επόμενες κινήσεις του, δηλ. την επανάληψη του εμπλουμε το Ισραήλ...
Δημοσίευση σχολίου