Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ.. ΠΕΡΙΟΔΟΥ…Κοσμάς Σεραφετινίδης 
ΙατρόςΜου έλεγε η Καλλιρόη:
Πές μου τί να κάνω θα τρελλαθώ
Κάθε μήνα αλλάζει ο ψυχισμός μου, ε κ ε ί ν ε ς  τις μέρες.
Κάτι πρέπει να υπάρχει που να σταματά, ή τουλάχιστον να περιορίζει αυτόν τον ανυπόφορο πόνο.
Πές μου σε παρακαλώ. 
Της είπα πως η μόνη, άμεση, ριζική, με επιτυχία 100% λύση είναι να μείνει έ γ κ υ ο ς , μια και είναι 3 χρόνια τώρα παντρεμένη με τον Ηρακλή, ένα θαυμάσιο νέο, που την παρακαλά να κάνουν ένα κοριτσάκι,την Ευφημούλα για να της δώσει το όνομα της μανούλας του
Νομίζω οτι η Καλλιρόη άρχισε να το σκέφτεται.
Ας έρθουμε όμως στην καρδιά του προβλήματος.
 
Η μήτρα αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό, ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιόδου συσπάται και προκαλεί την αποβολή του εσωτερικού τοιχώματος της, ώστε το καινούργιο επιθήλιο να δεχθεί την νέα ζωή, θεωρητικά πάντα το νεογέννητο ωάριο, προσδοκά την τραγική επέλαση της εκατόμβης των σπερματοζωαρίων, προκειμένου έ ν α    μ ό ν ο ν   απ αυτά να γονιμοποιήσει το  ωάριο, κι έτσι να έχουμε μια νέα ζωή .
Ομως η νέα ζωή δεν έρχεται, το ωαριο ωριμάζει, και μαραίνεται και σε 28 ημέρες , έχουμε την ίδια ταλαιπωρία, με τη θύελλα των ορμονών να ταλανίζει σώμα και ψυχή των νεαρών μέχρι ωρίμων γυναικών, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο η διαδικασία του κύκλου να αλλάζει, να μικραίνει, να παύει να λειτουργεί ομαλά, και στο τέλος να σταματά, και… «αστα τα μαλλάκια σου ανακατεμένα», και τρέχα στα beautyshops  για ενυδατικές κρέμες, ημέρας και νύχτας, μια και το κολλαγόνο, μας εγκαταλείπει , μαζί με τα οιστρογόνα που μας αποχαιρέτισαν για τα καλά «μαζί με τον πλάτανο»…
 
Έτσι, πολλές φορές , για να επανέλθουμε στον μύθο μας, οι συσπάσεις είναι πολύ ισχυρές με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ενοχλήσεις, γεγονός που ιατρικά αναφέρεται ως …     δ υ σ μ η ν ό ρ ρ ο ι α .
Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 17 ως 25 ετών και τα συμπτώματά της υποχωρούν όταν η γυναίκα γεννήσει, η νέα ζωή που λέγαμε.
Η δυσμηνόρροια, παρουσιάζεται συνήθως Σαν Πόνος Κράμπας Ή Ενόχληση στην Άνω Κοιλιακή Χώρα που μπορεί να εμφανίζεται σε κύματα,ενώ ο πόνος της μέσης είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως συνοδεύει την κατάσταση αυτή.
 
Ο λόγος εμφάνισής της είναι μάλλον κάποιες ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πιθανόν ο πόνος να προέρχεται από υπερβολική παραγωγή κάποιων ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες ή από αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στις ουσίες αυτές. 
Οι προσταγλανδίνες Θεωρούνται υπεύθυνες για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.
Για θυμηθείται τί αναστέλλει και περιορίζει τις προσταγλαδίνες;
Πολύ σωστά το ιχθυέλαιο.
 
Οι πόνοι της περιόδου είναι μια δυσάρεστη ενόχληση που μπορεί ν’αντιμετωπιστεί με παυσίπονα…
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί ο πόνος να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και μη αντιμετωπίσιμος με τα κοινά παυσίπονα Τότε, Ο γιατρός, θα σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο με βάση την ιβουπροφαίνη.
Αν είναι προχωρημένος θα σας μιλήσει για τα Ω3 λιπαρά    ο ξ έ α  μακράς αλυσσίδας, που κατα κύριο λόγο καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις προσταγλαδίνες, και θα σας προτείνει ιχθυέλαιο, το οποίο σε 1-3 μήνες θα σας λύσει το πρόβλημα του ανυπόφορου πόνου…. 
Τα θρεπτικά συστατικά ασβέστιο και μαγνήσιο  είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των μυών και μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ελάττωση των μυϊκών σπασμών.
Ετσι λοιπόν θα πρέπει να βάλετε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε αυτά τα συστατικά όπως είναι οι  ...    σ α ρ δ έ λ λ ε ς  και τα πράσινα λαχανικά.
 
Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την κατανάλωση των τροφίμων αυτών αρκετές ημέρες προτού ξεκινήσει η εμμηνόρροια, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ασβεστιο και μαγνησιο, ουσίες που όταν βρίσκονται σε αρκετή ποσότητα στον οργανισμό (όταν τις παίρνουμε ως συμπλήρωμα) καταπραϋνουν τα επώδυνα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria camomilla), το οποίο μπορεί επίσης να ελαττώσει τις επώδυνες συσπάσεις της περιόδου, λόγω των αντισπασμωδικών και αναλγητικών του ιδιοτήτων.
Πάνω απ όλα όμως, ήρεμη ζωή, και θετικές σκέψεις… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: