Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ...



Μήπως και καταλάβουμε τι μας περιμένει μετά το ξεπούλημα των ελαιοτριβείων...



Η ελιά είναι το πιο ευλογημένο δέντρο της γης και για τους έλληνες το πιο ιερό! 
Ο καρπός ( η ελιά και το ελαιόλαδο ) έχει μεγαλώσει γενιές Ελλήνων…
Ξακουστή στα πέρατα της γης η Μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο. 
Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν μαζεύουμε τον καρπό της πια, περιμένοντας ...άλλους να μας τις μαζέψουν…
Η ελιά θέλει κόπο και ιδρότα.., αλλά ο κόπος επιβραβεύεται με  το ελαιόλαδο!! 
Η σύγκριση ελαιόλαδου από τις ελιές μας και ελαιόλαδου από το σούπερ μάρκετ, είναι σαν τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου και τις … «αλανιάρες» της θάλασσας…

Καμία σύγκριση … στη ποιότητα…
Η Ελλάδα μας είναι 3η παραγωγός χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου και 1η στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο…
Παρά ταύτα, εξάγει ΜΟΝΟ ΧΥΜΑ!!!!
Το παίρνουν οι Ιταλοί κυρίως αλλά και οι Ισπανοί ενίοτε, το συσκευάζουν και γίνονται πρώτοι σε εξαγωγές, με …ξένα κόλυβα!!!
Τι κάνει το ελαιόλαδο έξτρα παρθένο;
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), ένας διεθνής οργανισμός, καθορίζει τα πρότυπα του ελαιολάδου για τις χώρες μέλη του (στις οποίες παράγεται το 95% του ελαιολάδου παγκοσμίως).
Στα χημικά και οργανοληπτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται περιλαμβάνονται:
Ο φίλος μου ο εστιάτορας, στη Κοζάνη, όπου το λάδι περνά και βουνά για να το χρησιμοποιήσει στη ταβέρνα του, μου έδειξε τιμολόγιο αγοράς με 4 €.
Ο μπακάλης της γειτονιά μου, έχει στο ράφι του, «εξαρετικά παρθένο ελαιόλαδο» συνεταιρισμών, από 4 έως 6 € το ΛΙΤΡΟ παρακαλώ...
Εννοείται ότι μιλάμε για κανονικό μπακάλη, και όχι για supermarket...
Στο ίδιο ράφι, η γνωστή ΚΑΙ μεγάλη πολυεθνική εταιρεία  ΕΛΑΪΣ, έχει το …ραφιναρισμένο λάδι 6 € - 8 € και με έκπτωση… για δέλεαρ…
Το πυρηνέλαιο, που ΔΕΝ είναι ελαιόλαδο, πωλείται ακατέβατα στα 4,5 – 5 € το λίτρο (δηλ. 0,9 kgr)...
Ο κύριος από το ελαιοτριβείο, έδωσε το λάδι στον Ιταλό χονδρέμπορο με Μ.Ο. 2,5 €.
Έτσι και τολμήσεις και του ζήτησεις να σου δώσει «χατηρικά» ένα τενεκέ λάδι, σου τον πουλάει χωρίς απόδειξη φυσικά, 5 € το κιλό.
μάζεμα ελιάς - απλωμένο δίχτυ
Ο παραγωγός αλλά και ιδιοκτήτης του ελαιώνα, που θα κλαδέψει, θα βάλει δακοπαγίδες (μιλάμε για τους οικολόγους, οι πολλοί θα ραντίσουν με φάρμακα που κοστίζουν επίσης), θα σκάψει για να καθαρίσει τα αγριόχορτα, θα λιπάνει με βόρακα, κάλιο και ότι άλλο του πεί ο γεωπόνος, θα το μαζέψει στην ώρα του, θα το μεταφέρει στο ελαιοτριβείο με το αυτοκίνητό του (που έχει κι αυτό σοβαρό κόστος συντήρησης και καυσίμων), έχει κόστος που κυμαίνεται από 1,80 έως και > 2,5  € (για τους ΜΗ έχοντες πιστοποίηση οικολόγους) !!!
η Τατιάνα μαζεύει ελιές
Ο Γιώργος ο φίλος μου, που είναι και παραγωγός, από τον Πτελεό Μαγνησίας, θα πάει τις ελιές στο ελαιοτριβείο της περιοχής, το οποίο θα παρακρατήσει ΝΟΜΙΜΑ, περίπου το 8% της ποσότητας του ελαιολάδου που θα παραχθεί (αν πήγαινε στις παρυφές του Πηλίου, το εκεί ελαιοτριβείο θα του κράταγε με το έτσι θέλω, ακόμη και 15% της ποσότητας…), πουλάει πέρσι και φέτος στα 60 € το ντενεκέ, όταν οι περισσότεροι ανταγωνιστές του, το δίνουν στα 75 και 80 €, αν δεν τα δώσουν στους Ιταλούς…. με φθηνότερη τιμή, αλλά ΟΛΗ τη ποσότητα που παράγουν…
Άποψη από το ελαιοτριβείο του κ. Αντώνη Δάβαρη
Για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα...
Το ελαιοτριβείο χρεώνει 0,10-0,15 €, ανά κιλό καρπού + ΦΠΑ …
Υπ’ όψιν ότι για να εξαχθεί το πολυπόθιτο 1 κιλό ελαιόλαδο, θα πρέπει να συνθλιβούν …από 5 – 15 κιλά ελιές, ανάλογα με τη ποικιλία, τη χρονιά, αν ποτίσθηκε το καλοκαίρι, την θερμοκρασία έκθλιψης στο ελαιοτριβείο κα
Η ποσότητα του λαδιού που θα βγάλουμε εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία που θα πούμε στο ελαιοτριβείο κατά την παραγωγή.

Μεγάλες θερμοκρασίες 70-80οC, σημαίνει περισσότερο λάδι, αλλά χειρότερης ποιότητας. 
Αντίθετα με θερμοκρασία 30-35οC, τρώμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα κιλά ελιές...
Το κόστος συλλογής αν δεν περιλαμβάνει εργάτες, τότε συμφέρει σε σύγκριση με το αμφίβολης ποιότητας του σούπερ μάρκετ...
Αν χρησιμοποιηθούν εργάτες + φυσικά η προσωπική εργασία όλης της οικογένειας, τότε ...η τιμή κόστους υπερβαίνει ίσως και τη λιανική τιμή πώλησης...
Αν λάβουμε στα υπ’ όψιν, πως το λάδι μετριέται σε λίτρα, κι εμείς δεν έχουμε ζυγαριά που να ζυγίζει λίτρα (όπως πουλιέται το συσκευασμένο) και με την υποσημείωση, ότι το ειδικό βάρος του ελαιόλαδου είναι 0,91, τότε βγαίνει μια άκρως εντυπωσιακή εξίσωση προς επίλυση, αλλά ας το παραβλέψουμε, γιατί η τιμή κόστους των συσκευαστών-βιομηχανιών ή βιοτεχνιών, θα κατέβει κι άλλο…
Είναι πάνω από 70 χρονών και μάζεψε μόνη της περισσότερα από 800 κιλά ελιές
Από πέρσι οι τιμές κυρίως στη λιανική στο ελαιόλαδο, τσίμπησαν και λόγω μνημονίων (αύξηση ΕΦΚΑ, φόρων κ.λ.π. για τους ελαιοπαραγωγούς) και λόγω του ότι οι Ιταλοί κυρίως για το καλό Ελληνικό ελαιόλαδο, αύξησαν τη τιμή εξαγοράς, αφού τα «κορόϊδα ευρωπαίοι φίλοι μας» πληρώνουν γιατί ΔΕΝ το έχουν, σε αντίθεση με μας…
Το αδιαβάθμητο χύμα ελαιόλαδο, που ο φίλος μου ο Γιώργος πουλάει χωρίς απόδειξη με 3,3 €, λέγεται «βιομηχανικό» και βλέπουμε στο παρατηρητήριο τιμών να δίνεται με 2 έως 2,5 €  www.sedik.gr, όπου μπορούμε να δούμε κια τις τιμές απο Ιταλία και Ισπανία....
Είναι το λάδι που θα αγοράσω σε τενεκέ, για το σπίτι, χωρίς να μπορώ να μετρήσω τα οξέα...
Επαφίεμαι στη τιμιότητα του φίλου μου του Γιώργου…(στα υπ’ όψιν αυτό…), αν θα αγοράσω όντως έξτρα παρθένο...
Αν μεταφράσουμε όλους αυτούς τους άχρηστους αριθμούς που παραθέσαμε....
1. Βάλαμε «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ» μεσάζοντες στη θέση των …ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ…
2. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε σαν «καταναλωτές», όπως το ΣΥΣΤΗΜΑ μας θέλει…
3. Θα συνεχίσουν οι …καθηγητές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές στα MALL, για shoping therapy, μόρφωση και διαμόρφωση των μαθητών, την ίδια ώρα που θα αγοράζουν φτηνές, γενετικά τροποποιημένες πατάτες για το σπίτι τους… ίσως και το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο της Ελαΐς…
Τα «άχρηστα» νούμερα τιμών, είχαν στόχο να αναδείξουν τη «σύγχιση» που εμφανίζεται στον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου, όπου το ελαιοτριβείο, συνεταιριστικό ή μη, έχει χαμηλό κόστος για το λάδι που πουλάει, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές παραγωγού ΠΑΝΤΟΤΕ προς τα κάτω.
Αυτό που είναι χαμηλή τιμή για τον παραγωγό, είναι υπερκέρδος για το ελαιοτριβείο.
Μην απορείτε λοιπόν, γιατί εξάγουμε μόνο χύμα λάδι… 
Ας ΜΗΝ εισέλθουμε στη λογική του αξίζει ή δεν αξίζει να μαζέψουμε τις ελιές μας και να κάνουμε το δικό μας λάδι!
Το λάδι που θα παράγουμε είναι μοναδικό και ανεκτίμητο.
Αν μπορούμε να μαζέψουμε ΜΟΝΟΙ μας τις ελιές μας και να παράγουμε το δικό μας λάδι, ας το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ξέρουμε τι φτιάχνουμε, ξέρουμε από που προέρχεται, ξέρετε πόσος κόπος χρειάστηκε.

Θα επανέλθω....
Κωνσταντίνος Μίχος       

Δεν υπάρχουν σχόλια: