Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ 18 ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ....ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ...
Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ5 ώρες · 
ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ 18 ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ....ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
....Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις
18 ελληνικά νησιά στο στόχαστρο της Άγκυρας
Η «θεωρία» της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν αποτελούν νέο εύρημα.
Από το 1996 και την κρίση των Ιμίων, τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται κάθε τόσο ότι 18 νησιά και 152 βραχονησίδες είναι τουρκικά και πως τα… κατέχει παράνομα η Ελλάδα.
Φαίνεται όμως ότι τώρα η Αγκυρα, στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της έντασης στο Αιγαίο, έχει επιλέξει να κλιμακώσει και την προπαγάνδα της περί της δήθεν κατάληψης τουρκικών νησιών από την Ελλάδα ανοίγοντας εκ νέου τον χάρτη των «γκρίζων ζωνών».
Στο «Πεντάγωνο», όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ο προβληματισμός είναι έντονος και στα επιτελεία προετοιμάζονται για μετακίνηση των τουρκικών προκλήσεων και σε αυτό το πεδίο.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων τις προηγούμενες ημέρες στον τουρκικό Τύπο, με τα οποία ανακυκλώνεται και συντηρείται η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτές τις ζώνες, δεν θεωρείται τυχαίο.
Εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», η «Βατάν» και η «Μιλιέτ» φιλοξενούσαν δηλώσεις ενός απόστρατου πεζοναύτη ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που επιδιώκει σύγκρουση με την Τουρκία.
Το αξιοσημείωτο είναι όμως ότι όλα τα ρεπορτάζ συνοδεύονταν από τη μόνιμη τουρκική επωδό: έκαναν λόγο για παράνομη κατοχή 18 τουρκικών νησιών και 152 βραχονησίδων από την Ελλάδα.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η προκλητική δήλωση που έκανε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο είναι ασαφή αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο εκ νέου το καθεστώς κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες.
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας είναι πως «δεν ζητούν απλώς έδαφος, αλλά κατοικημένα νησιά».
Ανάμεσα στα νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι τους ανήκουν είναι οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, η Κίναρος, οι Οινούσσες, η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, οι Αρκιοί.
Αλλωστε, οι παραβιάσεις και ειδικότερα οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω απ’ αυτά τα νησιά γίνονται σε μια έμπρακτη προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.


Δημοσίευση σχολίου