Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ (δια)ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Αρχ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςPaulos Papadopoulos
Πολλές φορές οι αόρατοι εχθροί μας, βλέποντας τον ζήλο μας, μας προτρέπουν να κάνουμε ασκήσεις ανώτερες των δυνάμεών μας, για να κουρασθούμε ψυχικά, να μη κατορθώσουμε έπειτα όσα είναι των δυνάμεών μας και να καταντήσουμε τελικά να μην πράττουμε τίποτα πέφτοντας στην ακηδία.
---------------------------------
Ο Θεός αδελφοί μου, κρίνει την μετάνοιά μας ανάλογα με το μέτρο της ταπείνωσής μας και όχι των κόπων μας και των ασκητικών κατορθωμάτων μας. 
Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αφεθούμε πλήρως στην μαλθακότητα βγάζοντας την άσκηση από την ζωή μας και πιστεύοντας πλέον στον Θεό χωρίς καμία πνευματική εργασία. 
Γιατί και αυτό είναι πλάνη. 
Κανείς δεν μπορεί να προκόψει πνευματικά χωρίς νηστεία όσο καλός άνθρωπος κι αν είναι, ούτε χωρίς προσευχή, και εγκράτεια της σάρκας, και τιθάσευση της όρασης, της ακοής και της γλώσσας του.
---------------------------------
Η άσκηση αποσκοπεί στην ταπείνωση της σάρκας και την κάθαρση του νου και της καρδιάς μας. 
Γι'αυτό και πρέπει να γίνεται αλλά με διάκριση, σύμφωνα με τον λόγο της Εκκλησίας και την ευλογία του πνευματικού μας πατρός.
---------------------------------
Είδες χριστιανός να
μην προκόβει πνευματικά; 
αυτό σημαίνει ότι βάζει πάνω από τον τρόπο της Εκκλησίας τον δικό του τρόπο προσέγγισης του Θεού· κάνει υπακοή στο εμπαθή θέλημά του (σ'αυτό που τον βολεύει) και δεν κάνει υπακοή στον πνευματικό του πατέρα. 
Έτσι αυτός ο χριστιανός θα εκκλησιαστεί όποτε αυτός θέλει, δεν θα πάει την Κυριακή το πρωί στο Ναό αλλά θα πάει μόνο σε αγρυπνίες, δεν θα νηστέψει από τροφές όταν το λέγει η Εκκλησία αλλά εάν αυτός το κρίνει-όταν το κρίνει, δεν θα μελετά τον λόγο του Θεού μέσα από την Αγία Γραφή και τους λόγους των Θεοφόρων Πατέρων και ερμηνευτών των Αγίων Γραφών αλλά θα ακούει ομιλίες ψυχολόγων, ακαδημαϊκών κτλ που αναλύουν και προσεγγίζουν την Ορθόδοξη πίστη χωρίς πνευματικά βιώματα, χωρίς Άγιο Πνεύμα. 
Γι'αυτό ο χριστιανός αυτός δεν προκόβει πνευματικά. 
Μπορεί να είναι καλός άνθρωπος, όμως αυτό δεν αρκεί. 
Εάν ο χριστιανός δεν βάζει στην άκρη την γνώμη του, το βόλεμά του και δεν κάνει υπακοή στην Ορθόδοξη Εκκλησία τότε μην πλανάται...δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. 
Ξεκάθαρα.
---------------------------------
Μην πειραματιζόμαστε αδελφοί μου με την Σωτηρία μας.
 Η Σωτηρία μας έρχεται δια του τρόπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και όχι με τον δικό μας τρόπο. Όλοι αυτοί οι μεγάλοι σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας μας δεν αγιάσαν με τον δικό τους τρόπο αλλά κάνοντας υπακοή στην Εκκλησία. 
Δεν μπορούμε λοιπόν από την μία να παραδεχόμαστε τους Αγίους μας και να μην αποδεχόμαστε τον τρόπο αγιασμού τους. Αυτό -να μου επιτραπεί να πω- είναι πνευματική σχιζοφρένεια.
---------------------------------
Ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι αυτή η ημέρα είναι η τελευταία της ζωής μας. 
Μόνο έτσι λένε οι θεοφόροι πατέρες μας θα μπορέσουμε να περάσουμε την ημέρα μας με ευλάβεια και κατάνυξη. 
Ας έχουμε πάντα στο νου μας τί μας λέγει η Εκκλησία, τί μας καλεί να πράξουμε σήμερα: να νηστεύσουμε ας νηστέψουμε, να καταλύσουμε ας καταλύσουμε, να εγκρατευτούμε ας εγκρατευτούμε, να ευφρανθούμε ας ευφρανθούμε, να εκκλησιαστούμε ας εκκλησιαστούμε...
---------------------------------
Μόνο έτσι ζούμε πραγματικά θεάρεστα. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι ως άνθρωποι δεν θα αμαρτήσουμε ποτέ. 
Όμως με την ζωή μας δείχνουμε τουλάχιστον ότι θέλουμε να ανήκουμε στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία η οποία κατέχει το πλήρωμα της Αληθείας και μέσα από τον τρόπο της έρχεται η ένωσή μας με τον Θεάνθρωπο Κύριό μας Ιησού Χριστό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: