Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Κουνέλι με λεμονοθύμαρο και πατάτες-μάφιν !

kouneli me lemonothymaro kai patates muffin


Το Κυρίως Γεύμα της Παραμονής... 

Πολλές φορές αποδεικνύεται μαγικό και απολαυστικό για τον ουρανίσκο μας ένα πιάτο με κρέας ( λευκό ή κόκκινο ) που εμμένει ξεκάθαρα στην απλότητα των χυμών του και σ’ ένα ταίριασμα μυρωδικών που τονίζει αυτόν τον μίνιμαλ χατακτήρα χωρίς περιττές φλυαρίες. 
Τέτοια είναι η συνταγή. 
Για συνοδεία τέλος, οι λεπτοκομμένες πατάτες σε στοίβες τύπου μάφιν, εναρμονισμένες αρωματικά, είναι και παιχνίδι στο πιάτο, εύκολο να ακομπανιάρει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, με προοπτική μάλιστα να ενταχθεί στα αγαπημένα. 
Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε τον κούνελο με πουρέ ή πατάτες με μυρωδικά ψημένες χωριστά στο φούρνο ή/και λαχανικά εποχής της αρεσκείας σας σε μια ακόμη πιο λάιτ λογική.
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο ο δυσέρευρετος αγριοκούνελος όσο και ο λαγός, άλλωστε και τα δύο θηλαστικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια των λαγοειδών (Leporidae).
Προετοιμασία: 
1,5 ώρα περίπου όλα μαζί. 
Οι πατάτες περί τα 45 λεπτά με το ψήσιμο. 
Κάντε τις όσο σιγομαγειρεύετε το κουνέλι. 
Για να είναι λεπτοκομμένες θα χρειαστείτε ένα απλό "μαντολίνο" σαν αυτό που κόβουμε το λάχανο. 
Και για το τελικό τους σχήμα βολεύει η φόρμα για τα μάφιν και εναλλακτικά ανάλογα σε μέγεθος μικρά φορμάκια. Μπορείτε να κάνετε το κρέας νωρίτερα (ή και την προηγουμένη) και να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά  (με το καπάκι) πριν το σερβίρισμα. 
Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 6 άτομα)
1 κουνέλι 1.5 κιλό περίπου, κομμένο στα 8 ή 10½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο8 κ.σ. ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες200 ml λευκό κρασί100 ml ζωμό λαχανικών ή νερό7-8 κλωναράκια λεμονοθύμαρο, τα φύλλα4-5 κλωναράκια μαντζουράνα1 φύλλο δάφνηαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριφυλλαράκια απ’ τα αρωτικά                                                  ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
για τις πατάτες
4 μέτριες πατάτες, πλυμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες με μαντολίνο4-5 κ.σ. ελαιόλαδοθυμάρι, ρίγανηχοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
pws kovetai to kouneli

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 2000 C.
Ετοιμάζετε το κουνέλι: 
Αν το κόψετε σε μερίδες μόνοι σας, δείτε το βίντεο που αναφέρεται πιο πάνω και έχετε υπόψη ότι τα κοψίματα -όπως και στο κοτόπουλο- ακολουθούν τις κλειδώσεις και τα σημεία που ο σκελετός ‘χωρίζεται’ και λυγίζει εύκολα.

Σ
 ε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα (με καπάκι) που να χωράει όλο το κρέας ζεσταίνετε το ελαιόλαδο να κάψει (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και ροδίζετε απ’ όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κουνελιού για 8-10 λεπτά συνολικά.
kouneli me lemonothymaro


Σημείωση: Κάντε το τμηματικά προσθέτοντας απ’ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ώστε κάθε φορά τα κομμάτια να είναι άνετα μέσα στο καυτό σκεύος.
Μεταφέρετε τα έτοιμα κομμάτια σε πιάτο όσο συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
Στο ίδιο σκεύος και μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. 
Προσθέτετε το κρέας και σοτάρετε μαζί άλλα 2 λεπτά. Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 (5 λεπτά περίπου). 
Προσθέτετε το ζωμό ή νερό, το σκόρδο και τα αρωματικά, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
Μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά και σκεπάζετε. 
Σιγομαγειρεύετε έτσι για 1-1¼ ώρα περίπου, ελέγχοντας στα 45-50 λεπτά το κρέας και τη σάλτσα ως προς την ποσότητα και τη γεύση.
Αποσύρετε, αφαιρείτε τη δάφνη και περνάτε τη σάλτσα για 30 δευτερόλεπτα στο μούλτι. 
Δοκιμάζετε και συντονίζετε σε αλάτι, πιπέρι. 
Επιστρέφετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και τα διατηρείτε όλα ζεστά.
patates muffin

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις πατάτες: 
Αλείφετε (με πινέλο) τις θήκες της φόρμας για μάφιν (ή τα φορμάκια) με ελαιόλαδο και στρώνετε στο εσωτερικό τους τις φέτες από τις πατάτες, περνώντας κάθε 3-4 στρώσεις την επιφάνειά τους (με πινέλο) με λίγο ελαιόλαδο και βάζοντας αλάτι, πιπέρι και αρωματικά. 
Γεμίστε μέχρι τα ¾ του ύψους περίπου τις θήκες -το ύψος θα κατέβει στο ψήσιμο.
Σημείωση: 
Στο κόψιμο οι πατάτες, μπορεί να μην βγουν τέλειες ροδέλες, κάποιες μάλιστα μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με μισοφέγγαρα. 
Δεν πειράζει. 
Τοποθετείστε τις φροντίζοντας να ακολουθείτε κάπως το κυκλικό σχήμα της φόρμας απ’ την εξωτερική επιφάνεια (με τη φλούδα) της πατάτας και βάλτε τα μικρότερα κομματάκια στο κέντρο. 
Όταν ψηθούν ενοποιούνται σε αρκετό βαθμό.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου (ανάλογα και με τον φούρνο). 
Θα πρέπει να ροδίσουν ωραία.
Σερβίρισμα: 
Σε ζεστά πιάτα ανάλογα πάντα και με την εποχή (ή πιατέλα) βάλτε το κρέας περιχύνοντας με τη σάλτσα, 1-2 πατατομάφιν και προσθέστε μερικά φυλλαράκια απ’ τα ψιλοκομμένα τσάιβς και τα μυρωδικά.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: