Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Πήγαν με τα σώβρακα στην Ελβετία και θα γυρίσουν χωρίς αυτά...


Καθηγητής Γ. Ζουγανέλης


ΚΑΛΗ Η ΒΟΛΤΑ;
Στην Ιαπωνία που δεν είναι Κολομβία σαν την Ελλάδα ή τη Κύπρο συναντιόμαστε για να υπογράψουμε συμφωνίες ΜΟΝΟ όταν έχει βρεθεί η λύση και όχι πρίν. 
Κάθε λύση χρειάζεται προετοιμασία και αυτό δεν έχει γίνει απο κανένα καλοζωισμένο που συμμετείχε. 
Συνεπώς το ταξείδι και η πενταμελής συνάντηση στην Ελβετία ήταν μια καλή ευκαιρία για πληρωμένες διακοπές και τίποτα λιγότερο.
Το Κυπριακό είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και λόγω αυτού πάντα την τελευταία στιγμή θα προκύπτουν προβλήματα που θα σταματούν την επίλυση του, αν δεν έχει προηγηθεί προετοιμασία με δεσμεύσεις step by step.
Στο παρακάτω διάγραμμα σας παρουσιάζω κάποια απο αυτά.Το Κυπριακό απαιτεί λύση που να βασίζεται στη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα ενώ οι σημαντικές μελλοντικές επιλογές του νέου κράτους πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μια διαρκής λύση απαιτεί μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Αυτοί οι τύποι τόσα χρόνια δεν έχουν στήσει τίποτα. Πάνε και έρχονται και δεν κάνουν τίποτα.

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί καμμία λύση. Θέλει να χαρίσει τα κοιτάσματα στα αφεντικά της. Η Τουρκία πάλι έχει το πρόβλημα των κοιτασμάτων, τα οποία βλέπει να κατατρώγονται απο τα κοράκια που πετάνε πάνω απο το νησί χωρίς αυτή να έχει λόγο στα δικαιώματα των ομοθρήσκων της. Είναι τρέλλα.

Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς να χάνονται ευκαιρίες και ταυτόχρονα να δημιουργούνται εστίες φωτιάς χάριν τρίτων με τη βοήθεια ηλιθίων και παραδομένων. Στη χώρα μας πέραν των μειοδοσιών, η ανικανότητα βασιλεύει.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ

Σήμερα διάβαζα στο ΔΟΛ Κρήτης τί λένε τα παιδιά της Στοάς Μακαντάση Γωνία για το σοβαρό αυτό θέμα. 
Κολλημένοι εγκέφαλοι μίλαγαν μόνο για το πολιτειακό και τη κατοχή της Κύπρου κινδυνολογώντας επι παντός επιστητού ενώ λησμονούσαν όλο το υπόλοιπο πρόβλημα που σας παρουσίασα στο παραπάνω διάγραμμα.

Κατά το χαχόλο δημοσιογράφο της Στοάς Γιαταμπουγιέλα που παριστάνει τη Σοφία Βόσου, όλοι αυτοί που τα λένε αυτά είναι "ειδικοί". 
Θέλει να του δέσω το ..."Κονδύλη" με ένα κορδόνι να παίζει, για να γίνει και αυτός "ειδικός" σε κάτι;