Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Η κατάργηση των αβάτων να ξεκινήσει με τους Ρομά ! ! !

Σχετική εικόνα

Του Λέανδρου Ρακιντζή *


Όλοι συμφωνούν, ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η ομηρία της κοινωνίας κυρίως των βορειοδυτικών προαστίων της Αττικής από τους Ρομά, λόγω της ανοχής και αδρανείας των κυβερνήσεων, ενός προβλήματος που οφείλεται στη προσπάθεια άγρας των ψήφων της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, όπως διαφάνηκε από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στα γεγονότα του Μενιδίου.
Είναι γεγονός, ότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Ρομά, γιατί πολλοί αποφεύγουν να δηλώσουν τις γεννήσεις στα ληξιαρχεία ή να εγγραφούν στα δημοτολόγια, ενώ αρκετοί είναι πλάνητες. 
Οι ελλείψεις όμως, αυτές δεν τους εμποδίζουν, είτε με την ανοχή δημοσίων υπηρεσιών, που ενδεχομένως αποκτάται με πλαγίους τρόπους είτε κατόπιν κυβερνητικών εντολών για τη μη σχολαστική τήρηση της νομιμότητας, να απολαμβάνουν διαφόρων επιδομάτων. 
Κυρίως αναπηρικών ή πολυτέκνων με τη βοήθεια επιόρκων ιατρών ή νομικών συμπαραστατών. 
Αμφιβάλλω εάν όλοι οι Ρομά έχουν ΑΜΚΑ πού απαιτεί προσαγωγή ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως. 
Πρόκειται, εάν λειτουργήσει σωστά, για ένα σοβαρό εργαλείο για την απογραφή των Ρομά και τον έλεγχο των χορηγουμένων σ’αυτούς επιδομάτων, τα οποία πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά και να πληρώνονται μέσω ατομικού τραπεζικού λογαριασμού, όπως για τους λοιπούς πολίτες. 
Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι υποχρεωτικός. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι καθολικός και για τα παιδιά των Ρομά, όπως και να μη χορηγούνται επιδόματα χωρίς την προσαγωγή των σχετικών πιστοποιητικών.
Γράφτηκε ότι στη χώρα μας έχουν εισέλθει 100.000 «βαλκανοτσιγγάνοι»  λόγω ελλείψεως ελέγχου στα σύνορα, οι οποίοι, εάν δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. 
Οι αναγνώστες του άρθρου μου, τους κατελόγησαν πολλές παραβατικότητες διαφόρων μορφών, έλλειψη τάξεως και καθαριότητας και ότι δεν πληρώνουν φόρους ακόμη και τη ΔΕΗ, αλλά μόνον εισπράττουν παντοιοτρόπως. 
Σ’αυτά υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας, κυρίως ως προς τις άβατες περιοχές και δεν διανοούμαι, ότι είναι δυνατόν να εισέλθει σ‘ αυτές καταμετρητής της ΔΕΗ ή εφοριακός υπάλληλος, αφού ούτε η αστυνομία εισέρχεται, αλλά περιπολεί περιμετρικά. 
Δυστυχώς όλα αυτά τα ζητήματα, που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και ταλαιπωρούν τοπικές κοινωνίες, οι κυβερνήσεις και οι λοιποί αρμόδιοι τα κρύβουν κάτω από το χαλί. 
Το χειρότερο όλων είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση με τη σύσταση ειδικής γραμματείας για τους Ρομά, τους αναγνωρίζει σαν μια ιδιαίτερη μειονότητα και τους χορηγεί αντισυνταγματικά προνόμια. 
Τα οποία ακόμη κι εάν δεν υλοποιηθούν, δημιουργούνται προσδοκίες για περαιτέρω διεκδικήσεις, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό, ότι οι παραβατικοί Ρομά δεν «πιάνονται φίλοι» και το μόνο, που φοβούνται είναι η αυστηρή εφαρμογή του νόμου. 
Επιτέλους πρέπει να παύσει η προνομιακή μεταχείριση όλων των μειονοτήτων, να επικρατήσει ισονομία και να αντιληφθούν οι απολαμβάνοντες ιδιαιτέρων προνομίων, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΒΑΤΟ ΡΟΜΑ
Να καταργηθούν τα άβατα
Ευκταίο θα ήταν η κατάργηση όλων των αβάτων όχι μόνο των Ρομά, αλλά και των άλλων κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων θρησκευτικών η φυλετικών. 
Ακόμη και του πεζοδρομίου μπροστά του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου δεν ασκείται κρατική εξουσία, αλλά υπάρχει καθεστώς ημιανεξαρτησίας με δικούς του κανόνες και αισθήματα εχθρότητος και αντιπαλότητας προς τους λοιπούς Έλληνες. Και διαβάζω, ότι στους μουσουλμάνους ασκείται αστυνόμευση στους ομοθρήσκους με εφαρμογή της σαρία. 
Συνεπώς για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και δημοσίας ασφαλείας είναι απαραίτητη η κατάργηση των αβάτων. 
Ωστόσο, επειδή αυτό απαιτεί αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και κοινή πολιτική συναίνεση, που είναι προς το παρόν ανέφικτο, καλό θα ήταν να αρχίσει η αστυνόμευση περιμετρικώς των αβάτων. Εξάλλου, για την περιμετρική αστυνόμευση δεν απαιτείται πολιτική εντολή, αλλά σχεδιασμός και εκτέλεση μόνο από την αστυνομική διεύθυνση, η οποία πρέπει να εφαρμόζει το νόμο και να εκτελεί τις εισαγγελικές παραγγελίες. 
Ως προς τις ποινικές κυρώσεις απ' όσο γνωρίζω τα ποινικά δικαστήρια δεν κάνουν διακρίσεις λόγω μειονοτήτων, θα'λεγα όμως, ότι υπάρχει επιείκεια ως προς τις διοικητικές κυρώσεις. Και αναφέρομαι στα αυτοκίνητα των Ρομά, που πολλές φορές είναι πολυτελή, δεν υπόκεινται σε τέλη κυκλοφορίας, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, είναι ανασφάλιστα και οδηγούνται από άτομα στερούμενα αδείας οδηγήσεως ή ανήλικα. 
Αυτά θα πρέπει να ελέγχονται όχι από μεμονωμένους αστυνομικούς, αλλά από αστυνομικά αποσπάσματα. 
Και να μην επιβάλλονται πρόστιμα, διότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ, αλλά να κατάσχονται τα οχήματα ωσότου, τακτοποιηθούν οι ελλείψεις, πλέον των πονικών ευθυνών. 
Το ζήτημα είναι σοβαρό, διότι τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα πληρώνει το Επικουρικό Ταμείο δηλαδή όλοι μας.
Το σχέδιο της ενσωμάτωσης των Ρομά δια της διασποράς τους, σε μικρές ομάδες, σε τοπικές κοινωνίες θεωρητικά φαίνεται άψογο. 
Αλλά στην πράξη δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, διότι οι παραβατικοί Ρομά έχουν στο DΝΑ τους τον ομαδικό τρόπο ζωής.
Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να προβληθούν κάποια ζητήματα, που προκαλούνται από τη παραβατική συμπεριφορά των Ρομά, ώστε από τον διάλογο να βρεθούν κάποιες εφικτές λύσεις. 
Αλλά κυρίως να τονισθεί στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές ότι πρέπει να σταματήσει η ανοχή στη παραβατικότητα των μειονοτήτων και των αντικοινωνικών ομάδων με την επιβολή του νόμου και δεν πρέπει για την άγρα των επισφαλών ψήφων των Ρομά και των άλλων μειονοτικών ομάδων, να ταλαιπωρούνται οι τοπικές κοινωνίες.
Δεν τρέφω αυταπάτες, αλλά για την επίλυση των κρισίμων θεμάτων απαιτείται συνεχής κινητοποίηση και να βρίσκονται αυτά στην επικαιρότητα συνεχώς και όχι εφησυχασμός μέχρι το επόμενο επεισόδιο, που μπορεί να έχει και αυτό τραγικότερες συνέπειες.
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης