Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Ούτε στο ΝΑΤΟ έχουν ακούσει κάτι για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο....


ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ;


Ούτε στην ατζέντα της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ “χώρεσε” το θέμα της απίστευτης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. 
Σαν να μην συβαίνει τίποτα κάθε μέρα στα “μέρη μας”. 
Ούτε κουβέντα. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε μας τους ίδιους. 
Αν περιμένουμε εμείς να ασχοληθούν οι “σύμμαχοι” με το θέμα …σωθήκαμε. 
Γιατί λοιπόν δεν θέτουμε το θέμα πιο επιτακτικά και πιο δυναμικά; 
Τα “παράπονα” στα “πηγαδάκια” στο περιθώριο κάθε Συνόδου δεν αρκούν.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ:
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην 177η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:
·                Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων και Υπουργών Άμυνας.
·  Στην εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.  
·     Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν για το 2018.
·   Στην εξέταση της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοίκησης καθώς και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων δυνατοτήτων και πόρων της συμμαχίας, υπό το πρίσμα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας/απειλών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση της συμμαχικής στρατηγικής για την προβολή σταθερότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί:
·      Την κατανομή πόρων μετά από προτεραιοποίηση των απειλών.
·    Την περαιτέρω βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ.
·        Την ανάπτυξη συνεκτικών δράσεων και συνεργειών με την συμβατότητα εθνικών και συμμαχικών δραστηριοτήτων.
· Την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιγράφοντας τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε την σκοπιμότητα που υπηρετεί η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.  
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης εν λόγω συνόδου στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017.
Στο περιθώριο των συνόδων των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, General Petr Pavel και Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα.