Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΥΜΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ.....

Σχετική εικόνα

ΟΠΩΣ ... ΠΑΛΙΑ !


Σύντομα τα ελληνικά λεμόνια θα εξαντληθούν από την αγορά και θα βρίσκουμε και πάλι μόνον εισαγώμενα, σε τιμή 4πλάσια ...
Από τώρα λοιπόν, στύβω αρκετά λεμόνια και τα καταψύχω με τον χυμό τους, αλλά και τις φλούδες που έχω «γδάρει» με το ειδικό εργαλείο, μέσα σε παγοθήκες, ώστε να μην αγοράζω ούτε τα κακής ποιότητας τούρκικα, ούτε τα πανάκριβα ιταλικά, ούτε τα μεταλλαγμένα αργεντίνικα.
Επίσης φτιάχνω σιρόπι λεμονιού γιά συμπυκνωμένη λεμονάδα, που εύκολα μετατρέπεται σε ένα πολύ δροσιστικό αναψυκτικό, για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Υπάρχει όμως και η … «παλιά» μέθοδος, χωρίς να τον καταψύξω....
Προσθέτω 28 γρ. κρεμόριο* στο 1 λίτρο χυμό λεμονιού και αυτό είναι όλο !
Το "πείραμα" έγινε αρχές Μάρτη. 
Ο χυμός λεμονιού στο ψυγείο.
Δεν αλλοιώθηκε καθόλου και δεν παρουσίασε μούχλα.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι όταν σταθεί μερικές ημέρες, δημιουργείται ίζημα, αλλά με ισχυρή ανάδευση επανέρχεται.
Υλικά : 500 ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού, 14 gr κρεμόριο.
Προετοιμασία : Στύψτε τα λεμόνια και περάστε τον χυμό από ένα ψιλό σουρωτήρι.
Προσθέστε το κρεμόριο και αναμείξτε καλά να διαλυθεί τελείως.
Γιά να φυλάξετε τον χυμό του λεμονιού, χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο καλό είναι να έχετε προηγουμένως αποστειρώσει.
Φυλάξτε τον χυμό του λεμονιού σε μέρος δροσερό ή στο ψυγείο.
Ανακινείστε πριν την χρήση.
*Κρεμόριο
Κοινή ονομασία του όξινου τρυγικού καλίου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική κλπ. 
Από τα σταφύλια λαμβάνεται ο μούστος κατά τη ζύμωση του οποίου καθιζάνει σταδιακά η τρυγία, μια ακάθαρτη μορφή όξινου τρυγικού καλίου.
Με ανακρυστάλλωση της τρυγίας και χρήση αποχρωματιστικών μέσων (π.χ. ενεργός άνθρακας) λαμβάνεται καθαρό όξινο τρυγικό κάλιο γνωστό ως κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο (cream of tartar), το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. 
Το κρεμόριο είναι σκόνη, που βοηθάει να δοθεί περισσότερος όγκος στην μαρέγκα και μία πιό κρεμώδης σύσταση στα ζαχαρούχα επιδόρπια όπως η καραμέλα και το παγωτό.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ