Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ…ΑΓΛΕΟΥΡΑ . . .

alt

 . . . ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ…ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ . . .Να που ήρθε και πέρασε το Πάσχα..
Μ όλη τη γκρίνια, οι νεοέλληνες έφαγαν πάλι τον αγλέουρα..

για να μεταχειριστώ τη λαϊκή έκφραση ...έφαγε τον αγλέουρα ... ένα φυτό με στυφή γεύση, ο ελλέβορος των αρχαίων· 
η επιστημονική του ονομασία είναι «ευφόρβιον το διτταδενώδες» και ανήκει σε μια οικογένεια ποωδών φυτών των οποίων ο οπός είναι γαλακτώδης, λίγο-πολύ δηλητηριώδης και συχνά χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
 Λέγεται και γαλατσίδα. 
Οι αρχαίοι τον ελλέβορο τον χρησιμοποιούσαν πολύ, μεταξύ άλλων τον έδιναν στους τρελούς : 
η φράση ελλεβόρου δείσθαι ήταν το ισοδύναμο του σημερινού είναι για δέσιμο
Όμως γιατί να το τρώμε αυτό το πικρό βότανο εμείς που δεν είμαστε παράφρονες αλλά απλώς λαίμαργοι ;
Φαίνεται οτι  ο ελλέβορος δινόταν επίσης και σαν.. καθαρτικό ή σαν γιατρικό της γαστρορραγίας ύστερα από πλούσια γεύματα. Οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι για να πουν ότι κάποιος έφαγε πάρα πολύ, λέγαν ότι έφαγε τα πάντα  και στη συνέχεια και ... τον αγλέουρα. Κατά τα λεξικά, ο ελλέβορος έγινε.. αγλέουρας αφού πέρασε από ενδιάμεσους τύπους.)..
alt
Τα εφημερεύοντα γεμάτα. 
Λιγότεροι αυτόχθονες, περισσότεροι αλλοεθνείς, ρομά κλπ. 
Δυστυχώς υποβαθμίσθηκε το φαγητό. 
Το τί κακής ποιότητος κρέας φαγώθηκε, δε λέγεται. Πέραν των ...ιππικών κατάλοιπων στα διάφορα είδη ...κεμπάπ, φαίνεται οτι άρχισαν να ..ανακατεύονται και άμοιρα αιλουροειδή αλλά και.. τρωκτικά, και τρέχα γύρευε..
Μούλεγε φίλος ( μακάρια ξαπλωμένος στην πρώτη θέση ιδιωτικού θεραπευτηρίου, μετά απο μιαν επώδυνη πλύση στομάχου που υπέστη ...) οτι τόσο νόστιμο ντονέρ δεν είχε φάει ποτέ ...
Τώρα οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προκαλούνται μετά από βρώση κάποιας..ύποπτης ή μη  τροφής διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες : σε εκείνες που χαρακτηρίζονται τροφική δυσανεξία και άλλες που αντιπροσωπεύουν ...την τροφική αλλεργία.
Αντιδράσεις τροφικής δυσανεξίας μπορεί να οφείλονται, είτε σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τροφίμου (πχ, σε φαρμακολογικές δράσεις ουσιών που περιέχονται στην τροφή, όπως δράσεις της ισταμίνηςτυραμίνηςκαφεϊνης, ή τοξικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο τρόφιμο), είτε σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου που καταναλώνει την τροφή
(πχ,ύπαρξη μεταβολικού νοσήματος, παγκρεατικής και ηπατικήςανεπάρκειας ή η ανεπάρκεια ενζύμων όπως αυτή της λακτάσης
 με αποτέλεσμα τη δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, κ.α).
Αντίθετα, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα είναι αντιδράσεις 
υπερευαισθησίας, που προκαλούνται μέσω ανοσολογικών μηχανισμών.
Αν και το 25% του πληθυσμού θεωρεί ότι ... έχει αλλεργία σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα, πραγματική τροφική αλλεργία παρουσιάζει το 2,5%τωνενηλίκωνκαι το 6-8% των παιδιών, ηλικίας μικρότερης των 6 ετών.
Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν τροφική δυσανεξία, αντίδραση στην οποία, όπως αναφέραμε, δεν εμπλέκονται ανοσολογικοί μηχανισμοί.
Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ευαισθητοποίηση και ως εκ τούτου τροφική αλλεργία, συνήθως όμως τα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι συγκεκριμένα. 
Στην πραγματικότητα το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων προκαλούνται από τις εξής 8 Ομάδες Τροφίμων:
Αυγό, Γάλα, Σιτηρά, Σόγια, Ξηροί Καρποί, Ψάρια, Θαλασσινά Και Κάποια Φρούτα. 
Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς διαφέρει και το είδος της τροφής που μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία. 
Έτσι, το γάλα και το αυγό αποτελούν σημαντικά αλλεργιογόνα για τα παιδιά, ενώ αντίθετα σπανίως ενοχοποιούνται στην τροφική αλλεργία των ενηλίκων.  
Η τροφική αλλεργία στα βρέφη και στα παιδιά εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίζονται άμεσα μετά την κατανάλωση της τροφής (πχ, εμετός, κνίδωση, αγγειοοίδημα, βρογχόσπασμος και συστηματική αναφυλαξία), ή μπορεί να εμφανίζονται μετά από πολλές ώρες (όπως γαστρεντερικές διαταραχές, ατοπική δερματίτιδα, αίμα στα κόπρανα και βρεφικοί κολικοί).
alt
Οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάζουν στοματική αλλεργία (κνησμό στο στόμα, χείλη, γλώσσα και τοπικό οίδημα) άμεσα μετά την επαφή με την τροφή ή εκδηλώσεις από διάφορα συστήματα (οξεία κνίδωση και αγγειοοίδημα, βρογχόσπασμο, κοιλιακό άλγος, εμετό και διάρροια ή σε πιο σοβαρά επεισόδια, συστηματική αλλεργική αντίδραση και shock).
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο. 
Αφού τεθεί η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας, η μόνη θεραπεία που υπάρχει σήμερα και πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, είναι η αυστηρή αποφυγή της συγκεκριμένης τροφής. 
Η τροφική αλλεργία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και όπως τα περισσότερα αλλεργικά νοσήματα, παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη επίπτωση, ιδίως στις αναπτυγμένες χώρες. 
Έχει σημαντική νοσηρότητα και επίδραση στην ποιότητα ζωής των ατόμων αφού περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική τους ζωή. 
Δεν πρέπει αβασάνιστα να ονομάζουμε οποιαδήποτε αντίδραση μετά από κατανάλωση τροφής ως.. αλλεργική και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα που μπορεί να είναι σημαντικά για τη διατροφή μας. Κάθε ασθενής με τροφική αλλεργία θα πρέπει να απευθύνεται στον ειδικό για τη σωστή διάγνωση και τον κατάλληλο χειρισμό.
Ομως φίλοι μου, ας αφήσουμε τους αφορισμούς της ιατρικής δεοντολογίας, κι  ας απλοποιήσουμε λίγο την ταλαίπωρη ζωή μας..Απορώ με το σύνολο των συμπατριωτών μας ( ανδρών και γυναικών) που παρακολουθεί μετά μανίας ανοησίες τύπου μαγειρεύω, τηγανίζω, ονειρεύομαι με τους διάφορους πολύχρωμους, όμορφους άσχημους ¨σεφ¨, και τελικά οι περισσότεροι παραγγέλουν πίτσες και σουβλακια το βράδυ απ τα χιλιάδες σχετικά καταστήματα ...μ 'ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους ...
Η κατάρα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καλύπτει νέους γέρους και ...παιδιά..
Με τις δυσανεξίες στην όλο και περισσοτερο υποβαθμιζομένη διατροφή μας, θίγουμε το δεύτερο σκέλος της απίστευτης μιζέριας μας ...
Κι ύστερα λέμε οτι μας φταίει η τρόϊκα γιατί πιεζει τους κυβερνώντας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγελματα, και να απολύσουν υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους ...
alt
Αρα κακό φαγητο, εγκλωβισμένο σ ένα φραγμένο γαστρεντερικό σωλήνα, κι εμείς άλλα λόγια ν αγαπιώμαστε..Χαίρετε..
alt