Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ...-1-


ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ !


Το μυστικό για το σιρόπι λεμονιού, είναι πως θα ενσωματώσουμε στον χυμό, το αιθέριο έλαιο της φλούδας. 
πιέζοντας το ξύσμα σε κάποιο τουλπάνι, αφήνοντας το υγρό σε ένα βάζο για να διαχωριστεί και λαμβάνοντας μόνο την ανώτερη στρώση και αφήνοντας το κάτω μέρος, δηλ. το πικρό ίζημα - κατακάθι.
Η συνταγή απαιτεί ίσα μέρη χυμού και ζάχαρης, όπως τα περισσότερα «παλιάς μεθόδου», γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.                                                                          
Σιρόπι λεμονιού
·                  1 κιλό λεμόνια, βιολογικά
·                  ζάχαρη καφέ ή λευκή, ίση με το βάρος του χυμού που προκύπτει από το φρούτο. 
Εναλλακτικά στέβια περί τα 20-25 γρ.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λεμόνια.
Ξύνουμε προσεκτικά συλλέγοντας το ξύσμα σε ένα τουλπάνι. Όταν όλα τα λεμόνια ξυστούν, πιέζουμε το τουλπάνι πολύ σκληρά, αρκετές φορές, και συλλέγουμε τον χυμό σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο.
Στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε τον χυμό από σουρωτήρι προαιρετικά, για να αποφύγουμε κάποια μικρά κουκούτσια.
Ο πολτός πάντως, δίνει "μια, πιο φυσική όψη και γεύση στο σιρόπι".
-Μετράμε τον χυμό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. 
-Ανακατεύουμε υπομονετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και 1 ημέρας αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα σιροπιού.
Για τους ΜΗ υπομονετικούς, ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη στο μπλέντερ, σε παρτίδες.
Προσθέτουμε την κίτρινη στρώση από τον χυμό του ξύσματος και πετάμε το πιο σκούρο, πικρό ίζημα.
Δουλεύουμε το μίγμα στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα για να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το σιρόπι σε αποστειρωμένα μπουκάλια, συμπληρώνοντας ως το χείλος.
Τα σφραγίζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Το σιρόπι λεμονιού θα διατηρηθεί για έναν χρόνο.

Το πίνουμε διαλύοντας 1 μέρος συροπιού με 5-6 μέρη νερό παγωμένο και σερβίρεται με φύλλα δυόσμου ή μέντας.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ