Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ερντογάν: Πριν το δημοψήφισμα (Πάσχα) σαν αρνάκι. Μετά σαν οβελίας ;Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Με κανέναν και με τίποτε δεν θέλει να εμπλακεί η Τουρκία στρατιωτικά μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ο λόγος είναι απλός.
Δεν επιθυμεί ο σουλτάνος να πάρουν το πρώτο χέρι των εντυπώσεων οι στρατιωτικοί καθότι πιστεύει ότι ακόμα μέσα σε αυτούς υπάρχουν σταγονίδια εκτροπής του. 
Άσχετα αν βγήκε στους δρόμους προς άγρα ψήφων και για αυτό δεν θα διστάσει όπως αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα "τελετουργήσει" μεγαλοπρεπώς την Μεγάλη Αγία Παρασκευή μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Όμως οι πρώην φίλοι και σύμμαχοι του δεν τον θέλουν να φτάσει ισχυρός μέχρι την 16 Απριλίου και για αυτό επιθυμούν να τσαλακώσουν το προφίλ του. 
Έτσι είχαμε και δηλώσεις.
Μήνυμα Yildirim σε Ευρώπη: Μην εμπλακείτε στο δημοψήφισμα – Ασχοληθείτε με τα δικά σας θέματα
«Το τουρκικό δημοψήφισμα έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών
Νέο μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε σήμερα (28/3/2017) η Τουρκία δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας Binali Yildirim, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα, ο Yildirim δήλωσε ότι η Τουρκία προειδοποιεί την Ευρώπη να μην αναμιχθεί στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Tayyip Erdogan.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει «να ασχοληθεί με τις δικές της υποθέσεις».
bankingnews.gr
Τώρα πάμε στα βαθειά νερά.
Δύο εργαλεία έχουν οι Δυτικοί για να δημιουργήσουν αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη και να κόψουν την μεγαλορρημοσύνη του σουλτάνου.
Α. ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΌ, το οποίο βράζει στην γεωπολιτική κατσαρόλα και ετοιμάζεται να σερβιριστεί.
Αυτό από μόνο του αν ανακοινωθεί πριν το δημοψήφισμα μέσα στην Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις σε διάφορες εθνολογικές ομάδες , άσχετα αν συσπειρώσει προσωρινά τους οπαδούς του σουλτάνου.
Β. ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ και το θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων, μόνιμο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος που τελεί σε αναστολή μέχρι νεωτέρας.
Ο κ. Ερντογάν τα γνωρίζει και τα δύο αυτά καλά.
Στο μεν Κουρδικό έχει βαλτώσει στην Συρία και περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα για να τονωθεί και να προχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη κόντρα στις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Στο Αιγαίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να προκαταλάβει θέσεις καθότι γνωρίζει τις διαθέσεις των δυτικών που εξυπηρετούν ταυτοχρόνως και το τοκογλυφικό χρεοστάσιο της Ελλάδος, ανακοίνωσε πρόθεση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ουσιαστικά το μήνυμα το έστελνε στους τοκογλύφους.
¨-μακριά τα χέρια σας από τα ενεργειακά του ΑΙΓΑΙΟΥ, ανήκουν σε εμένα¨
¨- μπορεί την Ελλάδα να την χρεώσατε σε όλο τον ορυκτό και ενεργειακό της πλούτο, αλλά αυτά του ΑΙΓΙΑΟΥ ανήκουν σε εμένα¨
Για αυτό όταν μπαίναμε στα μνημόνια αρθρογραφούσαμε δίκην χιούμορ.
« τα μνημόνια τα ψηφίσατε, τον Ερντογάν τον ρωτήσατε;»
Η Τουρκία θέλει να γίνει ενεργειακά αυτάρκης πέρα από την ανάδειξη της σε κόμβο αγωγών μεταφοράς ενέργειας.
Για αυτό διακαής πόθος της είναι το πετρέλαια του Κιρκούκ, της Μοσούλης και του Αιγαίου. Τελικά ότι πετύχει.
Αυτή την ενεργειακή αυτάρκεια της Τουρκίας επιθυμεί να προσφέρει ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους του ως δώρο για την ανάδειξη του στην θέση του σουλτάνου.
Και θα κάνει τα πάντα για αυτό αν πάρει ένα ισχυρό αποτέλεσμα.
Μέχρι το δημοψήφισμα ο κ . Ερντογάν θα προκαλεί μόνο με την αθυροστομία του και με μεσσιανικές παραστάσεις, όπως το κάνει ήδη.
Φοβάται μην του βάλουν καμία τρικλοποδιά οι δυτικοί πρώην σύμμαχοι του.
Άλλωστε η επικαιρότητα βρίθει από ξένα δημοσιεύματα για θερμό ή εν ψυχρώ επεισόδιο στο ΑΙΓΑΙΟ.
Μόνο αν το ποσοστό του πέσει κάτω από το 45% θα θελήσει ο σουλτάνος να ματαιώσει το δημοψήφισμα, να προκαλέσει μια πρόκληση στις γκρίζες ζώνες του Αρχιπελάγους κατά τους ισχυρισμούς των Τούρκων, να κερδίσει εντυπώσεις και να επανέλθει δριμύτερος ζητώντας την ψήφο των Τούρκων.
Μπορεί να φτάσει μέχρι το Ελληνικό Πάσχα συμπεριφερόμενος σαν αρνάκι, φυσικά μέσα του αισθάνεται λύκος, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πάθει μετά το δημοψήφισμα βλ. ΠΑΣΧΑ;
Η Γεωπολιτική ζυγαριά ξαφνικά έγινε τόσο ευαίσθητη που και πούπουλο να βάλεις γέρνει.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βαίνουν επιδεινούμενες και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο το γεωστρατηγικό πλαίσιο και ειδικότερα αυτό που αφορά εμάς δηλ. των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου, των διαδρόμων ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και της ενεργειακής λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Εν μέσω μίας προκλητικής πόλωσης, η Τουρκία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Εάν κερδίσει ο Ερντογάν θα επεκταθούν οι δικαιοδοσίες του και θα γίνει απόλυτα αυταρχικός ηγέτης της χώρας. Εάν απολέσει το δημοψήφισμα ο σημερινός πρόεδρος, η Τουρκία θα μπει σε περίοδο διαλυτικών αντιπαραθέσεων και μεγάλης αβεβαιότητας.
Ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα θέλοντας να ενώσει τις 78 εθνότητες και να ξαναφτιάξει μια “νέα Οθωμανική αυτοκρατορία” μπορεί να βρεθεί στην θέση του γεωπολιτικού οβελία των ισχυρών συμφερόντων.
ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ αδελφοί
Όλα τα τέρατα έπεσαν να μας φάνε αλλά τελικά θα μείνει μαγιά (Μακρυγιάννης) για να γίνει το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ και ήδη πραγματοποιείται.
Με πίστη και ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας