Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Νηστήσιμα σκαλτσούνια.


ΣΥΝΤΑΓΗ : ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Υλικά
Για τη ζύμη
-90 γρ ηλιέλαιο
-75 γρ χυμός πορτοκαλιού
-200 γρ αλεύρι μαλακό
-½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
-100 γρ αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας
-60 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας μας
-100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
-Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
-Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Γέμιση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από την άχνη, και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.

Ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου ομογενοποιηθούν καλά και γίνουν μαλακή ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο πάχους 4-5 χιλιοστών.
Με ένα κουπάτ διαμέτρου 8-9 εκ (ή με ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι) κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους.
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε δίσκου από μία μικτή κουταλιά γέμισης και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας στις άκρες για να κολλήσουν.
Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για μισή ώρα έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το σχόλιο της μαμάς:
Ένα απολαυστικό γλυκάκι που συνοδεύει τέλεια το απογευματινό μας τσάι.
Θα το χαρούμε ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της νηστείας.
Η δόση της συνταγής είναι μικρή, γι’ αυτό μην κάνετε και εσείς το λάθος που έκανα εγώ και φτιάξετε μία δόση, υπολογίστε τουλάχιστον διπλή , αν όχι περισσότερο.
Η γέμιση σας αφήνει το περιθώριο να αυτοσχεδιάσετε, διατηρώντας πάντοτε φυσικά τις αναλογίες της συνταγής, και να έχετε κάθε φορά, ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.