Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρωσικό πολεμικό πλοίο γάζωσε Ουκρανικό αεροσκάφος – Άγριες συγκρούσεις σε όλο το μέτωπο της Νέας Ρωσίας


Του Βασίλη Καπούλα


Για πρώτη φορά έχουμε ανοιχτή εμπλοκή της Ρωσίας καθώς ρωσικό πολεμικό πλοίο γάζωσε ουκρανικό αεροσκάφος An-26 στην Μαύρη Θάλασσα το οποίο έριξε flares προσπαθώντας να ξεφύγει.
Πλέον η Μόσχα έκανε αντιληπτό πως για κάθε πρόκληση από δω και πέρα θα υπάρχει απάντηση ενώ βρισκόμαστε στο προοίμιο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σφοδρές συγκρούσεις στην Avdiivka μαίνονται και όλο το μέτωπο της «Νέας Ρωσίας» έχει πάρει φωτιά.
Όλα είναι ανοιχτά.
«Το συμβάν έγινε κοντά στις πετρελαιοπηγές Odeske μέσα στην οικονομική Ζώνη της Ουκρανίας.
Το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε αλλά όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω, οι Ρώσοι το γάζωσαν» ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία αρνείται το συμβάν και τονίζει ότι «το πρωί μεταξύ 11:30 – 12:00 Ουκρανικό αεροσκάφος ΑΝ-26 Νο53 πραγματοποίησε 2 επικίνδυνες προσεγγίσεις σε πολύ χαμηλό ύψος στις πετρελαιοπηγές «Ταυρίδα» και «Κριμαία 1″ στη Μαύρη Θάλασσα»
Ο Ουκρανός πρόεδρος,  Petro Poroshenko, έχει πολεμικό συμβούλιο τη στιγμή που πύραυλοι Buk M1 πέφτουν στην Makeevka με τα ουκρανικά άρματα μάχης να βρίσκονται στην Avdeevka και να εκκενώνουν την περιοχή.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Igor Pavlovsky, έδωσε συνέντευξη τύπου και παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στο Donbass
ΒΙΝΤΕΟ

«Σήμερα μέτρο με μέτρο, βήμα με βήμα, οι άντρες μας ηρωικά κινούνται προχωρούν μπροστά»τόνισε.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σε Υasinovataya και Donetsk. Η UAF έχει πραγματοποιήσει 6 επιθέσεις σε 24 ώρες με 90 απώλειες.
Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος τόνισε ότι η «Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις από την Ουκρανία και στάθηκε σε αυτό που σας μεταφέραμε, ότι οι «Ουκρανοί κινούνται βήμα βήμα»..
«Αυτό δείχνει ότι πραγματοποιούν επιθετικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε. 
Ο Alexander Turchinov επισκέφτηκε σήμερα την Avdeevka, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ενώ και ο Διοικητής της Νέας Ρωσίας επιθεωρεί τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Μέσα σε όλα αυτά, επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, θα πραγματοποιήσει στις 8 και 9 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
Μάλλον πρόκειται για προσπάθεια διαμεσολάβησης.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Οι Ουκρανοί μεταφέρουν συνεχώς δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.
ΒΙΝΤΕΟ