Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστική "μεταρρύθμιση": Η κυβέρνηση μπλοφάρει εις …βάρος της!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Του Γιώργου Λακόπουλου 


Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει έντεκα φορές τις συντάξεις". Είναι η πιο πρόσφατη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για το ασφαλιστικό και είναι εξ ολοκλήρου ανακριβής.
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση πόρων, ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπάρχουν τέτοιες αξιόπιστες προτάσεις στο νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση τις επόμενες ημέρες. 
Δεν αρνείται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά τις έχει ήδη αποφασίσει και ένας τουλάχιστον υπουργός -ο Αλ. Φλαμπουράρης -έχει ανακοινώσει και το ύψος τους: 15-20% στις επικουρικές.
Επίσης, δεν ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις μειώσεις -πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε- αλλά τις συμφώνησε η κυβέρνηση με το Μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι, όταν ανέλαβε την ευθύνη να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα για το 2016. 
Όσο για την αναφορά στις μειώσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  είναι του τύπου "κι εσείς βασανίζετε του μαύρους".
Ο παραπλανητικός λόγος της κυβερνητικής εκπροσώπου υποδηλώνει τον φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Η κυβέρνηση αισθάνεται ανασφάλεια ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τη "στροφή στο ρεαλισμό". Γι' αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει προκαταβολικά τις ψήφους που μπορεί να της λείψουν στη Βουλή, αυτογελοιοποιούμενη με τη ρητορική της πλαγιοκόπησης του Βασίλη Λεβέντη.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αδυνατεί να μεταρρυθμίσει σε βιώσιμη κατεύθυνση το ασφαλιστικό σύστημα, επειδή αδυνατεί να μεταρρυθμίσει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση την οικονομία. Υγιές ασφαλιστικό σύστημα με άρρωστη οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει. Γι αυτό μπλοφάρει -όπως έκανε σε προηγούμενη φάση με τα διαβόητα "ισοδύναμα". Προσποιείται ότι έχει έτοιμη μια μεταρρύθμιση, ενώ έχει απλώς εισπρακτικές ρυθμίσεις. 
Αυτό που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή δεν είναι σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι απλώς ένα νομοσχέδιο με το οποίο οι αποδοχές των συνταξιούχων θα συρρικνωθούν κι άλλο, πασπαλισμένο με πρόχειρες ιδέες για τους ασφαλιστικούς φορείς που δεν εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους. 
Μπλοφάροντας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού πάνω από την αναγκαστική νομοθετική πρωτοβουλία της. Προτάσσοντας ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις -σαν να είναι σχεδόν προσφορά προς τους συνταξιούχους εκ μέρους της ότι θα περικοπούν μόνο οι επικουρικές-αυτοπαγιδεύεται για την επομένη φάση. Οσα κρύβει προκείμενου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα τα βρει μπροστά της αφού ψηφιστεί και θα επιδεινώσουν τη θέση της. Γιατί όπως έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Αμβρόσιος Μπιρς: "Η χειρότερη γκάφα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να φάει τη δική του μπλόφα".