Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ


Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής

Το ψυχροπολεμικών διαστάσεων μείζον αεροπορικό επεισόδιο στην μεθοριακή ζώνη Συρίας-Τουρκίας , πέραν της τοπικής  επικινδυνότητας ως  και των  προεκτάσεων στις λεπτεπίλεπτες διμερείς 
σχέσεις(οικονομικές-τουριστικές-ενεργειακές) μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας , αναμφισβήτητα έχει πολυδιάστατες επιπτώσεις σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας  σε μία χρονική περίοδο που υπάρχουν ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω των ενεργειών του Πούτιν σε Κριμαία και Ντονμπάς.

Παρατηρείται από πλευράς Μόσχας μία ενισχυμένη έμφαση στην αναβάθμιση τηςαποτρεπτικής δυναμικής της ,αρκετά πέραν των εγγύτατων συνόρων ,που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να έχει δραματικές επιπτώσεις στην Μεσογειακή , Μεσανατολική και διεθνή ασφάλεια, αφού στην περιοχή έχουνε συσσωρεύσει αεροπορικές, ναυτικές και άλλες δυνάμεις  από χώρες που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου.

Πρώτο Εκ νέου επηρεάζονται αρνητικά (αν και ακόμα δεν έχει φανεί)   οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Μόσχα. 
Η Ουκρανική κρίση είναι παρούσα  και η Μόσχα μέσω  πολλαπλών στρατιωτικών ασκήσεων και ενεργειών  από την Αρκτική μέχρι την Άπω Ανατολή δημιουργεί προβλήματα στον δυτικό σχεδιασμό σε παγκόσμιο πλαίσιο. Δηλαδή πέραν της Ευρω-ατλαντικής ασφάλειας. Η αναθεωρητική πολιτική της Μόσχας σε μεγάλο μέρος των διεθνών σχέσεων , έχει οδηγήσει το ΝΑΤΟ ( που έχει αιφνιδιαστεί σε πολλά ) στην προώθηση στρατιωτικών του  μονάδων , ως και πραγματοποίησης ασκήσεων από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο , στην περαιτέρω εμβάθυνση του Ρωσικού δόγματος Γκεράσιμωφ περί υβριδικών και ασύμμετρων πολέμων ( και πώς να αντιμετωπιστεί ), καθώς και στην αντιμετώπιση της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, όπου έχει πραγματοποιήσει πολλά και σημαντικά βήματα. 
Η κρίση στην Συρία, η εμπλοκή της Μόσχας σε αεροπορικές επιχειρήσεις από την 30η Σεπτεμβρίου , και η διαφαινόμενη αναβάθμιση των δακτυλίων αεράμυνας μέσω της ανάπτυξης των αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Μεσογειακή ακτή της Συρίας και S-300 επί πλοίου , αναμφίβολα επηρεάζουν τη Νατοϊκή στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης έχει ειδικότερες επιπτώσεις στις κινήσεις του Ισραήλ , της Τουρκίας καθώς και των Βρετανικών επιλογών  λόγω των βάσεων στην Κύπρο.  Περιπλέκει λόγω του βάθους εντοπισμού και εγκλωβισμού αεροπορικών στόχων και κινήσεων, ακόμα και τις συνδυασμένες συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις των 64 κρατών υπό τις ΗΠΑ που ενεργούν κατά του Ισλαμικού μορφώματος από διάφορα σημεία της Μ.Ανατολής(επιχείρηση INHERENT RESOLVE).  
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μακριά από τα εγγύτατα σύνορα της Ρωσίας , και ήδη στο ΝΑΤΟ αρχίζει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού το σύστημα σε περίπτωση εγκατάστασης  απαιτεί ειδικά αντίμετρα αντιμετώπισης.

Δεύτερο  Το εναέριο επεισόδιο με την κατάρριψη του Ρωσικού Σουχοι-24 από την Άγκυρα, επηρεάζει τις εσωτερικές σχέσεις της Συμμαχίας, αφού πολλές χώρες της Ευρώπης εμμένουν στην αποτροπή των Ρωσικών ενεργειών στην Βαλτική, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ουκρανία και στον Καύκασο, υποβαθμίζοντας την κατάσταση στην Μεσοποταμία και το ISIS(Πολωνία-Βαλτικές-Ρουμανία-Τσεχία), θεωρώντας απλά τους Ισλαμιστές ως μία υβριδική απειλή και τίποτα παραπάνω. 
Έτσι έρχονται σε διάσταση απόψεων πχ με την Γαλλία, την Ιταλία αλλά  και την χώρα μας. 
Ήδη παρατηρείται κάποιο εσωτερικό ρήγμα  στον ενδο-συμμαχικό χώρο που θα δούμε πως θα κινηθεί ανάλογα με τις επερχόμενες εξελίξεις. 
Η Βαρσοβία μάλιστα ζητάει επίμονα από το ΝΑΤΟ να ακυρώσει την γνωστή συμφωνία με την Ρωσία του 1997.

Τρίτο  Με ανησυχία αναμένουν οι Δυτικοί τις όποιες αντιδράσεις της Μόσχας σε μη-στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία , αφού είναι στενές ( μέχρι τώρα ) οι οικονομικές-τουριστικές αγροτικές και ενεργειακές σχέσεις. 
Η Μόσχα έχει ανάγκη να μεταφέρει και να  πουλήσει φυσικό αέριο, αφού είναι κυρίαρχη χώρα σε αυτό το τομέα στην παγκόσμια αγορά.
 Όμως ας μην λησμονούμε ότι είναι υπό καθεστώς σκληρών και πολυποίκιλων διεθνών κυρώσεων από την Δύση  λόγω της πολιτικής Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ η οικονομία της παραμένει σε ύφεση. 
Κατόπιν τούτου με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της κατά της Τουρκίας ειδικά στον ενεργειακό τομέα που οι επιλογές της είναι αρκετά περιορισμένες.(αγωγοί-τιμές φυσικού αερίου κα), και πόσο βαθιές θα είναι .

Τέταρτο  Όσο και αν η Μόσχα έχει υπεροπλία απέναντι στην Τουρκία ας μην υποβιβάζουμε την πολεμική μηχανή της Άγκυρας .Έχει βελτιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια τις αεροπορικές της δυνατότητες, εντάξει νέα ναυτικά συστήματα στο ευρύτερο οπλοστάσιο της (πχ GUR CLASS υποβρύχια, ΑDA CLASS STEALTH κορβέτες κα) ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον ηλεκτρονικό πόλεμο (σύστημα KORAL GROUND BASED JAMMER.Ειδικότερα στην συγκεκριμένη περιοχή η Άγκυρα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

Πέμπτο  Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή και το αεροπορικό επεισόδιο έχουν επιπτώσεις στην Ιρανική πολιτική και στρατηγική στην Συρία, καθώς και στον τρόπο κινήσεων της Σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ στον Λίβανο που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και έχουν συνταχθεί με την Μόσχα. 
Δηλαδή οι προεκτάσεις του συμβάντος είναι πολυδιάστατες και πολυπαραμετρικές , αφού στην Μ.Ανατολή υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα.

Έκτο  Όπως στην περίπτωση της Ανατολικής Ουκρανίας έτσι και στην περίπτωση της Μεσοποταμίας, χρησιμοποιούνται διάφορα νέα  οπλικά και άλλα συστήματα σε πολέμους 4ηςγενιάς, με τα πεδία των συγκρούσεων να είναι διαφορετικά  και σε μεγάλο βαθμό ασύμμετρα, μη-γραμμικά και μη-συμβατικά.(δοκιμές κα) Αυτό συνδυαζόμενο και με επιχειρήσεις μέσα στον κυβερνοχώρο διευρύνει τις επιλογές και έχει επιπτώσεις σε  στρατιωτικά δόγματα, τακτικές επιλογές καθώς και στην μετεξέλιξη της στρατηγικής των εμπλεκομένων στις επόμενες φάσεις. Όπως και να έχουνε τα πράγματα η αντιπαράθεση στον αέρα Τούρκων και Ρώσων  πάνω από τα χωριά των Τουρκμένιων , θα έχει διευρυμένα στην Μεσοποταμία προεκτάσεις σε όλα τα επιμέρους σημεία αιχμής , πιθανότατα νέα επεισόδια και δεν αποκλείεται να χειροτερεύσουν ακόμα πιο πολύ οι σχέσεις της Δύσης και της Μόσχας. 
Το μέλλον είναι αβέβαιο και όλα είναι πιθανά….