Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σπάει το μέτωπο των Δυτικών κατά του Άσαντ;Mια σταδιακή μεταστροφή της Δύσης σε σχέση με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Βρετανία δια στόματος υπουργού εξωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών και με το καθεστώς του προέδρου της Συρίας.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε ότι, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για ειρηνευτική και πολιτική μετάβαση στη Συρία, ίσως να καθίστατο απαραίτητο να υπάρξουν συνομιλίες δυτικών αξιωματούχων και με τον ίδιο τον Σύρο πρόεδρο.
Η Δύση είχε υποστηρίξει σχεδόν από την αρχή την ένοπλη εξέγερση της συριακής αντιπολίτευσης κατά του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ, το οποίο (πατέρας Χαφέζ και υιός Μπασάρ) κυβερνά τη Συρία επί μισόν αιώνα.
Οι τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ενδυνάμωση των τζιχαντιστών και αποδυνάμωση της μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης σε σημείο εξαφάνισης έχουν ωθήσει πολλές δυτικές χώρες σε αυτό που λέγεται «Real Politic” και στην άποψη ότι είναι ίσως απαραίτητη μια επαφή με τον Άσαντ, αν και επισήμως συνεχίζουν να ζητούν την αποχώρησή του ως προϋπόθεση ειρήνευσης στη Συρία.