Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΤΔ Κωνσταντοπούλου: Θεσμικό ατόπημα στη διαδικασία διερευνητικών εντολώνΣφοδρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας ξέσπασε με αφορμή την διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ξεκίνησε χθες με την παραίτηση της κυβέρνησης και συνεχίστηκε σήμερα με την παραλαβή της εντολής από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση της με τον Ευ. Μεϊμαράκη τόνισε ότι "επειδή η πολιτική και η πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται με non paper ότι ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση του γραφείου μου με την οποία εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία και την ενόχλησή μου για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή, πριν καν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 4 του Συντάγματος και το άρθρο 38 παράγραφος 1 του Συντάγματος".

Και συνέχισε: "Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την πρόεδρο της Βουλής και δια της προέδρου το Σώμα για την πρόθεσή της να υποβάλλει παραίτηση, μιλούμε για την κυβέρνηση που έχει λάβει την εμπιστοσύνη αυτής της Βουλής και δεν ξέρω εάν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να μην ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής για την υποβληθείσα παραίτηση της κυβέρνησης".
Κανονικά, είπε η κα Κωνσταντοπούλου, "έπρεπε αυτή η ενημέρωση να είναι θεσμική, δυστυχώς δεν υπήρξε, δυστυχώς παρά και την απόπειρά μου σήμερα το πρωί να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τη συνάντησή σας για να του εκθέσω ακριβώς ότι τύποις δεν έχει ξεκινήσει η προθεσμία της ανάθεσης των διερευνητικών εντολών αφού δεν έχει προηγηθεί η κατά το Σύνταγμα γνωστοποίηση εκ μέρους μου ως προέδρου της Βουλής της δύναμης των κομμάτων".
"Δυστυχώς ο κ. πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντησή σας και κατέφυγε σε κάποιες ερμηνείες του Συντάγματος οι οποίες αφενός δεν βασίζονται στο γράμμα του Συντάγματος αφετέρου κατά την άποψή μου δεν τιμούν την θεσμική ευθύνη όλων μας σε τέτοιες στιγμές. Ακριβώς επειδή τα γεγονότα είναι άνευ θεσμικού και πολιτικού προηγουμένου, ακριβώς επειδή η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια, ακριβώς επειδή ορκιστήκαμε ως βουλευτές πρωτίστως να φυλλάτουμε πίστη στο Σύνταγμα, την πατρίδα και τη δημοκρατία, για όλους αυτούς τους λόγους ανέμενα και επέμεινα να υπάρξει μια θεσμική λειτουργία η οποία δυστυχώς δεν υπήρξε από τη μεριά των άλλων δυο πολιτειακών παραγόντων που δρομολόγησαν αυτή την διαδικασία", συμπλήρωσε.
Κατέληξε λέγοντας πως από τη μεριά της θα καταβάλλει "τη μέγιστη προσπάθεια όπως με πολύ κόπο κάνω όλους αυτούς τους μήνες να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να θωρακιστεί η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία είναι υπέρτατη αξία, δεν είναι σύνθημα και την λαϊκή κυριαρχία τιμούμε όταν δείχνουμε σεβασμό και στην κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος".
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως θεωρώ "ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη πρόεδρο της Βουλής" και ότι δεν μπορεί να καταλάβει "ότι στη δήθεν δυσαρμονία ή στην οποιαδήποτε μεταξύ της ΠτΒ και της κυβέρνησης σχέση μπορεί αυτά τα ζητήματα με σκοπιμότητα να αντιμετωπίζονται και γι' αυτό θέλω και δια της επισκέψεώς μου να προτρέψω τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων να συνεννοηθούν και μαζί σας ώστε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και συναίνεσης.
ΕΘΝΟΣ