Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Tα πρώτα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησηςΜετά και την παράδοση της εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα,
θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοινώνοντάς τους τα αποτελέσματα από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ αναμένεται να τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του.
Με δεδομένο πως οι Τσίπρας, Καμμένος και Κουτσούμπας έχουν διατυπώσει εξ αρχής πως δεν προτίθεται να παρευρεθούν, τότε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ορίζει υπηρεσιακή πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού αναμένεται για τις 19:00, ενώ αύριο θα ορκιστεί και η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Για τις 8 το βράδυ της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της βουλής
Τα πρώτα ονόματα
Ήδη έχουν αρχίσει οι διαρροές όσον αφορά τα πρώτα ονόματα που θα απαρτίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Αντώνης Μανιτάκης, ενώ υπηρεσιακός υπουργός εργασίας θα είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Ενδείκνυται να σημειωθεί πως και οι δύο συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος συμμετείχε και στη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ υπουργός Εξωτερικών πιθανότατα θα οριστεί ο Πέτρος Μολυβιάτης.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ, Ροδόλφος Μορώνης, ενώ ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιωάννης Γιάγκος, θα είναι ο υπουργός Άμυνας, με το υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει η Φρόσω Κιάου.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης συζητείται για υπουργός Οικονομίας στη θέση του κ. Σταθάκη και ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, για υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
Επίσης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -μέχρι πρότινος υφυπουργός Δικαιοσύνης -, φαίνεται να "αναβαθμίζεται" σε υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ η Φρόσω Κιάου θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας και η Άλκιστης Πρωτοψάλτη θα είναι η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού.
Τέλος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος το 2012 είχε έρθει σε πλήρη ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά, συζητείται για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.