Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Τι σημαίνει η τουρκική μεταστροφή στο Κουρδικό;Aλλαγή κλίματος προκάλεσε η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας Toυρκίας - PKK, την οποία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Το κουρδικό ζήτημα αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στη Συρία και το Ιράκ.
Πριν από μία εβδομάδα περίπου ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί μίλησε για τη σχέση του με την Τουρκία αλλά και με το ΡΚΚ. «Εάν η Τουρκία προτείνει μία ειρηνική λύση και το ΡΚΚ την αρνηθεί, τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα εναντίον του ΡΚΚ. Και εάν η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΡΚΚ ως πρόφαση για να μας πολεμήσει, τότε είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε».
Η σχέση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ και του ΡΚΚ ήταν και παραμένει δύσκολη. Από το 1991 ήδη, όταν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τον πόλεμο του κόλπου επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν. Τότε οι Κούρδοι του Β. Ιράκ δεν ένιωσαν την εθνική αλληλεγγύη, που ίσως να περίμεναν. Το ΡΚΚ φρόντισε οι συνδετικοί δρόμοι μεταξύ Τουρκίας και Β. Ιράκ να παραμείνουν κλειστοί για τους ντΚοσμά

ς Κούρδους. Μεταξύ του ΡΚΚ και του Μασούντ Μπαρζανί επικρατεί ένα κλίμα βαθιά ριζωμένης δυσπιστίας.
«Πριν από μερικές μέρες ο Ερντογάν προέτρεψε το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα και να επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να λυθούν τα προβλήματα. Νομίζω ότι είναι μια έξυπνη ιδέα» δήλωσε πριν από δέκα μέρες ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.
Συμμαχία ΗΠΑ - Κούρδων
Μεταξύ του ΡΚΚ και του Μασούντ Μπαρζανί επικρατεί ένα κλίμα βαθιά ριζωμένης δυσπιστίας.
Μεταξύ του ΡΚΚ και του Μασούντ Μπαρζανί επικρατεί ένα κλίμα βαθιά ριζωμένης δυσπιστίας.
Ο ίδιος ήταν αυτός που ζήτησε τηλεφωνικά από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την εναέρια παρέμβαση των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2014 για την αντιμετώπιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που τότε βρισκόταν μόλις 30 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, Ερμπίλ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως την ίδια νύχτα. Η Δύση, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, βοήθησε τους κούρδους μαχητές Περσμεργκά με όπλα, στρατιωτικά μηχανήματα αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση. Έκτοτε αποτελούν τη μόνη μαχητική δύναμη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή, με πολύ έντονη βέβαια την στήριξη των συμμάχων μέσω εναερίων επιθέσεων.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη Συρία. Οι Κούρδοι απειλούμενοι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ζήτησαν την εναέρια παρέμβαση των ΗΠΑ και των Περσμεργκά από το Ιράκ, για να αντιμετωπίσουν την πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι τον Οκτώβρη του 2014.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι σχέσεις των Κούρδων στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία είναι περίπλοκες και συχνά επηρεάζονται από αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Κλέμενς Φερενκόττε / Αλεξάνδρα ΚοσμάΚοσμά


Δεν υπάρχουν σχόλια: