Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ!!!Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος παρακολουθώντας το ελληνικό στόρι ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας έχει μειωθεί μετά την πώληση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013, εντούτοις, οι παρενέργειες από τυχόν Grexit δεν μπορεί να μην επηρεάσουν την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρεοκόπησε λόγω των σημαντικών επενδύσεων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012, όλες οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια. 

Η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, δεν έχουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, ούτε κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα βιβλία τους, για να φοβούνται από τις εξελίξεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν παρενέργειες και κραδασμοί στην Κύπρο από τυχόν «ατυχήματα» που θα συμβούν επί ελληνικού εδάφους. 

Το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα, όπως και οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μην προετοιμάζονται για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Κεντρική Τράπεζα, φέρεται να κάνει ασκήσεις επί χάρτου βαδίζοντας σε πανευρωπαϊκό σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», τα πιστωτικά ιδρύματα, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατική Κεντρική, έχουν ετοιμάσει σχέδια πώς θα αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικά ενδεχόμενα. Μάλιστα οι προετοιμασίες που γίνονται είναι τόσο για ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα όσο και στο σενάριο capital controls (έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων) ή και σ’ ένα Grexit. Αυτό που διαμηνύουν οι τραπεζίτες από την Κύπρο είναι ότι θέλουν να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα από οποιαδήποτε εμπλοκή στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφεραν στον «Φ» τραπεζικά στελέχη, ακόμη και να τρέξει το ακραίο σενάριο για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να υπάρξει τραπεζική αργία στην Κύπρο. Οι συνέπειες στην Κύπρο από ένα ελληνικό ατύχημα θα μεταφερθούν κυρίως από τις ελληνικές θυγατρικές τράπεζες, Πειραιώς (Κύπρου), Alpha Bank Κύπρου, Eurobank Κύπρου, Εθνική (Κύπρου) που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θεωρούνται κυπριακές νομικές οντότητες, οι οποίες εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα, έχουν επαρκή ρευστότητα και εποπτικά κεφάλαια. 

Εντούτοις, το γεγονός ότι οι μητρικοί όμιλοι βρίσκονται στην Ελλάδα δημιουργεί ανησυχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη «καραντίνα» έχουν μπει οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στο εθνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση ελληνικού «ατυχήματος». Η Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.), προκειμένου να τις απομονώσουν και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Παρά την απομόνωση του κινδύνου, ο προβληματισμός και η ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις ενός «ελληνικού ατυχήματος» στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με σημαντικό μερίδιο αγοράς, τονίζουν στους πελάτες τους ότι εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα και τηρούν όλους τους δείκτες που θέτει η εποπτική Αρχή. Επισημαίνουν ότι έχουν ικανοποιητική ρευστότητα, δεν διαθέτουν καταθέσεις στους ελληνικούς μητρικούς ομίλους, τα ρευστά είναι κατατεθειμένα σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς και ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.

Η σταθερότητα είναι το παν

Εστία ανησυχίας για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποτελεί και ο κίνδυνος «αφελληνισμού» των θυγατρικών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όποιες χώρες έχουν παρουσία σε περίπτωση αναταραχής. Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς, πέρασαν στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς, σε ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες, και δεν υπάρχει θέμα για μεταβίβαση των θυγατρικών τους. Ωστόσο, σε μια κατάσταση παρατεταμένης αναταραχής θα μπορούσαν ορισμένες χώρες να προχωρήσουν σε ανορθόδοξες κινήσεις με αφορμή τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας τους.

Αναταραχές στις αγορές ομολόγων

Το θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων, πάνω στο οποίο ποντάρει η Κύπρος για αναχρηματοδότηση του χρέους €2 δισ. που λήγει την επόμενη διετία και για έξοδο από το μνημόνιο, κινδυνεύει να ανατραπεί από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η μη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών. Το δεκαετές κυπριακό ομόλογο (λήξης 2020) έφθασε στο 4% επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν τον Απρίλιο πριν ξεκαθαρίσει η πορεία του πλαισίου αφερεγγυότητας. Οι αποδόσεις των ομολόγων των άλλων χωρών της περιφέρειας επέστρεψαν στα επίπεδα Νοεμβρίου 2014, προτού η αγορά ξεκινήσει να προεξοφλεί την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Εγκλωβισμένοι επιχειρηματίες

Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι παράπλευρες επιπτώσεις από την ελληνική αβεβαιότητα εντείνονται κάθε μέρα, μέσω περίπου 100 κυπριακών επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί μακράν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου. Κατέχει δε την πρώτη θέση τόσο ως χώρα προέλευσης των κυπριακών εισαγωγών όσο και ως προορισμός των κυπριακών εξαγωγών. Το 2014, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο σημείωσε, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, άνοδο της τάξης του 7,8% σε σχέση με το 2013. Τα μηνύματα που δίνει ο επιχειρηματικός κόσμος δημιουργούν προβληματισμό για την επόμενη μέρα καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην Ελλάδα είναι ασφυκτικές και το επιχειρείν γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. 

Οι τραπεζίτες παρακολουθούν την κατάσταση στις περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα και ειδικά στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει γίνει από την Κύπρο.

Κρίσιμες ημερομηνίες που κρίνουν το μέλλον

22 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup

30 Ιουνίου: Είναι μια κρίσιμη προθεσμία, καθώς εκπνέει η τετράμηνη παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης και η προθεσμία καταβολής των ενοποιημένων δόσεων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,53 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και σε μια τρίτη παράταση αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση η Ελλάδα θα μπορούσε να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δισ.

1 Ιουλίου: Αν το πρόγραμμα διάσωσης λήξει και η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ –αλλά η ΕΚΤ αποφασίσει ότι η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να συνεχιστεί– η Ελλάδα μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι. Με μια οικονομία σακατεμένη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα και ένα τραπεζικό σύστημα που χαροπαλεύει σε μηχανική υποστήριξη, η Ελλάδα θα μπει σε μια διαδικασία οικονομικής ασφυξίας.

10 Ιουλίου: Αναχρηματοδότηση €2 δισ. κρατικών ομολόγων
14 Ιουλίου: Αποπληρωμή €84 εκατ. σε ιαπωνικά δάνεια
17 Ιουλίου: Πληρωμή τόκων €71 τριετούς ομολόγου που πώλησε η Ελλάδα το 2014
20 Ιουλίου: Λήγουν δύο ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα τα κατέχει η ΕΚΤ από το 2010, οπότε και είχε αποπειραθεί να σταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ακόμα κι αν η Αθήνα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο ακόμα και χωρίς συμφωνία, κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει αυτή την πληρωμή χωρίς πακέτο βοήθειας.

7-14 Αυγούστου: Αναχρηματοδότηση €2,4 δισ. δύο δόσεων κρατικών ομολόγων
20 Αυγούστου: Αποπληρωμή €3,2 δισ. ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ

Θεανώ Θειοπούλου («ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»)


Δεν υπάρχουν σχόλια: