Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Χοντραίνουν» ξανά το παιχνίδι οι δανειστές – Zητούν νέα μέτρα 3-4 δις!

Italy's Prime Minister Matteo Renzi (L) and Greek counterpart Alexis Tsipras attend a European Union leaders summit in Brussels March 19, 2015.      REUTERS/Francois Lenoir

Απελπισία… 

Στο σημείο μηδέν γύρισε και πάλι η διαπραγμάτευση καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές αξιώνουν νέα μέτρα 3-4 δισ. ευρώ...

και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές της, προχωρώντας σε μειώσεις συντάξεων και απολύσεις!

Την ίδια στιγμή από το Μαξίμου, επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo για θετική παρέμβαση Μέρκελ και προαναγγέλλουν και νέα τηλεδιάσκεψη ηγετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν:

  • Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα σε ποιο συντελεστή θα υπαχθούν τελικά τα τρόφιμα, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.
  • Απολύσεις όλων όσων επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο με το νόμο Κατρούγκαλου. Σημειωτέον ότι ανάμεσα σε όσους επέστρεψαν στις θέσεις τους, συγκαταλεγονται και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.
  • Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
  • Αύξηση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης,
  • Απορρίπτουν την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, όπως προτείνει η Αθήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής», το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, σε αντίθεση με την Κομισιόν που είναι πιο ελαστική. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα διερωτούνταν: «Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισ.€ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις-κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το Ταμείο;»

Νέα τηλεδιάσκεψη

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο επιμένει, αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Το μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo που – επικαλούμενο ανώτατη διπλωματική πηγή – αναφέρει πως με παρέμβαση της γερμανίδας Καγκελαρίου θα κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ανταποκρίνεται πρόθεση που είδε ο Πρωθυπουργός από την γερμανική πλευρά» ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενοι στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, Πέμπτη ο Ελληνας Πρωθυπουργός με Μρκελ και Ολάντ. Προανήγγειλαν μάλιστα και νέα εξ αποστάσεως συνομιλία των τριών πολύ σύντομα, ίσως και την Κυριακή. Παράλληλα δεν απέκλειαν στο τέλος αυτού του δρόμου, εφόσον έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, οι Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ να συναντηθούν ξανά δια ζώσης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: