Επεκτείνεται και εκτός συνόρων το μέτρο μετά τα Ταμεία, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ 


- Για κρίσιμη κατάσταση μιλάνε στο υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου στο Πρώτο Θέμα.

 Την ίδια στιγμή κακεντρεχή σχόλια εντός και εκτός της χώρας θέλουν τον Σόιμπλε να στέλνει ελικόπτερα του γερμανικού στρατού μια και τα δικά μας έχουν ξεμείνει από καύσιμα...
 
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας με έγγραφό της από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στη διπλωματική ιστορία της χώρας, η οποία εντείνει την αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρόβλημα ρευστότητας.

Βάσει του εγγράφου που το protothema.gr παρουσιάζει, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβειες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Πηγες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των προξενικών αρχών της Ελλάδος σε πολλές ξένες χώρες, καθώς τα εν λόγω χρήματα και ποσά συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ -και όχι στις ΔΟΥ.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στο protothema.gr ότι η μεταφορά των χρημάτων που συγκεντρώνονται στις αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό - δηλαδή σε προξενεία και γενικά προξενεία όπου κατά βάση συγκεντρώνονται χρήματα, κυρίως από τις θεωρήσεις εισόδου- αποτελεί πάγια διαδικασία που ακολουθείται ευλαβικά από την εποχή του... υπαρκτού σοσιαλισμού.

Μπορεί όμως οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών να μιλούν για συνηθισμένη διαδικασία, όμως δεν εξηγούν για ποιο λόγο στο έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών έπρεπε ο κ. Μιχάλης Σπινέλλης να επικαλεστεί το νόμο 4323 από 27 Απριλίου του 2015 για την «κατεπείγουσα μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος».  
Αφού η διαδικασία συγκέντρωσης των χρημάτων από προξενεία και γενικά προξενεία είναι παλαιά και γίνεται από δεκαετίες γιατί έπρεπε ο πρέσβυς Σπινέλλης να αποδώσει το αίτημά του στα προβλεπόμενα από τον πρόσφατο νόμο 4323;
Κι ενώ στην κυβέρνηση μιλούν για έντιμο συμβιβασμό και επικαλούνται την ανάγκη επίτευξης αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης εμμέσως προειδοποιεί με ρήξη. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;» , δήλωσε μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε συνέντευξή του στην «ERTOpen» και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». 

Πάντως ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι»...!

 Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν έχει πατηθεί καμία, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία, όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη», σημείωσε.

 «Ολα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε.

 Σημείωσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση δεν πας για την ρήξη. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

 Ο υπ. Οικονομικών σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

 Αναφερόμενος  σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό» ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.

 Εκτίμησε ότι εκλογές δεν θα γίνουν και απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

Για το δημοψήφισμα ανέφερε πώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

πηγη